Stockholmsbörsen fortsatte uppåt med draghjälp från banker-, råvaru- och cykliska aktier. Hela förmiddagen präglades börsen av teknikstrul och indexen gick inte att lita på. OMXS30 passerade redan i gapet motståndet på 725 efter det att Goldman Sachs redan innan börsen öppning kommit med en rapport som överträffade allas förväntningar. På eftermiddagen var OMXS30 upp nästan 5 procent innan USA öppnade nedåt och drog med sig den svenska börsen som till slut stängde 3,7 procent upp på 744,1. Omsättningen var ganska hög, hela 18,2 miljarder kronor.
Fler och fler kliver nu in i längre positioner och riskaptiten är det verkligen inget fel på. Det enda som egentligen är positivare än väntat är rapporterna från amerikanska banker, som i sin tur beror på ökad utlåning och större räntegap. Uppgången är flitigt påhejad av Mr Obama och Big Ben. Vi får väl se om aptiten är lika stor när rapporterna börjar strömma in.
Bankerna hade en fantastiskt bra dag på stockholmsbörsen där Nordea hade ledartröjan på sig, steg hela 11 procent till 54,90.
Enligt Börsveckan bör Duroc, HQ Bank och NCC vara köpvärda aktier. Läs hela artikeln på dagensPS.
Under eftermiddagen kom amerikansk detaljhandelsstatistik som var betydligt sämre än förväntat. Denna statistik fick USA-börserna att backa, men den svenska börsen stod pall och rubbades inte mycket.
OMXS30 steg förbi motståndet 725 redan i gapet på morgonen och Goldmans starka rapport sporrade alla riskbenägna och bankaktierna tjurrusade i stort sett hela dagen. Nu ligger alla banker på överköpta nivåer i alla fall på kort sikt. OMX-indexet steg ända upp till nästa motsståndsnivå vid 750 innan uppgången avtog. Nu ser vi att momentum har avtagit rejält. Håll koll på stöd- och motstånd, men tekniskt står vi förmodligen inför en rekyl nedåt (men inget står skrivet i sten, en alltför bra rapport och vi åker kanske ännu mer uppåt). Enligt min mening är vi fortfarande i ett Bear Market Rally.
Motstånd: 750 / 785
Stöd: 725 / 690-700
I Barack Obamas peptalk-tal nu ikväll talade han som väntat om att de olika stödpaketen börjat ge resultat och ”genererar tecken på ekonomiska framsteg”, han pratade oxå om att det finns flera fallgropar.
Kenneth Rosen från University of California menar att priserna på på lägenheter i New York City kommer att falla med upp till 15 procent. Lyxvåningar kommer att fall ännu mer, troligen upp till 20 procent menar Kenneth. Siffrorna har inte visat sig i statistiken, men kommer snart att göra det, menar han.
– Läs gärna Cornucopias som vanligt mycket intressanta artikel om pensionsdilemmat, där Försäkringskassan nu kliar sig i huvudet. Tänkvärt!
– För övrigt kan jag förstå de företag som ratar Windows 7. Hela 84 procent av de företag som PC För Alla pratat med säger att de kommer att vänta med uppgradering. För mig är det obegripligt att inte fler väljer andra lösningar för sina företagslösningar. Microsoft känns trist gammalmodigt och alldeles för struligt. 2009 är det hosting som gäller, inga lokala servrar som bli gamla och kräver underhåll, inga gamla sura Exchange-lösningar när det finns mer praktiska och smidiga lösningar.