Stockholmsbörsen befinner som jag nämnt några gånger i ett spännande scenario. Fredagen avslutades avvaktande och backade till minus 0,8 procent efter att större delen av dagen legat på minus. Börsen stängde på 799,65 under mycket låg omsättning, endast 12 miljarder kronor.
OMXS30 avancerade 3,79 procent den senaste veckan och ligger nu på över 20 procent plus sedan årsskiftet. Vilket kan jämföras med amerikanska S&P 500 som endast steg 0,65 procent den gångna veckan och sedan årsskiftet endast ligger på plus 4,17 procent.
OMX-indexet har legat i en horisontell konsolideringskanal sedan i början av maj, men i torsdags bröt indexet med bra kraft igenom taket i kanalen. Som jag skrev i fredags behövs det några dagar ovanför 808 punkter för att minska risken för att trilla tillbaks ner i kanalen mellan 750 och 800. Stängningen i fredags var ganska svag och hamnade precis under 800. Trenden är är dock fortfarande positiv där indexet befinner sig klart ovanför MA20 och det kortare glidande medelvärdet har börjat ta fart och försöker utöka avståndet mot det längre medelvärdet. MACD är väldigt platt och visar på stor osäkerhet, helt klart är dock att vi börjar närma oss ett utbrott, skall det bli uppåt bör det ske de närmaste dagarna. Vilket håll det sker kommer till stor del att handla om vilken statistik som hjälper till att putta indexet ”över kanten”. På kort sikt och tekniskt ser det ut som om det är uppåt som gäller. Bryts 780-nivån nedåt ändrar jag mitt ställningstagande.
Det är värt att notera att den svenska kronan dessutom stigit 1,9 procent mot den amerikanska dollarn sedan årsskiftet.
Det nämns att mycket pengar står vid sidan om börsen och gärna vill vara med på en eventuell uppgång. Det svåra ekonomiska läget i kombination med att börsen gått så starkt sedan i början av april gör att företagen får mer och mer att bevisa. Börsens kraftiga uppgång gör att många aktier börjar se dyra ut. Den ekonomiska krisen avspeglar sig mer och mer i resultaträkningarna. Volymerna är allmänt låga och de dagar som saknar en tydlig riktning som i tisdags och fredags kännetecknas av ännu lägre omsättning. När OMXS30 passerade 800-nivån i torsdags var det många som inte ville missa tåget och helt naturligt var volymerna bättre.
Råvaru- och skogsbolagen visade på en svag utveckling och pressade kurserna på New York-börserna, i Sverige steg olje- och råvarurelaterade aktier i takt med stigande priser på fredagsförmiddagen. På eftermiddagen pressades både Boliden och Lundin Mining som bägge gick starkt fram till lunch, men lyckades bägge stänga på plus 1 procent respektive 2 procent.
Även på fredagen var Swedbank den mest omsatta aktien och steg även på fredagen kraftigt med hela 4,41 procent till 45 kronor. Aktier för 898 miljoner kronor omsattes i Swedbank.
Ericsson var den näst mest omsatta aktien. Analytiker varnar för att Ericsson kommer att få svårt att leva upp till dagens kurs och sänker riktkursen ned mot 60 kronor. Igår backade Ericsson 1,35 procent i Sverige och sedan ytterligare i USA.
AstraZeneca var den sjätte mest omsatta aktien och var en av få aktier som steg mer än tre procent. När börsen stängde hade aktien avancerat hela 3,27 procent till 331,50 kronor.
Läkemedel- och konsumentrelaterade bolag agerade draglok på en börs som backade fram till klockan åtta svensk tid.
S&P 500 slutade på plus med minsta möjliga marginal +0,1 procent. DJIA steg 0,3 procent medan Nasdaq backade 0,2 procent. Omsättningen var den lägsta på hela veckan, endast 2,9 miljarder aktier omsattes.
Trenden på S&P 500 är uppåt eftersom kursen befinner sig klart ovanför MA20. Tendensen är extremt bullish (uppåtgående), det kortare medelvärdet tar höjd och glider ifrån det längre medelvärdet vilket tyder på bra fart uppåt. En snabb titt på bollingerbanden visar att indexet är överköpt, stängningen är närmare det övre bandet än det lägre. Det kan dock vara så att indexet skall upp en bit till i det överköpta området innan vi får se en rekyl nedåt. Volatiliteten är avtagande vilket indikerar en viss osäkerhet. MACD är väldigt platt, men ligger i det positiva territoriet, divergensen pekar tillsammans med bollingerbanden på en vändning nedåt inom kort. Den längre trenden är fortfarande nedåt, men i det kortare perspektivet är det större sannolikhet för en fortsatt uppgång ett litet tag till.
Hela veckan har olje- och råvarubolag och råvarubolag stått i fokus och steg ordentligt i början av veckan, men motståndet vid 72 dollar för Brent-oljan höll och priset har backat tillbaks tre dagar i rad när nivån nåtts. Stängningen blev svag och råoljepriset har backat ytterligare något sedan stängningen i fredags.
Det är intressant att läsa att meningarna på senaste G8-mötet går isär när det gäller att utsätta banker för ett stresstest som skall testa hur bankerna hade klarat sig om situationen blir värre. Flera europeiska länder sätter sig emot ett sådant test. Kan det vara för att det skulle ge ”fel signaler”…
Bank- och finanssektorn hämtade sig något på slutet, efter att ha backat en del i början av fredagen. Vi har definitivt alla förutsättningar för en spännande och oförutsägbar vecka framför oss.
Läs mer:
– Börsen handlades med små rörelser under fredagen (AFV)
– De sätter tonen för börsen (AFV)
– G8 ser ljus tunneln (DN)