Vinsthemtagningar eller en toppformation?

sammanfattningStockholmsbörsen: Igår var det 150 år sedan Stockholmsbörsen öppnade och oron för skuldkrisen i Europa eskalerade åter. I samband med måndagens öppning markerades 1174-nivån (precis på punkten kring MA-200 i 5-min) och när nivån punkterades vid 11-tiden fick vi en lokal lågpunkt en halvtimme senare som vi alla vet skapar förutsättningar för en fortsatt tilltagande nedgång. Många passade på att ta hem vinster och nya köpare bjöd inte ens på något motstånd när fyndblankarna sökte sig in. Stängningen 1161,3 som var nära dagslägsta motsvarade en nedgång med 1,3 procent. Endast 10 procent av de aktier jag bevakar steg och många av den senaste tidens vinnare tog mest stryk i samband med att vinster låstes in. Omsättningen uppgick till 13,9 miljarder kronor vilket var lägre än i fredags men trots det 29 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Måndagens kursstapel var en kraftfull bearish engulfing vilket kommer efter en positiv fortsättningsformation och då är frågan hur vi ska tolka formationerna? Jo, som jag brukar förklara på mina kurser i candlestick tolkar vi ihop de senaste dagarnas kursstaplar (det finns platser kvar på söndagens tvåtimmars internetkurs, se den länkade loggan på bloggen). Vi har alltså en bearish hammer med en lång svans på ovansidan ner från motståndsnivån kring 1182. Det är första gången sedan mitten av december som vi har en lika kraftfull varningssignal. Samtidigt behöver formationen bekräftas vilket den gör om tisdagen stänger lägre än 1160,5.

Både den långa-, medellånga- och korta trenden är uppåtriktade med kursstaplarna klart ovanför medelvärdena och alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Igår skrev jag: ”Även om vi har en del varningssignaler ska vi alltså  fortsätta navigera för uppgång tills vi får en bekräftad säljsignal och för tillfället är inte tajmingen för entré så bra”. Inför tisdagen noteras golvet i den stigande kanalen kring 1159 och förra fredagens marubozulinje noteras vid 1152. Dessa två nivåer är väl värda att bevaka för positiva omslag, som i så fall är bra lägen att skala in för uppgång.

Endast två sektorer stängde med uppgång igår och det var teknologi och kontradefensiva hälsovård som steg 1,0 respektive 0,4 procent. Sämst gick telekom (tyngd av TeliaSonera) med en nedgång på 1,8 procent, fölt av råvaror och verkstad som backade 1,8 respektive 1,5 procent. Det börjar bli alltfler varningssignaler i verkstadssektorn, men det kommer jag få anledning att återkomma till.

Högst omsatta aktier under måndagen blev Ericsson B 1193 Mkr (+1,2%), Nordea 971 Mkr (-0,1%) följt av SKF B 775 Mkr (-2,6%).

OMXS30 inför dagen: Vinsthemtagningar dominerar när oron för den europeiska skuldkrisen åter blossar upp. Så länge inte 20-dagars medelvärde (kring 1145) punkteras ska vi leta efter nya köpsignaler i samband med rekyler. Kort sagt så är sentimentet fortfarande positivt men varningssignalerna kan snabbt bytas till säljsignaler på kort sikt om nedgångstakten från igår håller i sig.

S&P 500: Så länge inte rekylen tar ner kursen så att 1486 punkteras kan vi anse den hälsosam. Spänningen ner mot primärtrenden och även de kortare medelvärdena har på kort tid blivit alldeles för stort och då behövs det allt mindre för att köparna ska säkra av sina vinster och fyndblankarna söker sig in för att försöka hitta toppen. Nu blir det intressant om köparna, som de gjort den senaste månaden, vågar sig tillbaks redan idag eller om rekylen fortsätter.

