Uppstudsar är nu bra lägen att gå kort

sammanfattningNEW YORK: STÄNGDE NED TROTS UPPÅTSTUDS EFTER FED, S&P 500 -0,8%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde en slagig session på minus, och utökade därmed tidagens nedgångar.

Dow Jones sjönk 0,9 procent till 17.351, medan både S&P 500 och Nasdaq Composite sjönk 0,8 procent till nivåerna 2.080 respektive 5.019.

Omsättningen var 780 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.770 miljoner på Nasdaq.

Onsdagens makrohöjdpunkt – protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte – visade att Fed-ledamöterna i juli ansåg att de efterfrågade förhållandena för en första räntehöjning ännu inte uppnåtts. Börserna tog ett kliv upp vid publiceringen av protokollet, men föll sedan tillbaka till ungefär samma nivåer som tidigare.

”Vad än nyheten är blir reaktionen kraftig i denna marknad. Handeln är så tunn och det är lätt att driva tillgångar upp och ner. Men det finns viss nervositet nu med allt svagare råvarupriser samtidigt som Kina verkar ha tappat lite kontroll”, sade Steve Bombardiere, aktiestrateg vid Conifer Securities, till Bloomberg.

Energi var klart sämsta sektor inom S&P 500, efter att oljepriset tappat rejält under eftermiddagen. En oväntad ökning i de amerikanska råoljelagren försämrade humöret på oljemarknaden, där ett stort utbudsöverskott redan råder.

Inom Dow Jones var oljejättarna Chevron och Exxon sämsta aktier i ordningen, med nedgångar på 3,0 respektive 2,1 procent.

På bolagsnivå steg Lowes 1,9 procent trots att byggvarukedjan lämnat ett lägre kvartalsresultat än väntat. Nedåtpressen på marginalen kommer att avta under året, skrev bolaget, vilket gillades av marknaden.

Stockholmsbörsen igår och inför dagen i denna video: Igår skrev jag: ”Förra onsdagens kursstapel sätter fortfarande agendan och ett utbrott från dessa begränsningar kan prägla den kommande utvecklingen.”

Onsdagen inleddes med ett negativt gap, som aldrig var i närheten att täppas till. Trots några halvhjärtade försök kom köparna aldrig in i matchen. Stängningen vid 1553,5 som skedde kring dagslägsta motsvarade en nedgång med hela 1,9 procent.

Gårdagens kursstapel blev en röd opening marubozu och nu hittar vi nästa stöd kring 1550-1540.

Volymen igår var den högsta sedan förra onsdagen men trots det 2 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det råder en negativ volymbalans där volymen är störst under nedgångarna och uppgångarna sker till stor del för att det saknas säljare, inte för att de stora elefanterna är sugna på att ackumulera fler aktier.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick teknologi och basråvaror. Bäst av aktierna inom OMXS30 och den enda som stängde på plus blev Electrolux B som steg på höjda rekommendationer. Sämst gick Sandvik, Boliden, Ericsson B och Atlas Copco A som alla backade med mer än 3 procent.

Högst omsatta aktier igår blev Ericsson B, HM B och Volvo B. 159 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 414 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– New Wave Group (kl 7.00), Pandox (kl 7.00), Eltel (kl 7.30), Fingerprint Cards (kl 8.00), Melker Schörling (kl 8.00), Odd Molly (kl 8.00), Electra (kl 8.30), Medivir (kl 8.30), VBG (kl 13.00), Kabe (ca kl 15.00), East Cap Explorer (före börsöppning), Fagerhult (lunchtid), Hufvudstaden, Malmbergs, MSC Konsult (efter kl 14)

NGM
– Fint, Free2Move, NGS

FIRST NORTH
– Scibase (kl 8.00), Arctic Gold, Caperio Holding, Cinnober, Copperstone Recourses, DDM Holding, Enviro, Genovis, Impact Coatings, Insplanet, Karessa, Kopy Goldfields, Nexam, Nexstim, Oniva, Soltech, Target Everyone, Vigmed

AKTIETORGET
– A1M Pharma, Aptahem, Cefour Wine & Beverage, Clinical Laserthermia Systems, Combigene, Ecoclime Comfort Ceilings, Eurocine (ändrat datum), Greater Than, Gripen Oil & Gas, Insplorion, Motion Display, Nanexa, Net Gaming, Oncology Venture, Pharmalundensis, Promikbook, Traveas

ÖVRIGA NORDEN
– DNO (kl 8.00), NKT Holding (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Toro (kl 14.30), GAP (kl 22.00), Accuray (efter USA-börsernas stängning), Hewlett Packard (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– B&B Tools, Cefour Wine & Beverage (extra), Forestlight Entertainment (extra), Mindmancer (extra), US Energy Group (fortsatt årsstämma)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Pandox: rapportpresentation kl 9.00
– DDM Holding: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Eltel: rapportpresentation kl 12.00
– Medivir: telefonkonferens kl 14.00
– Fingerprint Cards: rapportpresentation kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Volvo: lastvagnsleveranser juli kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Biotech-IGG: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: PPI juli kl 8.00
* SCB: arbetslöshet juli kl 9.30
– SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 2 kv kl 9.30
– Norge: BNP 2 kv kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel juli kl 10.30
– EMU: betalningsbalans juni/2kv kl 11.00
– Storbritannien: CBI industritrender aug kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa v 33 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckostatistik kl 15.45
* USA: försäljning befintliga hem juli kl 16.00
* USA: Philadelphia Fed-index augusti kl 16.00
– USA: ledande indikatorer juli kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
– ECB: Nowotny deltar i paneldebatt rörande ”Europas kris” kl 13.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: annonsering realobligationsemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Med den bearish harami som effektuerats de senaste dagarna ser vi återigen att köparna kliver av när området 2100-2135 närmar sig, det är en varningssignal. Cykliskt är det ungefär 70 procents chans till en lågpunkt i sjuveckorscykeln någon gång mellan den 17/8 och den den 4/9.”

Indexet är nu uppe i den zon där vi tidigare sett köparna vackla och risken är stor för att det blir likadant denna gång.”

Onsdagen inleddes nedåt men vid 2070, tydligt under primärtrenden, avtog säljtrycket och köparna kom tillbaks och när det var två timmar kvar av dagen hade gapet täppts till. Återigen vände kursen ner och stängde vid 2079,6 som motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

Jag skrev inför gårdagen att vi bjudits på en bearish haramiliknande formation som är en negativ omslagsformation som kräver bekräftelse med en ytterligare lägre stängning, vilket vi i och för sig fick igår. Köparna har sedan början av juli sugit upp säljtrycket kring den stigande primärtrenden, vilket innebär att de kommit tillbaks på allt högre nivåer, vilket är positivt. I den andra änden har dock köparna släppt taktpinnen allt tidigare sedan toppen i mitten av juli, det är ett tecken på tilltagande osäkerhet. Otydligt? Ja, så är det.

Volymen igår var den högsta sedan den 12/8 och 5 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX noteras på en bedrägligt låg nivå och att risken för tilltagande uppgångar är stor. Igår steg VIX med 5,9 procent till 13,8 som jag trots allt tycker är måttligt med tanken på vollan i SP500 igår.

Onsdagens makrohöjdpunkt – protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte – visade att Fed-ledamöterna i juli ansåg att de efterfrågade förhållandena för en första räntehöjning ännu inte uppnåtts. Börserna tog ett kliv upp vid publiceringen av protokollet, men föll sedan tillbaka till ungefär samma nivåer som tidigare.

Energi var klart sämsta sektor inom S&P 500, efter att oljepriset tappat rejält under eftermiddagen. En oväntad ökning i de amerikanska råoljelagren försämrade humöret på oljemarknaden, där ett stort utbudsöverskott redan råder. Ingen sektor stängde på plus.

Totalt steg 92 aktier och 388 stängde rött igår. Två av de fyra IT/sociala-aktier jag studerar för att bedömma om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Apple och Twitter backade medan Google och Facebook steg.

Det har egentligen inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår, eller egentligen det senaste halvåret. Den sedan februari rådande tradingrangen är fortfarande intakt och kommer även fortsättningsvis att prägla börsutvecklingen med tvära kast och en rörig bild så länge inte någon av begränsningarna tas ut.

Asien: Det är minst sagt tvära kast på den kinesiska börsen. Efter inledande nedgångar har indexet åter vänt upp och har när detta skrivs i det närmaste hämtat upp nedgången. Jag har aldrig litat på siffror från kinesiska myndigheter och det är förmodligen precis det som är problemet. Försöker man återigen frisera sämre siffror och det är just det som marknaden genomskådar? Den tilltagande vollan riskerar att sprida sig och fortsatt pressa även andra marknader. Vi har sedan början av juli sett att köparna sugit upp säljtryket kring primärtrenden i Shanghaiindexet men samtidigt har topparna noterats på allt lägre nivåer. Först måste närmaste toppen vid 4050 tas ut innan vi ska fundera på en återhämtning och därefter möter 4200-nivån upp innan det blir något mer fritt på ovansidan.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar