Uppstudsarna kortvariga och tunna

sammanfattningNEW YORK: VOLATILT OMKRING OFÖRÄNDRAT, STYRKA I APPLE, S&P-0,1%

STOCKHOLM (Direkt) På Wall Street märktes att volatiliteten är tillbaka även om indexen på onsdagen aldrig rörde sig särskilt långt ifrån nollstrecket.

Dow Jones Industrials tappade 0,2 procent till nivån 18.034. S&P 500 stängde 0,1 procent lägre på nivå 2.126. Nasdaq avslutade dagen 0,4 procent högre till 5.174.

Omsättningen på NYSE var nära 7 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var 8 procent över 20-dagarssnittet.

WTI-oljan föll på nytt omkring 3 procent vilket fick återverkningar på energisektorn, som var den med sämst utveckling i S&P 500 efter en nedgång på 1,2 procent.

Apple avvek som en sällsynt vinnare, upp 3,6 procent, och sammanlagt omkring 9 procent för veckan så här långt, till den högsta nivån på fem månader under den högsta omsättningen sedan i april. Att intresset för nya Iphone visade sig vara överraskande stort nämns som en anledning.

Monsanto steg 0,6 procent till 106:76 dollar. Bayer och Monsanto sägs nu vara överens om villkoren för Bayers övertagande efter fyra månaders förhandlingar och ett höjt bud på 128 dollar. Bolagens ambition är att sammanslagningen ska vara genomförd under nästa år.

Freeport McMoran tappade ytterligare 3,5 procent efter tisdagens fall på cirka 8 procent. På onsdagen sänkte Morgan Stanley sin rekommendation för Freeport McMoran till undervikt från neutral, mot bakgrund av att Morgan Stanley ser lägre kopparpris framöver.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation backade 3 punkter till 1,7 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Än så länge ser det ut som en hälsosam rekyl men om köparna inte vågar hålla kvar taktpinnen och volymen under distribution fortsätter vara högre än under ackumulation ökar risken för att säljtrycket biter sig fast.”

Fram till 10:30 noterades indexet på plus men när 1418 nåddes, som skulle visa sig bli gårdagens högsta, tog det stopp. Ett par timmar innan stängning markerades dagslägsta kring 1407 och stängningen vid 1409,9 noterades kring samma nivå som i tisdags.

De senaste fyra dagarnas nedgång under relativt hög volym tyder på att säljarna för tillfället håller i taktpinnen. I den något positivare vågskålen är nu gummisnodden extremt hårt spänd på nedsidan. Det borde väl vara bra läge för en uppstuds, eller? Nej, edgen är inte så bra på fem dagars sikt som man kanske skulle kunna tro. De senaste 20 åren har vi sett detta utseende 53 gånger och vid 37 av dessa har kursen stått högre en vecka senare med i snitt 0,9 procent. Back to candlestick school. Om vi ser att köparna tar ut och håller onsdagens högsta vid 1418 är det positivt och på samma sätt om 1400 punkteras men dagsstängningen sker över nivån (turtle soup). Om däremot 1400 punkteras och inte omgående återtas ökar sannolikheten för ytterligare nedställ.

Volymen igår var den högsta sedan den 31 augusti coh hela 19 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Kentima Holding (före börsöppning)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Next, Oracle (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Dex Tech (extra. Ändrat datum från 13/9), Konecranes (extra), Volati (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i Europa kl 8.00
– H&M: presenterar försäljningssiffror för augusti kl 8.00
– Swedol: presenterar försäljningssiffror för augusti kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Igrene: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/9)
– Midsona: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Star Vault: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG
– Hoist kl 8.15-13.00
– Kemira

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Kinabörserna helgstängda pga Mid-autumn Festival

MAKROSTATISTIK
– Australien: arbetslöshet augusti kl 3.30
* Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
– Finland: BNP-indikator juli kl 8.00
– Österrike: KPI augusti kl 9.00
– SCB: arbetslöshet augusti kl 9.30
– Storbritannien: detaljhandel augusti kl 10.30
– EMU: handelsbalans juli kl 11.00
* EMU: KPI (def) augusti kl 11.00
– USA: bytesbalans 2 kv kl 14.30
* USA: detaljhandel augusti kl 14.30
– USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed Index september kl 14.30
* USA: PPI augusti kl 14.30
– USA: Empire manufacturing september kl 14.30
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande augusti kl 15.15
– USA: lager osålda varor juli kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: statsminister Stefan Löfven i EU-nämnden inför EU-toppmötet i Bratislava kl 13.30
– Riksdagen: frågestund kl 14.00

CENTRALBANKER
– SNB: räntebesked kl 9.30
– RB: resultat obligationsköp kl 10.07
– BOE: räntebesked kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03
– Kina: helgstängt


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”I flera veckor har jag påpekat att det lågvollaläge vi sett är extremt. Onsdagens och torsdagens små kursstaplar indikerade som jag skrev inför fredagen att vi med stor sannolikhet skulle få en expansion inom kort.”

Onsdagen inleddes upp mot 2141 som skulle bli dagshögsta. Efter en extremt tajt range föll kursen tillbaks ner och testade för tredje dagen i rad av 2120-nivån som än så länge står pall. Stängningen vid 2125,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

2120-nivån motsvarar ungefär 38% rekyl från 2190-nivån och detta område ner mot 2075-2070 är intressant att bevaka för ett positivt omslag eller fortsättningsformation. Om det visar sig att 2070 punkteras ökar sannolikheten för att köparna inte vågar sig tillbaks förrän nedåt 2000-nivån.

De två senaste dagarna har stängt under det nedre bollingerbandet och de senaste 20 åren har vi sett det inträffa vid 81 tillfällen. Vid 45 av dessa har kursen stått högre med i snitt 0,5 procent efter en vecka. Även om kursen alltså stått högre i fler fall än motsatsen en vecka från nuvarande utseende historiskt anser jag inte att det är en övertygande edge.

Volymen igår var lägre än i tisdags men trots det 11 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Vi har under de senaste fyra handelsdagarna sett en betydligt högre volym och större kursstaplar än snittet och det är inte det vi vill se om vi ska navigera för uppgång. Bästa sektorer igår blev teknologi och basråvaror. Sämst gick energi och finans. WTI-oljan föll på nytt omkring 3 procent vilket fick återverkningar på energisektorn, som var den med sämst utveckling i S&P 500 efter en nedgång på 1,2 procent. Apple avvek som en sällsynt vinnare, upp 3,6 procent, och sammanlagt omkring 9 procent för veckan så här långt, till den högsta nivån på fem månader under den högsta omsättningen sedan i april.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar