Måndag 25:e maj – ostadigt med risk för nedgång

Förra veckan präglades av stor osäkerhet inför framtiden, det är lite svårt att få en rättvis samlande bild på grund av alla helgdagar. I USA steg S&P 500 måttliga 0,62 procent förra veckan och ligger nu på minus 1,65 procent sedan årets början. Tyska DAX steg hela 3,44 procent förra veckan och ligger på 1,88 procent plus sedan årets början. OMXS30 steg med totalt med 0,61 procent och ligger nu på 16,2 procent plus räknat från årets början. Den svenska börsen har alltså gått mycket starkare än många av världens börser. Det är därför inte förvånande om volatiliteten blir större i samband med rekyler framöver.

I USA präglades börserna i fredags av osäkerheten kring hälsotillståndet i den amerikanska ekonomin. Verkstads- och tillverkningsindustrin drog tillsammans med bankerna slutligen ned börserna under nollstrecket.

I fredags haltade den svenska börsen en del efter halvdagen i onsdags och den stängda börsen i torsdags när det bar iväg nedåt i USA. Det innebar en kraftig nedgång till att börja med men efterhand hämtade sig börsen och avancerade kraftfullt tills motståndet vid 770 testades och höll. Nedgången stannade till slut på 1,8 procent i den tunna handeln som innebar en omsättning på endast 11 miljarder kronor.

Vid en jämförelse av några index pekar det på att OMXS30 skall ned en del för att hamna i paritet med de asiatiska och amerikanska börserna. Det är många som är snabba att blåsa faran över, jag hoppas de har rätt, men jag tror som vanligt det är klokare att inta en mer defensiv hållning. Med vetskapen att den svenska börsen har använt mer av sina krafter den senaste tiden och har större fallhöjd än kollegorna i kombination med att tydliga signaler att ekonomin inte förbättras, bara försämras lite långsammare. BNP väntas ha fallit hela 6,9 procent det första kvartalet i år.

Teknisk befinner sig OMXS30 kortsiktiktigt i ett lite klurigt läge. Indexet befinner sig precis på motståndet runt 770, bryts det med tilltagande volym och en etablering ovanför MA20 sker kan vi räkna med en fortsatt uppgång. Jag lutar mer åt att det blir en nedgång till i första hand ett nytt test av stödnivån vid 760 och eventuellt även nästa stöd vid 750. I brist på styrning tror jag det finns stor risk att vi kommer befinna oss på denna nivå några dagar.

omxs30real090524

 

Måndagar är generellt alltid de svåraste dagarna att trada då det saknas styrning från USA, idag och imorgon blir det ”två” måndagar eftersom USA håller stängt idag. I fredags backade indexen tillbaks något på grund av förnyad oro inför den ekonomiska hälsan. Var alltså beredda på ett par tråkiga tradingdagar.

I Asien är det en blandad utveckling idag på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 1,1 procent, lite tragiskt att aktier inom försvarssektorn stiger på nyheten om att Nordkorea genomfört ett nytt kärnvapenprov (egen anmärkning). Hong Kong och de kineska börserna backar, även Sydkorea backade 2,3 procent och påverkades inte i någon större utsträckning av Nordkoreas besked.

Storbritanniens kreditbetyg har sänkts från AAA till negativa av kreditinstitutet Standard & Poor.

Oljepriset steg i förra veckan och etablerade sig över 60 dollar per fat.

I stort sett alla världens centralbanker pratar om att nedgången kommer att dämpas. Det är viktigt att notera att det är nedgångstakten som dämpas, det är fortfarande stor osäkerhet bland världens ekonomier om detta kommer att leda till en varaktig uppgång eller ej. För första gången sedan 2006 säger Bank of Japan att nedgången dämpas, men att japansk ekonomi har försämrats.

Idag är det inte många hållpunkter. Ingen statistik från USA, inga viktiga rapporter. Nokia håller en presskonferens kl 10.00 om nya telefoner, har vi tur kanske det skapar en synbart hack i kurvan.

Den kommande veckan är spännande för bilindustrin och då särskilt för GM. Bolaget har fått ytterligare lån på 4 miljarder dollar för att kunna ta ett par andetag till sen är det nog en ”kontrollerad” konkurs, som president Obama väljer att benämna det. Vi får väl se hur kontrollerad effekt det kommer att få på världens börser. Även Volvo, som det varit tyst om är ute och tigger bidrag för att flytta mer produktion till Belgien.

Övrigt:
– Det är inte bara flygbolagen som har det tufft, även biluthyrarna har det kämpigt och nedgången det första kvartalet är mer än 15 procent.

– På tal om tufft så har nog Wanja Lunby-Wedin sagt sig av fler styrelseuppdrag än hon borde. Inkomsten har nu tyvärr minskat så att hon inte har råd att betala för makens deltagande när Wanja är tvungen att jobbar för LO i Italien (ett litet branschoffice som ”LandsOrganisationen” behöver på den italienska sydkusten).

– En ny undersökning från Arbetsförmedlingen visar att företagen utnyttjar lågkonjunkturen för att slippa turordningsreglerna kring LAS. Är det inte ett ypperligt tillfälle att skrota LAS som bara har till uppgift att skydda fackligt anslutna som inte presterar lika bra som kollegorna. Det är väl helt självklart att var och en skall få välja vem ersättningar och löner skall gå till. Skall jag vara tvungen att välja samma hantverkare gång efter gång bara för att han var den förste jag anlitade?

– Vill du lära dig mer om daytrading är det kurs i Göteborg den 8-9:e juni. Läs mer här.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar