Stockholmsbörsen inledde som väntat onsdagen uppåt. Efter den initiala uppgången för att testa av 960-nivån föll indexet tillbaks till stödet 942 och höll sig innanför begränsningarna tills precis innan stängning då en del hoppades på ”good news” från Helikopter Ben. Inte helt oväntat förklarade Ben Bernanke att landet är reda att vräka ut nytryckta dollar över landet för att ”få igång konsumtionen med lånade pengar” (som iofs är orsaken att det ser ut som det gör…). I USA tolkades det som att ett nytt stödpaket är redo att sjösättas men att det får större psykologisk effekt om man ”tillåter placerarkollektivet att först svettas ordentligt”. Även om stängningen var nära dagshögsta togs inte tisdagens högstanivå ut (mer om det längre ner). Stängningen vid 964,90 motsvarade en uppgång på 2 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg 56 och endast 8 stängde med negativa förtecken. SSAB A återhämtade sig tillsammans med övriga råvarurelaterade aktier. Sämst gick det för defensiva aktier såsom Nibe, Swedish Match och Axfood. Omsättningen var lägre än i tisdags och 6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Högst omsatta igår blev i nämnd ordning var Volvo B (+2,5%), Ericsson B ( +4,6%) och HM B (+4,6%).
Bäst under onsdagen gick energi och IT som steg med 5,9 respektive 4,3 procent. Sämst gick det frö alternativa energibolag och detaljhandel som var de enda som stängde på minus.
Gårdagens uppstuds på de flesta av världens börser (förutom Asien) var väntad efter de senaste dagarnas branta nedgång. Gummisnodden var hårt spänd på nedsidan i de flesta index och aktier vilket gav upphov till en jämviktspendling uppåt. Intressant att nästan inga viktiga motståndsnivåer togs ut vilket innebär att säljarna dominerar till största delen och det kommer troligen att färga torsdagsbörsen. Det mesta tyder på inledande nedgångar och då är det intressant att bevaka aktier som var ”nära” att lämna köpsignaler igår, men misslyckades. SEB, Meda och Volvo är då intressanta att bevaka för blankning. När det är så pass oroligt som nu skall man handla med betydligt mindre positioner än normalt och kortare tidshorisont, gärna stänga på alla positioner på kvällen (prioritera nattsömnen).
Skanska lämnade imorse en rapport som var något bättre än väntat. Resultatet för det tredje kvartalet uppgick till 1.658 miljoner kronor vilket var högre än analytikernas förväntningar.
Grekland får inga nya pengar före den omdiskuterade folkomröstningen. En mycket oroande utveckling som inte blir bättre av att man byter ut hela militärledningen och är ett av de länder som på senare tid rustat mer militärt (med lånade pengar) än omvärlden.
Nordea har köpt en lägenhet för 22,5 miljoner kronor som ska renoveras till en bostad åt vd:n. Bra jobbat Nordea! Ni har verkligen fokus på det som är bra för kunderna! Suveränt, grattis! Sämst utveckling på aktiefonder, högst avgifter och räntegap. Förhoppningsvis kommer deras urusla management att synas i en flod av ”kundfrånströmning”.
Den differentierade elprissättningen för att kompensera för Danmarks floppade vindkraftsutbyggnad fick elpriset att stiga med 15 procent på en dag! Bra och taktiskt av Danmark och få stopp på Barsebäck och lyckas kapa åt sig en stor del av vinsten på den el som får köpas från de danska kolkraftverken för att sydsverige skall klara elförsörjningen när nu Danmark satt sig emot att vi har samma prissättning som i Norrland. Trots att man har en kapacitet för 25 procent av elproduktionen från vindkraftverk var det bara 3 procent som som kom från vindmöllorna i fjol, men de stod still när de som bäst behövdes under vintern! Bra Danmark och snart är vi oxå där!
Följande bolag rapporterar idag:
– Active Biotech (kl 8.30), Hufvudstaden (troligtvis kl 11-12), Intellecta (kl 9.00), Skanska (kl 8.00), Transatlantic (kl 8.30)
Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Alstom, Arcelormittal (kl 7.00), Continental (kl 8.30), Invensys, Sanofi (kl
7.30)
Håll koll på följande tider:
– Kina: inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 2.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 8.30
– USA: produktivitet (prel) 3 kv kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 43 kl 13.30
– ECB: räntebesked kl 13.45
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 14.45
– USA: ISM inköpschefsindex tjänstesektorn oktober kl 15.00
– USA: industriorder september kl 15.00
– G20: möte i Cannes
– Japan: helgstängt
Antalet nya jobb ökade mer än väntat i USA under oktober men den ekonomiska ”återhämtningen” kommer att bli ”frustrerande låg” enligt Ben Bernanke uttalande efter det väntade nollräntebeskedet igår kväll. På de amerikanska börserna gick Russel 2000 (småbolag) bäst med en uppgång på hela 2,65 procent. Nasdaq Composite steg inte mer än 1,2 procent och det viktigare och breda S&P 500 stängde på 1237,9 vilket motsvarade en uppgång på 1,6 procent. Efter den initiala uppgången till 1242-området var det små förändringar fram till stängningen. Totalt omsattes 3 miljarder aktier vilket var den lägsta omsättningen sedan den 14 oktober och 15 procent lägre än snittet.
Dow Jones steg 1,5 procent till noteringen 11836.
Banker gick bättre än genomsnittet och Bank of America steg 5,0 procent, Citigroup steg 2,3 procent men MF Global tappade 81,8 procent då aktien åter började handlas. Tänk på att banker faller brant i Asien nu på morgonen och gick starkt i Sverige igår. Det kan alltså vara läge att hålla koll på svenska bankaktier som utmärkta blankningskandidater vid ett negativt börsklimat.
I Asien har börserna vänt nedåt (Japan håller stängt). Oron för skuldkrisen inom euroområdet har åter eskalerat och när placerarkollektivet ser något nyktrare på Helikopter-Bens uttalande sänkte det riskaptiten ytterligare. Mot strömmen går de kinesiska börserna.
Det går inte så bra för de stora asiatiska mobiltelefontillverkarna nu på morgonen. LG Electronics tyngdes av såväl rykten om en kommande nyemission som en stor exponering mot den nordamerikanska marknaden, aktien tappade närmare 14 procent. Taiwanesiska HTC backade ännu en dag efter tisdagens svaga delårsrapport och var ned 4,1 procent i Taipei. Bland de råvarurelaterade bolagen backade oljebolagen på ett vikande oljepris medan gruvor och metallbearbetning lämnades ifred.