Utmanande läge mellan 1420-1430

sammanfattningNEW YORK: NYA REKORDNIVÅER, OLJA DRIVKRAFT, S&P500 +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Nya rekordnivåer för de stora aktieindexen i New York nåddes återigen på måndagen. Råvarurelaterade bolag, industri och finans var sektorer i medvind.

Dow Jones och S&P 500 stängde båda 0,3 procent högre till nivå 18.636 respektive 2.190. Nasdaq ökade 0,6 procent till 5.262.

På NYSE omsattes 533 miljoner aktier, cirka 30 procent under 20-dagarssnittet. På Nasdaq omsattes 343 miljoner aktier, vilket är 14 procent under 20-dagarssnittet.

Priset på råolja fortsatte upp, med WTI ytterligare omkring 3 procent högre på måndagen. Energisektorn i S&P 500 steg 0,6 procent.

Chesapeake Energy meddelade att de sökt lån på 1 miljard dollar som ett steg för att omfinansiera delar av bolagets skuld om 9 miljarder. Aktien steg nästan 10 procent.

Oljeriggsbolaget Transocean var en annan vinnare i energisektorn med en uppgång på drygt 5 procent.

Citigroup var en av de stora vinnarna i en stark bank- och finanssektor. Två stora hedgefonder köpte under det andra kvartalet betydande poster i Citigroup, för sammanlagt ungefär 250 miljoner dollar. Citigroup steg 1,8 procent.

Statistik över vitvaruleveranser i juli i USA visade på en minskning på omkring 5 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Whirlpool har lite mer än hälften av omsättningen i USA och bolagets aktie föll då statistiken nådde marknaden. Whirlpool stängde 0,6 procent lägre. Av Electroluxs omsättning härrörde 35 procent från USA förra året.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 4 punkter högre till 1,56 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Efter förra tisdagens utbrott har det varit köparna som hållt i taktpinnen men det är först nu som vi ser en utmaning av en viktig motståndsnivå (2120-2130). Den tidigare tydligt negativa bilden har dock ljusnat och sedan lågpunkten i slutet av juni har både bottnar och toppar noterats högre. En rekyl nu hade varit både hälsosam och välkommen.”

Måndagen inleddes positivt och första timmen markerades dagshögsta vid 1425. Resten av dagen handlades indexet inom 5 punkters range. Stängningen med en förhållandevis starkt call skedde vid 1421,6 som motsvarade en stabil uppgång med 0,5 procent.

Sedan lågpunkten den 27 juli har nu kursen stigit med nästa 15 procent och liknande uppgångar har vi inte sett mer än 36 gånger de senaste 20 åren. Under den värsta IT-haussen var det en mycket bra edge att vid dessa tillfällen ta nya positioner både på lång och kort sikt. Studerar vi vad som hänt efter år 2000 har kursen stått lägre i mer än 60 procent av fallen en månad senare vid liknande uppgångar. Den genomsnittliga utvecklingen har varit -1,6 procent på en månads sikt.

Volymen igår var högre än i fredags men hela 36 procent procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg endast 52 procent igår. Bästa sektorer blev konsumenttjänster och teknologi. HM dominerade går och stod ensamt för 46 procent av hela OMXS30:s uppgång (viktmässigt). Även verkstadsbolagen SKF och Alfa Laval, som båda väger mycket på indexet steg drygt 1 procent vardera. Sämsta sektorer blev kraftbolag, oljebolag och telekom. Precise Biometrics backade 5 procent efter åtta dagars uppgång. Fingperint Cards stängde upp med 0,7 procent. Dagens kursraket var Aktietorgslistade Safe at Sea, som rusade hela 69 procent under rekordhög omsättning. Bolaget, som tillverkar räddningsbåtar, har vunnit en upphandling från Estlands gränsbevakning.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Oriflame (kl 7.15), Scandic Hotels (kl 7.30), Tethys Oil (kl 7.30), Acando (kl 8.00), Precise Biometrics (kl 8.00), Fenix Outdoor (kl 13.00-15.00), Kabe (kl 14.30)

FIRST NORTH
– Capacent, Confidence, Mindmancer, Powercell, Target Everyone, The Marketing Group, Volati

AKTIETORGET
– Alphahelix

ÖVRIGA NORDEN
– ISS (kl 8.00), Matas (kl 8.00), Coloplast (kl 12.00), Topdanmark (lunchtid)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– BHP Billiton, Home Depot (före USA-börsernas öppning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Acando: press- och analytikerträff kl 9.00
– Scandic Hotels: telefonkonferens kl 9.00
– Precise Biometrics: telefonkonferens kl 10.00
– Oriflame: telefonkonferens kl 11.00

BÖRSSTATISTIK
– Swedol: presenterar försäljningssiffror för juli kl 8.30

MAKROSTATISTIK
– SCB: värdepappersstatistik juli kl 9.30
– Storbritannien: KPI juli kl 10.30
– Storbritannien: PPI juli kl 10.30
– Storbritannien: ONS huspriser juni kl 10.30
– EMU: handelsbalans juni kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index augusti kl 11.00
– USA: TRE, detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: bostadsbyggande juli kl 14.30
– USA: KPI juli kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande juli kl 15.15

CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från penningpolitiskt möte den 2 augusti kl 1.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Fed: Dennis Lockhart talar kl 18.30


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen utvecklades fredagen till en bearish harami cross som är en negativ omslagsformation som kräver bekräftelse. Den senaste månaden har vi sett ett flertal negativa omslagsformationer som dock inte har bekräftats och kursen har istället fortsatt upp kring den stigande motståndslinjen.”

Måndagen inleddes med ett positivt gap som inte täpptes till. Dagshögsta och även ATH vid 2193,8 nåddes efter ett par timmars handel men efter ett par smygande lägre toppar avslutades indexet svagt. Stängningen vid 2190,2 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent men var den högsta stängningen någonsin.

Som jag skrev igår har i stort sett inte någon av de negativa omslagsformationerna sedan mitten av juli bekräftats. Kursen har istället fortsatt upp längs MA-20 och den stigande motståndslinjen som förbinder topparna sedan mitten av april. Vi måste förflytta oss till slutet av september 2014 för att hitta en lika lågvolatil uppgång. Vad har det för betydelse kanske du undrar? Jo, när kursen stiger svagt, volymen är låg och för få aktier bär uppgången är isen tunn. Med andra ord risken för en betyande rekyl ökar för varje dag. När de flesta inte tror på en nedgång ska vi vara på vår vakt och just nu råder en extrem optimism där optimistindikatorn noteras över 80.

Volymen igår var marginell lägre än i fredags men hela 24 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 50 procent av aktierna i indexet steg igår. Bästa sektorer blev basråvaror och energi efter en fortsatt uppgång för råoljepriset men även finans gick starkt. Oljeriggsbolaget Transocean var en av vinnarna i energisektorn med en uppgång på drygt 5 procent. Citigroup var en av de stora vinnarna i en stark bank- och finanssektorn med en uppgång på 1,8 procent. Sämsta sektor och den enda som stängde på minus blev kraftbolagen. Det kan noteras att även vitvarusektorn hade det tungt och flera av Electrolux konkurrenter stängde på minus.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar