Utmanar taket i tradingrangen med bra support i ryggen

sammanfattningNyhetsbyrån Direkt: Stockholmsbörsen öppnade veckan i savgt positiv ton, under en för säsongen måttlig omsättning. I USA höll börserna stängt för firandet av Martin Luther King och marknadens aktörer riktar nu blickarna mot torsdagens ECB-möte.

OMXS30 stängde på 1.476, efter en uppgång med 0,5 procent för dagen. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till drygt 11 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index upp 0,5 procent och tyska DAX ökade 0,7 procent.

Förra veckans valutakaos, orsakat av att den schweiziska centralbanken oväntat tog bort sitt valutagolv, var fortfarande på tapeten. Närmast på europaagendan står torsdagens ECB-möte.

ECB väntas då presentera ett program för kvantitativa lättnader, QE, med tillgångsköp för 550 miljarder euro, enligt Bloomberg News medianprognos. Hela 93 procent av de svarande i enkäten tror att ECB kommer att slå till.

I toppen av OMXS30 parkerade Electrolux, upp 3,2 procent till 219:80 kronor. Kepler Cheuvreux har höjt sin riktkurs för vitvarutillverkaren från 235 kronor till 300 kronor.

Getinge, som hade ett trist 2014 och inlett 2015 med att vd sagt upp sig, rekylerade upp 2,8 procent.

Nordsjöoljan, Brent, parkerade under 50 dollar fatet. Lundin Petroleum steg dock med 2,3 procent och bland de mindre oljebolagen lyfte Enquest 15 procent. Tethys Oil steg 2,7 procent och Africa Oil avancerade 1,9 procent.

Enligt brittiska medieuppgifter ska Enquest tillkännage ett omfattande kostnadsbesparingsprogram under januari för att förhindra att brott mot bolagets lånekovenanter.

I botten av storbolagsindex hittades Boliden med en nedgång på 1,1 procent efter fredagens 3,5-procentiga uppgång. Terminerna för koppar och zink noterades på minus.

Även SCA tyngde med sin nedgång på 0,8 procent i index. Vara eller inte vara för bolagets toppgarnityr debatterades i vidare media, denna gång i DI, efter senaste tids turbulens.

Nibes uppgång för handelsdagen raderades i stort sett ut efter att Svenska kyl- och värmepumpföreningen meddelat om en tuff avslutning på värmepumpmarknaden i fjol. Den totala försäljningen sjönk 8 procent under det fjärde kvartalet.

I rekommendationsflödet rådde ABG Sundal Collier att sälja Hexagon med en riktkurs på 160 kronor. Aktien återhämtade sig dock efter en initial nedgång och avslutade dagen ned 0,1 procent till 247 kronor.

Mekonomen sjönk drygt 4 procent. Enligt Dagens Industri är det dags att sälja aktien efter den senaste tidens uppgång.

Saab stängde 3,3 procent högre. Swedbank, som förutspår att bolaget avslutat 2014 starkt, har upprepat köp för aktien.

Svenska Dagbladet lyfte också fram att amerikanska politiker tycker att kraven för att ta fram nya plan till flygvapnet bör sänkas. Det kan få stor betydelse för Saab, som vill utveckla ett nytt skolflygplan tillsammans med Boeing.

Bland börsens mindre bolag rusade Heliospectra, listat på First North, nästan 15 procent efter att belysningsföretaget fått sin största order hittills. Sensys Traffic, som levererar trafiksäkerhetslösningar, lyfte i sin tur över 7 procent efter att fått en tilläggsorder i Qatar värd 5 miljoner kronor.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Historiskt har vi sett en lågpunkt hos OMXS30 ungefär där vi befinner oss nu i januari och därför kan den historiska säsongsutvecklingen vara ett stöd för att ta position för uppgång efter den positiva veckoavslutningen.”

Efter en trendlös inledning av veckan tog indexet sig förbi 1475 och testade av taket i tradingrangen vid 1479,8 vid fyratiden (USA-börsen höll stängt). Stängningen vid 1476,3 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Volymen var lägre än i fredags och uppgick till 9,9 miljarder aktier vilket var 8 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Med tanke på att en hel del stora aktörer saknades igår tycker jag ändå volymen var hyfsad.

Bästa sektorer igår var oljebolag och telekom. Sämst, och den enda sektor som stängde på minus var basråvaror.

310 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår medan 220 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev Volvo B, Nordea och ABB.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår SKF B (+3,2%), Getingea (+2,8%) följt av Nokia (+2,4%). Sämst gick Boliden (-1,1%), Kinnevik B (-1,0%) följt av SCA B (-0,8%).

Missa inte ETP Direkt kl 09.00 där jag går igenom det historiska utseendet i OMXS30 från nu och fram till den 2/2. http://www.ngm.se/etpdirekt/
Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Creades (kl 8.30)

ÖVRIGA NORDEN
– Novozymes (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Unilever (kl 9.00), **Morgan Stanley (kl 13.00), Johnson&Johnson (kl 13.45), Netflix (kl 22.05), **IBM (efter USA-börsernas stängning), SAP (före börsöppning)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Kopy Goldfields: anmälningtid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
* Kina: BNP 4 kv kl 3.00 (ökade 7,3% under Q4)
* Kina: detaljhandel, fasta investeringar, industriproduktion december kl 3.00 (ökade 11,9%)
* Tyskland: PPI december kl 8.00
– SCB: värdepappersstatistik december kl 9.30
* EMU: budgetunderskott 3 kv kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index januari kl 11.00
* USA: NAHB husmarknadsindex januari kl 16.00

POLITIK
– Regeringen: finansminister Magdalena Andersson presenterar prognos av det ekonomiska läget kl 10.00
– Riksdagen: röstar om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven kl 13.00
– Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson besvarar interpellationer

CENTRALBANKER
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– IMF: World economic outlook – Update kl 4.00
– Erik Penser : konjunkturprognos kl 9.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA (i fredags): För en vecka sedan skrev jag: ”Historiskt har inte utvecklingen den kommande veckan varit speciellt stark. Risken är stor för tvära kast när 1993 på nedsidan och 2094 på ovansidan närmar sig.” I min dagliga morgonanalys skrev jag i fredags: ”Kursen har fallit fem dagar i rad vilket är historiskt sällsynt och efter onsdagens positiva reversalstapel var jag optimistisk till fortsättningen.”

Den gångna veckan föll kursen ner till golvet i den rådande tradingrangen och både i onsdags och fredags sög köparna upp säljtrycket, vilket jag placerar i den positiva vågskålen. Veckan som helhet blev en nedgång med 1,2 procent vilket innebär att året hittills noteras för en nedgång med 1,9 procent.

Volymen i fredags och i onsdags (de dagar som säljtrycket sögs upp) var klart högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den långa trenden pekar upp och kursen noteras över de längre medelvärdena medan de kortare planat ut något de senaste veckorna.

Alla sektorer stängde på plus i fredags. Bäst gick energi, basråvaror och hälsovård vilket jag kommer att hålla lite koll på då det har defensiva inslag.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple fortsatte dock ner med 0,8 procent för att stänga vid $106,0. Google fortsatte sin uppgång och steg med 1,2 procent för att stänga veckan vid $508,1. Twitter vände upp i fredags och steg med 1,0 procent vilket fick aktien att stänga vid $37,3 och den sociala kollegan Facebook vände upp och steg med 1,5 procent till $75,2. 452 av aktierna inom S&P500-indexet stängde på plus i fredags.

Asien: Det är breda uppgångar i Asien nu på morgonen. Teknikaktier (risk) står för de största uppgångarna vilket jag placerar i den positiva vågskålen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar