Vecka 32 – sista timmen fick veckan på plus

Osäkerheten inför den amerikanska jobbrapporten har hållt köparna borta från börsen under veckan och klockan 14.00 låg OMXS30 på minus 1 procent den senaste veckan. En timme senare låg börsen på plus och veckan som helhet räddades den sista timmen, totalt avancerade OMXS30 1,15 procent. Köparna dominerade helt och hållet under eftermiddagen. Indexet steg hela 2,1 procent, efter att ha legat parkerat på minussidan större delen av dagen. Omsättningen uppgick till 12 miljarder kronor vilket var något bättre än tidigare i veckan.

Den kraftiga uppgången fick både räntor, metall och råvarupriser att stiga kraftigt.

Arbetslösheten är den komponent som är av störst betydelse för den globala återhämtningen. Har inte folk jobb kan de inte handla – så enkelt är det.

Telekomsektorn som varit under hård press tidigare i veckan blev fredagens vinnare med TeliaSonera som draglok. Aktien steg hela 3,63 procent till 45,70, naturligtvis med draghjälp av segern i den segslitna skiljenämndsförhandlingen gentemot Turkcell som Cukurova nu måste överlåta. Förutom detta kommer TeliaSonera att få ett skadestånd på 1,8 miljarder dollar om Cukorova inte verkställer skiljenämndens beslut. En dom från en skiljenämnd går inte att överklaga.

Finanssektorn lyfte åter rejält uppåt, trots de förnyade orosmolnen i Lettland. SEB A steg med hela 7,1 procent till 48,50 och blev tredje mest omsatta aktie under fredagen. Aktien kan summera en rekordstark vecka med en uppgång på hela 20,3 procent.

Mest omsatta i ordning:
1. Ericsson* som steg 2,35 procent till 69,60, omsättning 895 MSEK
2. Nordea +0,72 procent (sämre än kollegorna) sk 70,30 oms 882 MSEK
3. SEB A +7,1 procent, sk 48,50 oms 703 MSEK

*) Ericsson backade 50 öre i USA jämfört med stängningskursen i Stockholm.

Lundin Mining hämtade andan något efter den senaste tidens kraftiga uppgång och hängde inte med index uppåt. Nedgången blev 0,4 procent och kursen stannade på 26,10. Lumi kan ändå lägga en fantastisk vecka med en uppgång på 16 procent bakom sig. Sedan årsskiftet har aktien avancerat 273 procent.

sektorer36

 

Nu närmar sig OMXS30 åter den kritiska motståndsnivån runt 900, om kursen skall etablera sig på ovansidan, eller trilla tillbaks i spannet 870-900 får vi se i början av nästa vecka.

omxs30real-v32

De amerikanska jobbsiffrorna som hela världen gått och väntat på under veckan presenterades i fredags eftermiddag och var betydligt bättre än väntat. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade endast med 247000 person i juli, analytikerna hade räknat med ytterligare 325000 nya arbetslösa. Arbetslösheten i USA uppgår nu till 9,4 procent. Världens börser lyfte ordentligt med uppgångar på flera procent inom loppet av några minuter.

S&P 500 steg 1,3 procent till 1010,5 och ser ut att ha etablerat sig ovanför den psykologiska 1000-nivån. Uppgången på DJIA blev 1,2 procent och på Nasdaq gick det ännu bättre efter torsdagens fall på teknikbörsen, uppgången stannade till slut på 1,4 procent precis på 2000 punkter. Omsättningen var trots det glada börshumöret måttliga 3,7 miljarder aktier.

S&P 500 vecka 32:

in-x-v32

President Barack Obama gnider nu sina händer och gjorde igår kväll ett uttalande om att det värsta nu ligger bakom oss. Stimulansåtgärderna har haft önskad effekt sade Obama och menade att landet inte har ”råd att återvända till gamla ekonomiska sätt”. Vän av ordning undrar då vad han menar med det… Är det inte precis vad Obama-administrationen gjort? Sänkt räntor, startat sedelpressarna, kört huvudet i sanden och hoppas att människor skall konsumera landet ur krisen med lånade pengar… Förmodligen har jag missat något, men det spelar iofs inte så stor roll. Huvudsaken att Obama får igång trevliga börsrörelser och den talangen kan ingen ta ifrån honom.

Räntorna tog fart uppåt på obligationsmarknaden efter de positiva jobbsiffrorna, där tioåringen steg 10 punkter till 3,85 procent.

Ledande indikatorer 3/8 klockan 22.00:

indikatorer47

Läs mer på: DN, DN, DN, IMF, SvD, SvD IMF, AFV, VA

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar