Uppstudsar är bättre lägen att kort

sammanfattningNEW YORK: RÄNTEHÖJARORO OCH TEKNIKKOLLAPS, S&P -1,9%

STOCKHOLM (Direkt) Räntehöjaroro och ras i teknikaktier fick Wall Street att stänga fredagshandeln i rött kring dagslägsta.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,3 procent ned vid 16.204, medan S&P 500 tappade 1,9 procent till nivån 1.879. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk samtidigt 3,3 procent till 4.363.

Omkring 950 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.300 miljoner aktier bytt ägare.

Jobbrapporten visade att amerikanska löner steg oväntat mycket, antalet arbetade timmar ökade och arbetslösheten sjönk. Utfallet gav stöd till tesen om att nästa räntehöjning kan ligga närmare än vad marknaden räknat med. Själva huvudsiffran var dock svagare än väntat, antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 151.000 personer i januari, mot väntade plus 190.000.

”Marknaden försöker reda ut vad det här innebär för Fed. Rapporten, som var lite av ett vakum, kan indikera att Mars åter är på bordet”, sade Bruce Bittles, chefsstrateg vid Robert W. Baird i Milwaukee, till Bloomberg News.

Bland teknikaktier rasade Linkedin över 43 procent efter sin rapport. Bolaget, som förfogar över världens största jobbsökningsnätverk, har guidat för långsammare intäktstillväxt i spåren av sämre annonsförsäljning än väntat. Linkedin hade 414 miljoner användare vid slutet av det fjärde kvartalet, upp från 396 miljoner motsvarande period i fjol.

Flera andra stora teknikbolag gick också väldigt svagt vilket mer primärt tyngde Nasdaq-index. Netflix stängde ned 7,7 procent vilket betyder att streamingbolaget är ned 27 procent från årsskiftet. På samma lista var Tesla ned 7,2 procent, elbilsbolaget rapporterar nästa vecka. Tungviktarna Alphabet, Googles moderbolag och Apple backade 3,6 procent respektive 2,6 procent.

Linn Energy rasade 58 procent. Bolaget meddelade att det utvärderar strategiska alternativ för att stärka balansräkningen. I spåren av oljeprisfallet har aktien redan tidigare fallit runt 95 procent från 2014 års toppnivåer.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,84 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge inte zonen mellan 1390-1410 tas är det mer som talar för att nedgångstakten kommer att återupptas inom kort. Mer talar för ett test av stödnivån strax under 1280 än för att decembertoppen 1540 kommer att tas ut inom de närmaste månaderna. På ovansidan bevakar jag först taket i den fallande kanalen.”

Veckan inleddes och avslutades med nya test av taket i den fallande korta trendkanalen, som nu är intakt sedan början av december. Sedan slutet av januari har vi fått tre lägre pivottoppar i dagsgrafen. Den gångna veckan innebar ytterligare en vecka med nedgång, denna gång med 1,9 procent vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet nu skrivs till 8,1 procent.

Av de senaste 11 månaderna har 7 stängt långt ner i månadsstapeln och än så länge är det inte något som talar för att februari månad ska repa sig så att stängningen blir positiv. I veckografen råder sedan början av januari en tradingrange mellan 1380 och 1280.

Volymen den gångna veckan har noterats betydligt över snittet och i min värld distribuerar de stora elefanterna aktier i samband uppstudsar. Den gångna veckan var det bara basråvaror som stängde på plus. Totalt var det bara 28 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg den gångna veckan och sedan början av året är det bara 13 aktier som noterar högre kurser än vid årsskiftet. Sämsta sektorer blev hälsovård, konsumentprodukter och telekom.

Kursen noteras under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Anoto (kl 7.20), Assa Abloy (kl 8.00), Arcam (kl 8.30), C-Rad (kl 8.30), ÅF (kl 13.00), B&B Tools (senast vid 11-tiden)

FIRST NORTH
– Agellis (ändrat datum från 24/2), Ages, Unlimited Travel

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Assa Abloy: rapportpresentation kl 10.00
– Anoto: webbsänd telefonkonferens kl 11.00
– Arcam: telefonkonferens kl 14.00
– ÅF: rapportpresentation kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för januari kl 8.00
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för januari kl 8.45
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap
– GAP: månadsförsäljning januari
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Diamyd Medical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 22/2)
– RLS Global: anmälningstid i nyemission avslutas

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Helgstängt i Kina

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: industriproduktion december kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: samlat index arbetsmarknad, LMCI, januari kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Kina: helgstängt

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”De senaste candlesticksformationerna av vikt är en positiv hammer men så länge inte 1950 tas ut och hålls är risken för en fortsättning nedåt större än en varaktig uppgång.”

Januari månad avslutades alltså positivt men som jag skrev för en vecka sedan var det inte förrän vid 1950-nivån som köparnas självförtroende testas av på allvar. Den gångna veckan inleddes med ett test av 1950-nivån men där bildades en negativ ”hökformation” och i torsdags bjöds vi på ett nytt test av den fallande motståndslinjen innan veckoavslutningen som var svag. Veckan avslutades svagt och föll totalt med 3,1 procent vilket innebär att året hittills summeras till en nedgång med hela 8,0 procent.

Volymen har bortsett från den avvaktande kursstapeln i måndags när motståndsnivån 1950 testades av, varit ungefär 20 procent högre än normalt.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden stigit i ungefär 70 procent av åren. Fem av de senaste sex åren har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar.

Bästa sektorer under den gångna veckan blev råvaruindex och defensiva kraftbolag. Sämst gick teknologi och konsumenttjänster. VIX steg 15,7 procent till 23,4 vilket innebar att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2005 och 1755 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortsatt något halvtomt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar