Vår bästa tid är nu (juni normalt svag månad)

sammanfattningNEW YORK: HUMANA OCH GAMESTOP FREDAGENS VINNARE, S&P500 -0,6%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna avslutade veckan med minustecken. Statstik över amerikansk bruttonationalprodukt presenterades vilken väckte oro kring utvecklingen av den amerikanska ekonomin.

Dow Jones Industrial Average backade med 0,6 procent till indexnivån 18.011. S&P 500 sjönk likaså med 0,6 procent till nivån 2.107, vilket också det tekniktunga Nasdaq Composite gjorde och noterades till 5.070.

Omsättningen uppgick till 1,2 miljarder aktier på New York Stock Exchange och till 1,9 miljarder på Nasdaq.

På fredagen publicerades data som visade att tillväxten för USA:s bruttonationalprodukt (BNP) minskat med 0,7 procent, i beräknad årstakt under första kvartalet. Förväntat var, enligt Bloombergs analytikerprognos, en negativ BNP-tillväxt om 0,9 procent.

Även Chicagos inköpschefsindex minskade, till 46,2 i maj, jämfört med 52,3 i april. Estimerat var en ökning om 0,7 för att uppnå indexnivån 53,0.

”BNP-tillväxten var egentligen väntad – vi visste redan att den skulle avta, men Chicagosiffran var däremot oväntat låg”, sade Kevin Caron, marknadsstrateg vid Stifel Nicolaus & Co, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Aktien Humana presterade bäst i S&P 500 efter att ha rusat med 20,3 procent. I en rapport meddelades att sjukförsäkringsbolaget överväger en försäljning av företaget.

Gamestop, som var näst bäst i indexet, klättrade med 6,1 procent. I sin kvartalsrapport presenterade återförsäljaren av TV- och datorspel ett resultat för det första kvartalet som var högre än estimerat. Företaget höjde även helårsprognosen.

Sämst gick det för läkemedelsbolaget Bristol-Myers som rasade med 6,6 procent. En studie gjord visade att effektiviteten av dess lungcancermedicin var bunden till huruvida patienterna hade höga halter av protein i sina tumörer eller inte, vilket potentiellt kan avgränsa läkemedlets marknad.

Industri- och byggmaskinsuthyraren United Rentals tappade 6,4 procent. Bank of America Merrill Lynch hade sänkt rekommendationen för företaget till underperform. Orsaken var lägre oljepriser och en avtagande ekonomi i USA.

Den tioåriga räntan sjönk med 1 punkt till 2,13 procent.
Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”På kort sikt är gummisnodden hårt spänd på ovansidan samtidigt som det sekundära motståndet vid 1655 möter upp. Om 1655 tas ut och bekräftas talar mycket för att index på sikt ska upp mot 1700-1720.”

Den gångna veckan inleddes skvalpigt men i onsdags togs den sekundära motståndsnivån vid 1655 ut. OMX-indexet testade de närmaste dagarna av den medellånga sentimentsnivån kring MA-50 som i fredags ledde till ett nedställ som fick veckan att stänga 0,2 procent ner vilket innebär att årets uppgång reducerats till 12,3 procent.

Veckostapeln stängde under mitten och även under utbrottsnivån kring 1655 vilket jag placerar i den negativa vågskålen. I månadsgrafen tolkar jag dock stängningen i den övre delen av kursstapeln som positiv. Om däremot den kommande veckan stänger över 1669 kommer jag att tolka även den kommande veckan positivt.

Bortsett från i fredags har den dagliga volymen noterats under det dagliga snittet. I fredags noterades dock volymen 5 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under den gångna veckan blev kraftbolag och teknologi. Sämst gick hälsovård och oljebolag. Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick Ericsson B, Nokia och ABB medan Volvo B, MTG B och TeliaSonera gick sämst. I fredags utmärkte sig Swedbank och Skanska positivt medan Volvo och Sandvik var de aktier som tyngde mest. Totalt steg 201 aktier på Stockholmsbörsen i fredags medan 367 stängde på rött. Vi har sett en viss negativ sektorrotation och tecken på att färre aktier deltar i uppgångarna men än så länge är det dock lite tidigt för att några slutsatser.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Dome Energy (ändrat datum)

STÄMMOR
– Ecomb, Hanza (extra), NAXS

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Rusforest: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Nokia: Networks håller webbsänd press- och analytikerkonferens om produktlanseringar. kl 13.00

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen maj
– Nordnet: presenterar aktiehandel i maj
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Collector: anmälningstid inför notering på Nasdaq OMX inleds (avslutas 8/6)
– Community Entertainment: första dag för handel efter sammanläggning av aktier 1:100
– Genovis: anmälningstid i nyemission 2:3 avslutas
– GHP Speciality Care: Global Health Partner byter namn till GHP Specialty Care
– Heimstaden: meddelar utfall inför listning på First North
– Jays: sista dag för handel inklusive teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Nordkom (0:25 kr + 5:25 kr extra)

MAKROSTATISTIK
* Kina: PMI, industri, tjänstesektor, maj kl 3.00
– Japan: industri-PMI (def) maj kl 3.35
– Kina: industri-PMI (HSBC, def) maj kl 3.45
– Indien: industri-PMI maj kl 7.00
– Ryssland: industri-PMI kl 7.00
* Silf/Swedbank: industri-PMI maj kl 8.30
– Norge: industri-PMI maj kl 9.00
* SCB: detaljhandel april kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik maj kl 9.30
* EMU: industri-PMI (def) maj kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder april kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI maj kl 10.30
– AF: veckodata kl 10.45
– Danmark: industri-PMI maj kl 11.00
* Tyskland: KPI (prel) maj kl 14.00
– USA: privata inkomster, konsumtion april kl 14.30
– Brasilien: industri-PMI maj kl 15.00
– USA: Markit industri-PMI (def) maj kl 15.45
– USA: bygginvesteringar april kl 16.00
* USA: ISM industri-PMI maj kl 16.00

CENTRALBANKER
* Riksbanken: direktionsmöte, ”ej penningpolitiskt möte” kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
– Löneavtal: arbetsgivarna inom industrin och handeln presenterar sin syn på de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen kl 8.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge 2120 är intakt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. I veckografen fick vi föregående vecka en varningssignal i ett ”uppladdningsläge med en lagerstapel” men rörelsen kan bli både upp och ner.”

Den gångna veckan inleddes nedåt men 2100 sög vid bägge tillfällena det testades upp säljtrycket. På kort sikt ser inte köparna ut att ha tillräckligt självförtroende för att ta ut 2135-nivån som skulle ge fri luft och förutsättningar för nästa ben i den längre trenden. Den gångna veckan innebar en nedgång med 0,9 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 2,4 procent.

Den gångna veckan var andra veckan i rad med en stängning i den nedre delen av kursstapeln. Även om månaden stängde på plus 1,0 procent, i den övre delen av stapeln var det dock med minsta möjliga marginal. Sentimentsnivån för månadsstapeln hittar vi vid 2102 och fredagens relativt svaga stängning vid 2107 innebar att svansen på ovansidan inte går att bortse ifrån. Årsmedelvärdet klarade sig från att bli punkterat med 3,6 procents marginal.

Volymen har den gångna veckan, förutom i fredags, noterats under snittet men i fredags tilltog volymen ordentligt och noterades hela 41 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

De senaste dagarna har jag skrivit om att vi sett en viss sektorrotation mot mer defensiva sektorer. I fredags var det ingen sektor som stängde på plus. Sämst gick finans och verkstad. Endast 85 aktier stängde på plus medan 402 backade. Jag tolkar sektorutvecklingen, den svaga bredden och låga volymen något defensivt.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte ner med ytterligare 1,1 procent och stängde vid $130,3. Google backade med 1,4 procent och stängde vid $532,1. Twitter vände ner med 0,4 procent för att till slut stänga vid $36,7 medan den sociala kollegan Facebook stängde 1,2 procent lägre än i torsdags kring $79,2.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar