Veckan som präglas av räddningspaketet

tarningHela veckan har präglats av räddningspaketet i USA, och placerare har kastats från hopp till misströstan. I början på veckan presenterade USA:s nya finansminister Timothy Geithner paketets innehåll och i takt med hans tal rasade börserna. När detaljerna i paketet började komma ut och det inte skulle bli någon ”dålig bank” backade finansrelaterade aktier åter igen. Större delen av veckan har dock varit väldigt konsoliderande och avvaktande. Börsutvecklingen är ganska svårbedömd för tillfället, mycket hänger på vad som händer i USA och hur räddningspaketet kommer att tolkas. Det är lite som att kasta tärning för tillfället, längre positioner känns osäkert, det är viktigare än någonsin att ta det försiktigt och inte gå emot dagstrenden.

nibePå lokalplanet har Nibe levererat en stark rapport som jag tycker är imponerande. Trots att några divisioner inom bolaget brottas med låg orderingång och resultat som tynger moderbolaget visar man upp en styrka och ett professionellt agerande. Både omsättningen och vinsten steg mer än förväntat och bolaget väljer att dela ut ”lagom” mycket till aktieägarna, detta känns tryggt för framtiden.

Vad kommer att hända med SAAB och Volvo?
Det ryktas om att Ford har några presumtiva spekulanter på Volvo och GM vill att den svenska regeringen skall garantera ett lån på mer än fem miljarder kronor, tills marknaden vänt. Representater från både Ford och GM har besökt Anders Borg och Maud Olofsson för att diskutera förutsättningarna.

OMXS30 ligger i månadsperspektiv i en konsolidering där topparna blivit lägre och stödet vid 600 utgör en botten i kanalen. Flera gånger den senaste veckan har motståndet vid 688 testats och hållt, vilket kan innebära en rekyl nedåt. Bryts stödet vid 600 med tilltagande volymökning i nedgången ser indexet svagt ut.

Motstånd: 686 / 714 / 750
Stöd: 600

Datytrading: Avvakta
Swingtrading: Ner
Longtrading: Ner

manadstrend-vecka-7-omxs30

 

I USA backade de flesta svenska aktier efter en klen avslutning på alla tre börserna som stängde nära dagslägsta efter ett tilltagande säljtryck från framförallt finansrelaterade aktier. Till skillnad från i torsdags hade IT-relaterade aktier en bättre dag i fredags och American Micro Devices (AMD, mest känd som konkurrent till Intel) steg 3,4 procent. Diskussioner med ledarna för halvledartillverkaren uppger att annulleringar och avbokningar börjat avta.

gmfordInte helt oväntat och som vi spekulerat i ett tag kom det igår ansökan från två grupper, MEMA och OESA om ytterligare lån till den amerikanska bilindustrin på runt 25,5 miljarder dollar. Om några dagar skall Chrysler och GM presentera sina långsiktiga planer för att övertyga finansdepartementet att de skall klara att betala sina tidigare lån. Nu hotar man med att omkring en miljon kan komma att förloras om inte staten stöttar med nya pengar. Det känns inte riktigt som en ”slump” att man leverar uppgifter i den ordning som sker. Trist utveckling, men å andra sidan rimmar det dåligt att producera den typ av bilar som USA gör i en tid när miljömedvetenhet skall prägla politik och ekonomiska åtgärder.


Jag önskar alla en riktigt trevlig helg och tack för all positiv respons!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar