Veckan som gick (vecka 50)

veckan11

veckanflag14Det tar emot, och då menar jag inte bara de stöd- och motståndsområden som indexet envisas med att konsolidera inom. Jag menar även att sätta ord på något som egentligen inte händer, jag förstår mer och mer hur det måste kännas att vara politiker.

Statistiken som kom in i slutet av veckan var något bättre än väntat. Detaljhandelsförsälningen steg med 1,3 procent mot förväntade 0,6 procent. Stämningen bland konsumenterna och deras vilja att investera (Michigan-index) steg till 73,4 från förra månadens 67,4. Trots övervägande positiva siffror orkar inte börserna lyfta över de motståndsnivåer som de flesta av världens börser försöker hacka sig igenom.

Gårdagens rörelser var små i Stockholm och blandade i USA. Teknik släpar efter, vilket syns tydligt på Nasdaq-börsen i förhållande till DJIA och S&P 500. Oron för att ta längre positioner är tydlig världen över, det är löjligt små volymer och de tilltar inte på goda nyheter som de brukar. Volymen på S&P 500 igår uppgick inte till mer än 2,9 miljarder aktier, vilket är 24 procent lägre än de tre senaste månadernas genomsnitt.

omxs30real60min5I OMXS30-diagrammet (60-min) syns stöd- och motståndsområdena 925 och 977 som måste brytas för att det skall hända något. I och för sig fungerar det skapligt att trada inom intervallet med höjd gard vid vändningslinjerna som jag ritat ut med svarta linjer.

omxs30real95I dagsdiagrammet noterar jag att OMXS30 fortfarande befinner sig i den stigande, allt tajtare trendkanalen. Det enda som får pulsen att öka något är vad som händer när och om MACD tar sig ner mot nollinjen. Skall det bli startskottet på nästa rally, eller bryts nollan och vi får se början på en större sättning? Lägg denna mening till samlingen av mina bevingade.

En titt på branscherna den gångna veckan visar att investerna tar en alltmer defensiv hållning. Endast hälsovård noteras för ett plusresultat för den gångna veckan. Sämst har det gått för energi och finans.sektorer144

Utvecklingen bland de ledande indexen under den gångna veckan visar att de amerikanska börserna klarat sig bättre än både den svenska och de asiatiska börserna. Oljepriset utmärker sig rejält, men man bör ta hänsyn till den stärkta dollarn, så även för guld- och metallpriserna.

indikatorer145

 

Den gångna veckan har det kalla och avslagna kaffet i Dubai åter bränt investerare på tungan, märkligt. Dessutom verkar det smitta av sig, flera EU-länder står nu i kö för att presentera gigantiska budgetunderskott och krisande ekonomier. Det skulle dock bli alldeles för smärtsamt för alla ekonomijournalister att skriva om alla länder som står inför nästintill konkurs samtidigt. Nyheten skulle inte få samma värde och annonsintäkter som om de kablas ut i en lagom takt. Därför har länderna lovat att inte läcka ut informationen förrän de får klartecken från Bryssel. Först ut efter Dubai (EU?, det är ju fortfarande tidigt) kom vänsterstyrda Grekland som likt Mona tycker det är rätt att låna till ”välfärd”. Regeringen bedyrade för bara två veckor sedan att landet inte har några problem. Känns det igen från när Baltikum-krisen började?

Näst i tur står Spanien, som helt oväntat kommer att få sitt kreditbetyg sänkt. Märkligt, det har ju gått så bra för Spanien och alla som byggt hus och investerat i denna sandhög, läs gärna mer om Spanien hos bloggrannen Flute.

Hur kunde det gå så snett? För ett antal år sedan var jag timmar från att köpa ett hus i Spanien, gud bevare mig för att det inte blev så. Efter att jag hoppat av fick jag varje vecka samtal och mail om hur mycket priserna på grannhusen och det hus jag skulle bygga stigit i pris. Nu är folk förvånade över att det går åt h-e i Spanien. Den fastighetsbubbla har byggts upp i Spanien är nog den största vi kommer att få se under vår livstid. Lägg därtill en nettoskuld till utlandet på 83 procent av BNP, vilket kommer att slå hårt mot landet när räntenivåerna återgår till lite mer normala nivåer.

När kaffet svalnat kommer Irland, Portugal säkert att ”mikra” kaffet så att det går att bränna sig igen.

Detta är tydliga varningssignaler att det inte på sikt går att skapa hållbara ekonomier på lånade pengar.

Sätt nu inte kaffet i vrångstrupen, trenden är ju trots allt fortfarande uppåt – så allt skall nog bli bra!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar