NEW YORK: LUGNT INFÖR JOBBRAPPORT, AMAZON RAPPORTFÖLL, S&P OFÖR
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde torsdagshandeln kring nollstrecket vilket i princip motsvarade öppningen. Utvecklingen speglade det globala börsklimatet efter att investerare granskat om kvartalsrapporter och makrodata levt upp till förväntningarna. Vidare inväntade marknaden fredagens officiella jobbrapport.
Vid stängning noterades Dow Jones industriindex till den oförändrade nivån 19.884. S&P 500 var också oförändrat men vid 2.280 och Nasdaqs kompositindex backade 0,1 procent till 5.636.
”Varje dag får vi nya explosiva rubriker som åsidosätter fundamenta vilket borde vara det som betyder något för marknaden, som kvartalsrapporter. Man tror att börsen borde vara bra att vara på eftersom vinsterna överträffat estimaten samtidigt som Fed inte rusar fram med en räntehöjning. Investerare kan vara skeptiska mot Trumps utlovade förändringar eftersom han inte kommit med några detaljer”, sade Thomas Siomades, chef vid Hartford Funds, till Marketwatch.
Federal Reserve lämnade som väntat räntan oförändrad vid onsdagskvällens möte och gav inga klara indikationer kring nästa höjning. Vidare har Donald Trumps administration sökt bilaterala handelsavtal med Tyskland och Frankrike efter att föregående vecka försökt komma överens med Japan om ett nytt handelsavtal.
Vidare inväntar marknadsaktörer fredagens amerikanska jobbrapport som kommer på onsdagens relativt starka ADP-siffra. Konsensusprognosen inför den officiella arbetsmarknadsrapporten pekar mot att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 175.000 i januari jämfört med månaden före, med en ökning på 168.000 i privat sektor.
På rapportfronten tappade Ralph Lauren 12 procent efter att bolaget i sin niomånadersrapport kommunicerat sjunkande intäkter under nästa kvartal. Klädföretagets vd, Stefan Larsson med ett förflutet på H&M, lämnar bolaget till våren. Olika uppfattning om hur de kreativa och konsumenttillvända delarna av verksamheten ska utvecklas lyftes fram som orsak till att han avslutar sin anställning.
Efter stängning rapporterade Amazon lägre försäljning än väntat kombinerat med svagare utsikter än väntat vilket pressade aktien 4 procent i efterhandeln.
Nära hälften av bolagen inom S&P500 har nu rapporterat för det fjärde kvartalet. Av dem har 74 procent slagit vinstförväntningarna medan hälften toppat försäljningsestimaten enligt Bloomberg.
Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,47 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Tisdagens bullish piercing line är den senaste formationen och den är positiv. Vi ska samtidigt vara beredda på tvära kast när någon av begränsningarna i den rådande tradingrangen närmar sig, där är vi nu. Risken är med andra ord ganska stor för att köparna åter vacklar och att vi kommer att bjudas på någon eller några dagars nedgång. Om däremot torsdagens svans tas ut och hålls mer än någon dag är förutsättningarna goda för fortsatt uppgång.”
Vi ska komma ihåg att mycket av OMXS30:s utveckling dessa dagar påverkas av de rapporterande bolag som väger mest i indexet.
OMXS30 inledde torsdagens första timme trevande mellan 1545 och 1551. Strax innan lunch bjöds vi på ett tveksamt utbrott som fick indexet att sega sig upp för att senare under eftermiddagen nå upp till taket i tradingrangen vid 1554. Stängningen vid 1551,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.
När kursen (oavsett om det är en aktie eller index) befunnit sig en längre tid i en tradingrange startar utbrottet från denna i de flesta fall ungefär från mitten eller det jag kallar balanspunkten. I tisdags tog indexet fart upp från denna nivå och det har goda förutsättningar för att bli startskottet på nästa positiva ben i den långsiktigt stigande trenden. Det som kan sätta käppar i hjulen är dels reaktionen på jobbsiffran i eftermiddag, ett falskt utbrott som omgående faller ner under 1554, en liten doji-stapel precis under 1554 och naturligtvis en stängning med tilltagande volym under 1544. Så är det alltid, det finns alltid en hel del varningssignaler men så länge ingen av dessa effektueras navigerar jag vidare för uppgång.
Volymen igår var den högsta sedan den 26 januari och hela 50 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymen i callen var hög och negativ men det ska vi bara använda som en heads upp och det kan naturligtvis vara en indikation på en negativ börsöppning idag men det som är intressant är snarare vad som händer efter en halvtimme och under förmiddagen. Det var bara 46 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg igår vilket inte är så positivt under en plusdag. Bästa sektorer igår blev teknologi (som var överlägset starkast) följt av defensiva kraftbolag. Sämst och den enda sektor som stängde rött var telekom men nedgång var marginell.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Skanska (kl 7.30), BE Group (kl 7.45), AAK (kl 7.50), Hexpol (kl 8.00), ÅF (kl 11.30), Stora Enso (kl 12.00)
FIRST NORTH
– Cortus Energy
AKTIETORGET
– QBNK, Recyctec (ändrat datum från 17/2)
ÖVRIGA NORDEN
– YIT (kl 7.00), Metso (kl 8.00), TDC (kl 8.00)
STÄMMOR
– Recyctec (extra)
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Skanska: rapportpresentation kl 8.30
– Hexpol: rapportpresentation kl 10.00
– AAK: rapportpresentation kl 13.00
– Stora Enso: rapportpresentation kl 13.00
BÖRSSTATISTIK
– Creades: presenterar substansvärde
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Copperstone Resources: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Rezidor: anmälningstiden i HNA:s budpliktsbud inleds (avslutas 10/3)
MAKROSTATISTIK
– Japan: tjänste-PMI januari kl 1.30
– Kina: Caixin industri-PMI januari kl 2.45
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI januari kl 8.30
– Spanien: tjänste-PMI januari kl 9.15
– SCB: industriproduktion december kl 9.30
– SCB: industriorder december kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion december kl 9.30
– SCB: restaurangindex december kl 9.30
– EMU: tjänste-PMI (def) januari kl 10.00
– Storbritannien: tjänste-PMI januari kl 10.30
– Italien: KPI (prel) januari kl 11.00
– USA: sysselsättning januari kl 14.30
– USA: Markit tjänste-PMI (def) januari kl 15.45
– USA: ISM tjänste-PMI januari kl 16.00
– USA: industriorder december kl 16.00
– Konjunktur: JP Morgan global tjänste-PMI januari kl 17.00
POLITIK
– EU: informellt toppmöte i Valetta, Malta
CENTRALBANKER
– BOJ: protokoll från policymötet 20/12 kl 0.50
– Ryssland: räntebesked kl 11.30
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Frågan är alltså om nästa ben i den positiva trenden ska starta från denna nivå eller om det behövs ett djupare omtag. Just nu ser det ut som att rekylen kan behöva hämta kraft/engagemang någon djupare, kanske vid 2240-nivån eller varför inte golvet i den stigande kanalen? På ovansidan möter först 2286 följt av 2289 men framförallt gapet ATH-noteringen kring 2301. På nedsidan möter först 2272 och 2267.”
Torsdagen inleddes med ett positivt gap och en omedelbar uppgång till motståndet vid 2289 men är tog det stopp. Gapet täpptes till och kursen pendlade resten av dagen mellan 2284 och 2272. Stängningen skedde vid 2280,8 vilket var ungefär samma stängningsnivå som i onsdags.
Det är inte ovanligt att det råder en viss osäkerhet strax innan månadens viktigaste siffra och det är non farm payroll som presenteras i eftermiddag. Kursen har de senaste dagarna handlats i den smala range som området mellan EMA-8 och MA-20 utgör. Ett utbrott förbi onsdagens högsta vid 2289 kan bli en trigger för ett nytt ATH på samma sätt som en punktering av tisdagens lägsta vid 2267 ställer in siktet på nivån nedåt 2240-2230.
Volymen igår var något lägre än i onsdags men trots det 10 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen utmanar nu tremånaderssnittet och lågpunkten i slutet av december. Om det visar sig att tremånaderssnittet och senaste lägsta lågpunkt (som var i slutet av december) punkteras blir det första gången sedan början av september som vi ser detta utseende.