Intresseklubben antecknar:
– Alfa Laval spår en negativ valutaeffekt på 140 miljoner kronor för 2013 mot tidigare vinst på 50 Mkr
– UBS förlust rapporteras lägre än förväntat
– Tele2 rapporterade idag, betydligt sämre resultat än väntat och bolaget har svårt att attrahera nya kunder – Intrum Justitia lämnar ett bättre resultat än väntat
– Swedbank fortsätter att få höjda rekommendationer…
– Atlas Copco får höjd rek av Nomura
– Toyotas resultat sämre än väntat
– SMS-lån ska bli tillståndspliktigt enligt ett förslag. Frågan är varför det dröjer så länge?
–  Fedchefen i Dallas, Richard Fisher, vill minska de månatliga tillgångsköpen

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Addnode (kl 8.00), Alfa Laval (kl 7.30), Bilia (kl 12.30), IFS (kl 8.00), Intrum Justitia (kl 7.00), Itab Shop Concept (kl 14.00), Moberg Derma (kl 8.30), Nolato (kl 14.30), Precise Biometrics (kl 8.00), Stora Enso (kl 12.00), Tele2 (kl 7.00), Wihlborgs (kl 7.30), ÅF (kl 11.00)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– BP (kl 8.00), Emerson Electric (före USA-börsernas öppning), KPN (kl 7.30), Toyota (kl 7.00), Trimble, UBS (kl 6.45)

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: BRC detaljhandelsförsäljning januari kl 1.01
– Kina: HSBC tjänste-PMI januari kl 2.45 (steg till 54 från 51,7)
– Australien: räntebesked kl 4.30 (behåller samma nivå 3,0%)
– Finland: BNP-indikator november kl 8.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn januari kl 8.30
– Riksbanken: publicerar företagsundersökning kl 9.30
– SCB: restaurangindex december kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion december kl 9.30
– EMU: inköpschefsindex (def) tjänstesektorn januari kl 9.58
– Tyskland: VDMA maskinorder december kl 10.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– EMU: detaljhandel december kl 11.00
– Grekland: säljer växlar kl 11.00
– Italien: KPI (prel) januari kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn januari kl 16.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: I samband med öppningen markerades en lägsta breakoutnivå kring 1503 (som även var den första nivå som jag skrev igår att vi skulle hålla koll på). Efter att nivån senare under dagen punkterades dominerade säljarna hela dagen och lyckades få till en stängning kring dagslägsta. Stängningskursen 1495,8 motsvarade en nedgång med 1,2 procent. Den europeiska skuldkrisen stod åter i fokus efter att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy anklagats för olagliga utbetalningar. Från Italien rapporterades även att  Silvio Berlusconi gått framåt i de senaste opinionsundersökningarna inför valet i slutet av månaden. På statistikfronten steg orderingången till USA:s industri med 1,8 procent i vilket var sämre än förväntningarna. Nasdaq 100 som utklassat övriga index den senaste tiden stod tog istället mest stryk under måndagen med en nedgång på hela 1,8 procent. S&P 500 har inte tagit lika mycket stryk en enskild börsdag sedan den 14 november. Bästa sektorer och de enda som stängde på plus var guld- och dollarrelaterade bolag.

Apple fortsatte nedåt och föll med 2,5 procent till $442,3 och Facebook med 5,4 procent till $28,1 under måndagen.

Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var lägre än i fredags men väl i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 49  av de 500 aktierna i indexet steg. S&P 500 steg 0,7 procent föregående vecka och har hittills i år stigit med 6,6 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 5,8 procent.   Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig en bra bit ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar uppåt och noteras inför tisdagen kring 1401. Det kortare sentimentet som jag beskriver som kursen i relation till 20- respektive 50-dagars medelvärde är positiva (kursstaplarna ovanför dessa medelvärden som dessutom stiger, allt kraftigare).

Asien: De asiatiska börserna faller idag på morgonen från sina 18-månadershögsta i spåren på den ”pånyttfödda” oron för skuldkrisen i Europa. Australien beslutade imorse att behålla sin ränta på låga 3,0 procent vilket signalerar fortsatt oro för den ekonomiska återhämtningen. Japanska exportföretag föll mer än snittet där Hitachi tillhörde förlorarna med en nedgång på nära 7 procent. När detta skrivs noterar japanska Nikkei en nedgång med 1,2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar