Fredagen fortsatte med orolig handel och OMXS30 slutade även denna dag nedåt med 0,8% på 604, under låg omsättning. Bankerna fortsätter sin skakiga resa och SEB föll inte oväntat mest av bankerna med 5,7%. Även i USA var det turbulent för finansrelaterade aktier. Det kom under dagen statistik som visar att Storbritanien är i recession och det fortsätter att strömma in sänkta rekommendationer och riktkurser. Det vi nu befinner oss i kan närmast liknas vid en andra våg i finanskrisen, nu börjar krisen sätta spår även i den ”vanliga ekonomin”. Finansmarknadsministerna Mats Odell vill åka på en charmresa med företrätare för de svenska bankerna till gulfstaterna.
Volvo B passerade ner genom stödet vid 33,50 direkt på morgonen och fortsatte ned till stödnivån runt 32 kronor där den aktien gick in i en konsolidering. När OMX fick stöd av USA i öppningen drogs även Volvo med uppåt. Japanska Komatsu har sänkt prognosen för Volvo på grund av minskad efterfrågan av anläggningsmaskiner. Handelsbanken räknar med att Volvo kommer att sänka utdelningen till 3,15 och jag bara undrar om inte pengarna behövs bättre i bolaget än att gå ut och begära stöd ena dagen från staten för att sedan dela ut flera miljarder i aktieutdelning – skandal!
Lundin Mining tappade 16,5% och sjönk till 6,35 då budet från Hudbay ifrågasatts av ett antal mindre, men inflytelserika aktieägare. Bättre gick det för Lundin Petrolium som avancerade 5,9% och slutade på 45 kronor på i stort sett dagshögsta.
En ljusglimt var Astrazeneca som steg 2,8% till 326,50.
OMXS30: Indexet befinner sig i en konsolidering och ligger i den förväntade konsolideringskanalen mellan 590 och 620. För att ta en ny trend uppåt krävs att i första hand motståndet vid 620 bryts och därefter 650 för att swingpositioner för uppgång skall kunna tas. Huvudscenariot är att den rekyl som påbörjades när USA öppnade i fredags kommer att ta OMXS30 upp till det sekundära motståndet vid 620 om inte den fallande trendlinjen fungerar som ett motstånd innan dess, i så fall kommer vändningen redan vid MA20 runt 610. MACD-histogrammet avtar och MACD är på väg att bryta uppåt, så även EMA 5 & 14 som håller på att vända uppåt. Rekylen blir troligen inte så långvarig, konsolideringen ser ut att gå mot ett utbrott då topparna blir lägre och lägre och utbrottet då ser ut att bli mot den räta sidan, nedåt.
Motstånd: 610 / 620 / 650 / 714
Stöd: 590 / 560 / 530
Kort sikt, daytrading: Avvaktande
Några dagar: Ned
Sparande (lång sikt): Avvaktande
SEB A: Aktien har sedan mitten av 2007 befunnit sig i en fallande trendkanal och föll i fredags ner mot golvet i trendkanalen (förstår att Annika vill prata upp kursen…). Vi kommer förmodligen att få en kort uppstuds, innan nedgången fortsätter. På kort sikt är aktien översåld och jag förväntar mig en rekyl, i första hand för att testa motståndet vid 37,50 och sedan 42 kronor. Ett brott ner under 33 kronor signalerar för fortsatt nedgång.
Motstånd: 37,50 / 42
Stöd: 33
Kort sikt, daytrading: Avvakta rekyl uppåt
Några dagar: Ned
Sparande (lång sikt): Ned
USA: Börserna i USA återhämtade sig något efter ett inledande gap. En panel i senaten lade fram en stimulansplan på 455 miljarder dollar, för att få igång den amerikanska ekomonomin. Finanssektorn var även på tapeten i USA. General Electric kom med ett resultat på 0,37 dollar per aktie, vilket var precis i linje med vad analytikerna hade förväntat sig. På efterbörsen i torsdags steg aktien kraftigt efter rykten om att resultatet skulle slå alla förväntningar. När resultatet nu inkom i linje med förväntningarna sjönk aktien 6,5%. Även Intels konkurrent AMD sjönk 3,8% efter att redovisat en förlust på 1,42 miljarder dollar för det fjärde kvartalet.
Den amerikanska bolånejätten Freddie Mac vill ha ytterligare 30-35 miljarder dollar för att överleva, det innebär uppemot 300 miljarder dollar för att undvika en kollaps.
Storbritanien: BNP-siffrorna som visas upp nu är de värsta sedan krisåret 1980, det är nu andra kvartalet i rad som BNP-siffrorna faller, vilket är definitionen på recession.
Asien: De flesta asiatiska börser tappade mark precis som USA gjorde under torsdagen. Nikkei backade 3,8% och befinner sig nu på den lägsta nivån på två månader. Samsung som ses som en outtröttlig vinstmaskin kom även de med en vinstvarning och meddelar att de gått 16 miljoner dollar back, detta anser många vara en av de allvarligaste varningssignalerna för tekniksektorn sedan finanskrisens början.
Jag önskar alla en skön fortsättning på helgen och jag återkommer med rykande färska nyheter och tips på måndag morgon!