Uppstudsar ska nu ses som lägen att gå kort

sammanfattningNEW YORK: HÄLSOVÅRD OCH APPLE VÄGDE, SLUTSPURT, S&P500 – 0,5%

STOCKHOLM (Direkt) Allmänna vinsthemtagningar syntes på Wall Street som stängde fredagshandeln i rött, dock syntes en hyfsad slutspurt.

På rapportfronten rusade Amazon och Expedia, medan läkemedelsbolaget Gilead backade på svag försäljningsstatistik.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,3 procent till 17.773. S&P 500 sjönk 0,5 procent till 2.065, vilket betyder att det breda indexet steg 1,3 procent i april trots en svag sista vecka. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,6 procent till 4.775.

Omkring 1.300 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 2.300 miljoner aktier omsatts.

”Marknaden fylldes med optimism förra veckan när vi passerade 2.100, vilket är en känslig nivå för en rekyl det ser vi nu. Svagheten som började i går har intensifierats efter svaga kvartalsrapporter”, sade Bruce Bittles, chefsinvesterare vid Robert W. Baird i Milwaukee, till Bloomberg News.

Inom S&P500 ledde hälsovård, teknik och energi nedgångarna, medan utilities (el- och gasbolag) samt konsumentrelaterat gick åt motsatt håll.

Bland relaterade aktier sjönk läkemedelsbolaget Gilead drygt 9 procent, efter att ha redovisat en lägre omsättning från hepatit c-produkter än väntat.

Bidrog till indexpressen gjorde också Apple, som fortsatte ned 1,2 procent. I den sena torsdagshandeln föll aktien 3 procent, sedan Carl Icahn uppgett att han sålt samtliga sina aktier i teknikjätten. De senaste två veckorna har aktien tappat cirka 14 procent av sitt börsvärde.

På fredagens rapportfront rusade Amazon 10 procent efter en kvartalsrapport som bjöd på högre vinst än väntat, trots stora investeringar i bland annat sitt logistiknätverk.

Framåt gick även resebolaget Expedia som överraskande redovisade en vinst i det första kvartalet, aktien steg 8 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,82 procent.


 

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter de senaste veckornas uppgång närmar sig nu kursen taket i den långsiktigt fallande kanalen. Även om bilden sett positiv ut sedan februaribotten talar mer för att toppen 1423 blir en lägre topp än i mitten på mars vilket stärker oddsen för att kursen ska vidare söderut.”

Den gångna veckan inleddes med två små uppladdningsstaplar som i torsdags följdes av en positiv reversal, som dock inte och det är viktigt, tog ut tisdagens högsta som jag skrev om inför fredagen. Avslutningen av veckan blev en tydlig röd distributionsstapel. Även denna vecka har det i finanspressen handlat mycket om rapporter och att de slagit förväntningarna, som visserligen varit rejält nedskruvade, men ändå. Jag har fått en hel del kommentarer och frågor om varför vissa bolag inte utvecklas bättre trots betydligt bättre siffror än förväntat. När det gäller fundamental analys, som jag själv använder och tycker är bra för gallring men inte om enbart som analysmetod för att bestämma köp/sälj, så är det alldeles för mycket felkällor för att förlita sig på. Låt alltid den bästa barometern styra och det är det vi ser i prigrafen, som är en spegelbild av vad aktien är värd för placerarkollektivet.

Även april blev en stängning under årsmedelvärdet, relativt långt ner i kursstapeln och föregående vecka blev en bearish engulfing för nedgång.

Volymen den gångna veckan inleddes klart under snittet men både i torsdags och fredags noterades betydligt högre volym än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Ortivus (kl 8.30), Loomis (kl 15.00)

AKTIETORGET
– Respiratorius

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Japan Tobacco (kl 8.00)

STÄMMOR
– Eltel, Loomis, Norsk Hydro, NP3, Proact, Respiratorius

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i april
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aptahem: anmälningstid i nyemission avslutas
– Bayn Europe: första dag med handel i aktien exklusive uniträtt i nyemission
– Cortus Energy: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/5)
– C-Rad: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 16/5)
– Neurovive: anmälningstid i nyemission avslutas
– Robert Friman: första dag för handel på First North efter byte från Aktietorget
– Wilson Therapeutics: anmälningsperiod inleds inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 10/5 för allmänheten, 11/5 för institutioner)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Avance Gas (0:30 usd), Hexpol (1:70 kr), Hoist (0:75 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Londonbörsen helgstängd
– De kinesiska börserna är helgstängda

MAKROSTATISTIK
– Japan: industri-PMI (def) april kl 4.00
– Indien: industri-PMI april kl 7.00
* Silf/Swedbank: industri-PMI april kl 8.30
– Norge: industri-PMI april kl 9.00
– Spanien: industri-PMI april kl 9.15
– SCB: fordonsstatistik april kl 9.30
– Italien: industri-PMI april kl 9.45
– Frankrike: industri-PMI (def) april kl 9.50
– Tyskland: industri-PMI (def) april kl 9.55
– EMU: industri-PMI (def) april kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder mars kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Danmark: industri-PMI april kl 11.00
– Brasilien: industri-PMI april kl 15.00
– USA: Markit industri-PMI (def) april kl 15.45
* USA: ISM industrin april kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: Moderaterna presenterar vårbudgetmotion kl 11.00

CENTRALBANKER
– ECB: Mario Draghi talar vid ADB-möte i Frankfurt kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Kina: helgstängt
– Storbritannien: helgstängt


 

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”På ovansidan kommer ett utbrott över 2135 som inte omedelbart punkteras leda till att många korta positioner ska täckas men om istället 1800-nivån punkteras är det mycket som talar för att vi kommer få en mycket omfattande nedgång. På kort sikt (någon- till några veckor) tror jag risken för en nedgång väger över.”

Veckan inleddes med en seg överlappande uppgång som inte lyckades återta 2100-nivån. Avslutningen på veckan var svag och totalt innebar det att den gångna veckan stängde ner med 1,2 procent vilket innebär att årets uppgång reducerats till 1,0 procent.

April månad stängde för andra månaden i rad ovanför årsmedelvärdet men månadsstapeln stängde i den nedre delen för första gången sedan december. Både i vecko- och dagschartet noteras nu negativa omslagsformationer där fredagens close stängde under de korta medelvärdena.

Volymen den gångna veckan har legat under snittet men i fredags noterades en ökning och nivån var 26 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VIX steg den gångna veckan med 19 procent till 15,70 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig att SP500 ska pendla mellan 2160 och 1970 den kommande månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar