Intresseklubben antecknar: Trots positiv amerikansk statistik där de amerikanska hushållens konfidensfaktor steg mer än väntat i augusti var det oron för utvecklingen i Syrien som präglade nyhetssidorna och riskaptiten. Råoljepriset steg markant vilket i sin tur pressade aktier inom bland annat flygindustrin. Även teknologi- och finansrelaterade aktier hade en tuff dag. Idag på morgonen präglas nyhetsbyråerna av spekulationer kring vilka som kommer att stödja en amerikansk attack, när den i så fall kommer att inledas och om den kommer bli kortvarig.
Stockholmsbörsen: Efter det inledande gapet, som inte var i närheten att täppas till, punkterades måndagens lägsta vid 1235 redan efter 15 minuters handel. Kursen fortsatte ner, utan tillstymmelse av köpintresse och stängde till slut på 1224,8 som motsvarade en nedgång med hela 1,7 procent.
Även om den kortsiktigt fallande kanalen är relativt ”ny” fick vi går en negativ fortsättningsformation och en punktering av stödnivån kring 1226.
De senaste dagarna har jag skrivit: ”För att vi åter ska positiva på kort sikt behöver marubozulinjen från i onsdags och 20-dagars medelvärde återtas. Vi kan vänta oss en nyhetsstyrd börs den närmaste tiden”.
Föregående vecka stängde med en nedgång på 0,9 procent vilket innebär att årets uppgång de senaste dagarna reducerats till 10,9 procent.
I månadsgrafen har vi en negativ shooting star som bildats under negativ divergens mot MACD, men vi får ha tålamod och se vad resten av veckan bär med sig innan vi drar några större slutsatser.
I veckografen varnas vi sedan i våras av en negativ divergens och säljsignaler i hos flera av indikatorerna som jag bevakar.
Totalt steg igår 123 aktier medan 345 stängde ner och på OMXS30 stängde 0 procent av aktierna på plus.
Högst omsatta aktie under gårdagen blev återigen Nordea med en omsättning på hela 1108 miljoner kronor följt av Swedbank på 794 miljoner kronor därefter hittar vi SEB A med totalt 588 miljoner kronors omsättning. Det är tydligt att de stora elefanterna minskar sin riskexponering!
Bäst utveckling av aktierna (eller minst dålig) som ingår i OMXS30 igår noterades kontradefensiva Swedish Match och AstraZeneca (-0,1 respektive 0,4 procent). Sämst gick Nokia (-3,5%), Scania B (-3,2%) följt av SEB A (-3,1%).
Omsättningen på OMXS30 var den högsta sedan den 19 juli och uppgick till 12,1 miljarder kronor vilket 15 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Otroligt att 12 miljarder kronors omsättning är betydligt mer än snittet…
OMXS30 inför onsdagen:
SP500 inför onsdagen:
Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Consilium, Raysearch (kl 7.45)
Utländska rapporter:
– G4S, Royal Unibrew, Seadrill, 888, Joy Global (före USA-börsernas öppning)
Övrigt som kan vara av intresse:
– Addtech, Dignitana (extra bolagsstämmor)
– Alliance Oil och Lagercrantz handlas fom idag exklusive utdelning
– Råvarudag på Operaterrassen arrangerad av Stockholm Corporate Finance kl 8.00
– Cision: presenterar strategiuppdatering kl 9.00
Håll koll på följande tider idag:
– Brasilien: räntebesked
– Tyskland: importpriser juli kl 8.00
– Tyskland: GfK konsumentförtroende september kl 8.00
– KI: konjunkturbarometer augusti kl 9.00
– KI: konjunkturprognos kl 9.15
– EMU: M3 juli kl 10.00
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– USA: kontrakterade husköp juli kl 16.00
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
USA: Efter ett negativt gap som aldrig var i närheten av att täppas till var det säljarna som dominerade hela tisdagen. Stängningen vid 1630,5 motsvarade en nedgång med 1,6 procent.
Den långa röda opening marubozustapeln innebar att den viktiga 1640-nivån och de korta- och medellånga medelvärdena nu punkterats. Jag skrev igår att säljarna tog över vid marubozulinjen från den 15 augusti och ännu har vi inga tecken som tyder på annat än att ett test av 1600-nivån ligger i korten.
I veckografen behöver 1669,5 tas ut för att ”toppformationen” inte ska förstärkas och 20-veckors medelvärde behöver återtas fortast möjligt för att inte det negativa sentimentet ska växa sig fast. Föregående vecka noterades för en uppgång med 0,5 procent vilket innebär att S&P 500 efter gårdagens nedgång har stigit med 14,3 procent hittills i år.
I månadsgrafen noteras nu en bearish dark cloud cover som är en tillförlitlig negativ omslagsformation.
Jag skrev i måndags att det var viktigt att 1640-nivån höll och att 20-dagars medelvärde behöver tas ut för att det korta sentimentet ska bli positivt. Nu är det relativt fritt från stöd innan 1600-nivån närmar sig.
Volymen var den högsta sedan i torsdags och 13 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Alla sektorer stängde på minus under gårdagen. Sämst gick telekom-, basråvaror och finans.
Alla de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer backade under gårdagen. Apple föll med 2,9 procent till stängningskursen $488,6. Facebook sjönk med hela 4,1 procent till till $39,6 medan Google backade med 1,9 procent till $850,2.
Igår skrev jag: ”Om 1640 punkteras bör de som har dagar som tidshorisont bevaka sina nödutgångar”. Nu vet vi att nivån punkterades och de som handlar på relativt kort sikt bör ha klivit av sina köpta positioner nu.
Asien: Diskussionerna om en momshöjningen i Japan på mellan 5-8 procent bör enligt plan sade Takatoshi Ito, professor vid Tokyos universitet till Bloomberg News tidigare på morgonen. Den japanska yenen fortsätter upp och med det faller åter aktierna på den japanska börsen. Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna och Nikkei faller med 2,6 procent. De stigande råvarupriserna, speciellt Brent och oroligheterna i Syrien har fått placerarkollektivet att sälja risk. 8 av 10 aktier faller på det bredare asiatiska aktieindexet MSCI Asia Pacific Index.