Stockholmsbörsen: Ben Bernankes skrev i ett brev till Darrell Issa, ordförande i ett av representanthusets utskott, att det finns utrymme för ytterligare penningpolitiska stimulanser. Förhandlingarna mellan ledarna för euroområdet och Grekland fortsatte i fredags. Där Angela Merkel försöker mildra spänningarna mellan Grekland och Tyskland och i lördags sade Frankrikes president Francois Hollande till den grekiske ledaren att hans regering måste stå fast vid att göra om sin ekonomi så att Europa kan göra sin del och röra sig bort från skuldkrisen.
Stockholmsbörsen avslutade veckans sista handelsdag med inledande små rörelser för att sedan ta sig upp över nollan med draghjälp från USA. Stängningen på 1058,6 motsvarade en uppgång på 0,3 procent. Det är fortfarande en bit kvar upp till MA-200 i 60-min diagrammet där vi hittar medelvärdet kring 1070.
Förra veckan backade OMXS30-indexet med 3,0 procent och hittills i år noteras storbolagsindexet för en uppgång med 7,2 procent.
Omsättningen i fredags uppgick till 8,6 miljarder kronor som visserligen var högre än i torsdags men 17 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
I fredags skrev jag: ”Torsdagens stängning skedde precis på golvet i den stigande kanalen” och vidare: ”Den spända gummisnodden, noteringen kring det nedre bollingerbandet och golvet i kanalen borde ge åtminstone en kortare uppstuds under fredagen eller inom de närmaste dagarna”.
Vinnare av de aktier jag dagligen bevakar blev i fredags SEB A (+1,4%), HM B (1,1%) följt av Swedbank (+1,1%). I motsatta änden hittar vi SSAB A (-2,9%), Alliance Oil (-2,1%) följt av Lundin Mining (-1,8%).
Högst omsatta aktier blev i fredags Ericsson B (-1,0%), HM B (+1,1%) följt av Nordea (+0,6%).
Nyheter i korthet:
– Anders Borg tror på bättre tider och aviserar ökat reformutrymme med 23 miljarder kronor för 2013 och 27 miljarder 2014.
– Löfven föreslog i sitt sommartal i helgen att företagen ska slippa betala den andra sjuklöneveckan och höll med regeringen om att bolagsskatten bör sänkas.
– Riksgäldens upplåningschef, Thomas Olofsson, anser att en sänkning av Riksbankens styrränta skulle vara meningslös
för att hantera den starka kronan.
– UBS och Citigroup kräver ersättningar i miljardklassen av Nasdaq OMX efter Facebook noteringen.
Även om både den svenska och amerikanska börsen fick tekniska positiva omslag i fredags behöver ”vattendelarna” tas ut idag för att inte det negativa sentimentet ska tillta. På OMXS30 behöver 1062 tas ut och på SP500 1407.
Svenska rapporter idag:
– Balder (kl 14.00)Tider som är intressanta idag:
– Tyskland: importpriser juli kl 8.00
– SCB: finansmarknadsstatistik juli kl 9.30
– SCB: PPI juli kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel juli kl 9.30
* Tyskland: IFO-index augusti kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Tyskland: 12-månaders Bubill auktion kl 11.30
– Frankrike: Auktion av BTN papper kl 15.00
– USA: Auktion av Skuldväxlar kl 17.30
USA: För vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen men efter Helikopterbens brev till Darrell Issa, ordförande i ett av representanthusets utskott, där han underströk att möjligheten för ytterligare penningpolitiska stimulanser är goda fick placerarkollektivet på bra humör. De initiala nedgångarna på de amerikanska börserna vändes till uppgångar. Orderingången på varaktiga varor steg mer än väntat under juli men om man exkluderar transportsektorn sjönk orderingången dock oväntant. De ledande amerikanska indexen stängde högre på fredagen. Bäst av de amerikanska börsindexen i fredags gick DJIA med en uppgång på 0,8 procent medan Nasdaq 100 stängde på samma nivå som i torsdags.
S&P 500-indexet föll den första halvtimmen till stödnivån 1398 där köparna kom tillbaks och höll i taktpinnen fram till kl 20.00 (svensk tid) då uppgången avtog och till slut stängde på 1411,1 vilket motsvarade en uppgång på 0,6 procent. Fredagens initiala nedgång och stängningen ovanför mitten på torsdagens kursstapel är en positiv reversalformation.
Förra veckans marginella nedgång med 0,5 procent innebär att uppgångssviten avbröts, dock marginellt. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 innebär det att de senaste tre senaste månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 12,2 procent vilket kan jämföras med 17,8 procent hos Nasdaq.
Asien: Nedgångarna i Asien har tilltagit under morgonen där japanska Nikkei går emot strömmen med en uppgång på 0,3 procent. Kinesiska Shanghai faller med 1,5 procent.