Uppstudsar bra lägen att gå kort (hela vägen upp mot 1639)

sammanfattningNEW YORK: HÖGRE I TUNN HANDEL, BLANDAD STATISTIK, S&P 500 +0,5%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna öppnade måndagens handel en bit ner i negativt territorium, men återhämtade sig därefter snabbt och höll sedan till på plus fram till stängning.

Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning upp 0,4 procent på nivån 17.544, med hälsosektorn i topp. S&P 500 var samtidigt upp 0,5 procent vid 2.102, medan Nasdaq Composite steg 0,9 procent till 5.092.

Omsättningen var 640 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.490 miljoner på Nasdaq, vilket är kring 20 procent under medelvolymen de senaste 100 dagarna.

Måndagens statistikskörd var något av en blandad kompott. Efter ett svagt Empire State Manufacturing Index före marknadsöppning visade en undersökning från bostadsmarknaden att stämningsläget bland amerikanska husbyggare stigit till den högsta nivån på ett decennium.

”Vi såg ett säljtryck efter att Empire-indexet nått marknaden, men husstatistiken bättrade sedan på bilden och marknaden vände. Det är en lugn måndag och marknaden är ganska enkel att flytta i endera riktningen”, sammanfattade Michael Antonelli, handlare vid Robert W. Baird, i en intervju med Bloomberg.

Bland bolagsnyheterna slogs marknaden strax före öppning av två amerikanska förvärvsbesked.

Dels aviserade Liberty Interactive att man köper det amerikanska Zulily, ett e-handelsbolag som i huvudsak säljer barn- och damkläder, för 2,4 miljarder dollar, och dels har Pentair, med aktivistinvesteraren Nelson Peltz i spetsen, köpt Erico Global för cirka 1,8 miljarder dollar.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”På ovansidan möter gapmotståndet mellan 1604-1614 upp. Om inte topparna vid 1638 och 1659 tas ut ökar risken för att den medellånga fallande trenden övergår i en långsiktigt fallande trend.”

Måndagen öppnade upp till precis 1604 men nivån togs inte ut. Den första timmens box punkterades och därefter hovrade kursen kring dagslägsta i en smal range mellan 1592-1588. Vid 14:30 bjöds vi på en ”Down and Go” enligt skolboken (som heter Bli en vinnare med candlesticks) ner mot stödnivån vid 1578. Om den nivån hade punkterats hade vi siktat mot 1575 men om kursen istället vänder upp och tar ut 50%-nivån för nedgången mellan 1592-1578 som var 1585 skulle vi vända på klacken och räkna med en stark avslutning (allt detta skrev jag om på twitter i går, innan det hände så klart). OMXS30 vägrade ta emot lägre priser än 1578 igår och strax efter 16.00 togs 1585 ut och vi fick ett bra race imål. Stängningen vid 1592,8 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Sedan i torsdags omfamnas kursstaplarna av onsdagens box vilket både kan vara ett tecken på uppladdning inför en större rörelse men även ett svaghetstecken att köparna inte vågar hålla i taktpinnen när gapmotståndet mellan 1604-1614 närmar sig. Det råder flera konsolideringar omfamnade av större konsolideringar, lite som ryska dockor. Denna typ av osäkerhet och hårt ihoptryckt börsslang leder förr eller senare till större rörelser men än så länge väger varken sannolikheten för uppgång mer än för en tilltagande nedgångsfas.

Volymen var visserligen större än i fredags men trots det 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Den negativa volymbalansen under uppgångsdagarna har jag påtalat sedan början av juni och det är fortfarande så att de stora elefanterna passar på att bli av med risk till bättre priser så fort de får chansen vilket jag placerar i den negativa vågskålen.

Bästa sektorer igår blev konsumenttjänster och teknologi. Sämst gick kraftbolag och telekom. Bäst av aktierna inom OMXS30 gick HM som redovisade bättre siffror än väntat följt av SHB A och Skanska B. Sämst gick Sandvik, Electrolux B och Volvo B.

Högst omsatta aktier igår blev HM B, Nordea, Ericsson B och Fingerprint. 264 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 286 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Tethys Oil (kl 7.30), Biogaia (kl 8.00), Hemtex (kl 8.00), NP3 (kl 8.00), Precise Biometrics (kl 8.00), Proffice (kl 8.00), Bure (kl 8.30), Latour (kl 8.30), Formpipe (kl 8.45), Beijer Alma (kl 12.00-13.00)

FIRST NORTH
– Firefly, K2A, Pledpharma, Precomp Solutions, Volati

AKTIETORGET
– AHA World, Ambia Trading, QBNK, Serstech

ÖVRIGA NORDEN
– Jyske Bank (kl 8.00-9.00), ALK-Abelló, Gaming Innovation

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– MTS (kl 14.00), TJX Companies (kl 15.30), Home Depot (prel), Wal-Mart

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Hemtex: press- och analytikerträff kl 9.00
– NP3: webbsänd telefonkonferens kl 9.00
– Biogaia: webbsänd telefonkonferens kl 9.30
– Tethys Oil: rapportpresentation kl 10.00
– Proffice kl 12.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Ahola Transport: första handelsdag på Aktietorget

MAKROSTATISTIK
– Kina: fastighetspriser juli kl 3.30
– SCB: näringslivets produktion juni kl 9.30
– SCB: värdepappersstatistik juli kl 9.30
* SCB: hushållskonsumtion juni kl 9.30
* Storbritannien: KPI juli kl 10.30
– Storbritannien: PPI juli kl 10.30
– Storbritannien: ONS huspriser juni kl 10.30
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
* USA: bostadsbyggande juli kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Turkiet: räntebesked kl 13.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Cykliskt är det ungefär 70 procents chans till en lågpunkt i sjuveckorscykeln någon gång mellan den 17/8 och den den 4/9. Onsdagens positiva hammer och köpsignalen i timmesgrafen är tecken på att köparna inte är uträknade.”

Veckan inleddes med en nedgång till 2079 som testades under en halvtimme men vägrade att ta emot lägre priser. Efter en timme hade öppningsgapet täppts till och därefter togs de nivåer jag nämnt kring 2096 och 2100 ut. Stängningen vid 2102,4 skedde vid dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Gårdagens positiva reversal var den tredje på fyra handelsdagar och nu är indexet uppe i den zon mellan 2100-2114 som trots flera försök de senaste veckorna inte tagits ut. Jag har markerat området med ljusrött i diagrammet.

Volymen igår var lägre än i fredags och hela 22 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX noteras på en bedrägligt låg nivå och med gårdagens stängning kring 13 anser jag att det gäller fortfarande.

Måndagens statistikskörd var något av en blandad kompott. Efter ett svagt Empire State Manufacturing Index före marknadsöppning visade en undersökning från bostadsmarknaden att stämningsläget bland amerikanska husbyggare stigit till den högsta nivån på ett decennium.

Sektorsvis var det positivt och inga branscher stängde rött. Bäst gick defensiva hälsovård och telekom. Tillsammans med den låga volymen placerar jag det i den negativa vågskålen.

Totalt steg 372 aktier och 103 stängde rött igår. Två av de fyra IT/sociala-aktier jag studerar för att bedömma om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Apple gick bäst med en uppgång på 1 procent medan Facebook gick sämst med en nedgång på en halv procent. Små rörelser som inte ger någon klarare bild.

Den sedan ett halvår gällande tradingrangen är fortfarande intakt och kommer även fortsättningsvis att prägla börsutvecklingen med tvära kast och en rörig bild så länge inte någon av begränsningarna tas ut.

Asien: Kinesiska aktier backar idag med den största nedgången på två veckor och de sektorer som tynger mest är verkstad och råvarubolag. Efter att ha testat 4000-nivån under några dagar ser det ut att ha blivit en dubbeltopp i intradagsupplösningarna och nu blir det spännande att se om den lägre toppen leder till ett nytt test av primärtrenden som möter upp vid 3665. Kinas centralbank, PBOC, tillförde 120 miljarder yuan till det finansiella systemet på tisdagen via en omvänd sjudagarsrepa. De flesta övriga börser i de asiatiska tidszonerna inledde däremot upp imorse men de flesta uppgångarna har nästan eliminerats de senaste timmarna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar