Börsen drar sig uppåt men med varningsflagg

Stockholmsbörsen var precis som väntat avvaktande och det är helt naturligt. Utvecklingen under tisdagen utan dominans av varken köpare eller säljare och ”plankan” vågrät ger självklart inga rörelser av värde åt något håll. Köparna strömmade till och spekulerade under flera minuter i en börsuppgång efter den positiva statistiken, men de kloka avvaktade riktningen och fick omedelbart se en rekyl och köparna stannade inte länge i positionerna.

När börsen stängde hade OMXS30 åter krypit under nollan och stängde på minus 0,1 procent och 913 punkter. Omsättning låg med sina 14 miljarder kronor i paritet med snittet de senaste 15 dagarna. Totalt var det 214 aktier som stängde högre än i måndags, 175 stängde lägre och 183 förblev oförändrade. Plankan var ganska platt hela dagen och slutade med 58 procent köp och 37 procent affärer där säljarna dominerade. Bland extremt högt omsatta aktier i förhållande till börsvärdet hittade vi HiQ, Elekta efter sin utomordentligt fina rapport, Swedbank och SSAB.

IT-produkter, mat och konsumentprodukter klarade sig bäst under gårdagens börs. Sämst gick det för Energi och verkstadsbolagen.

Ericsson som stod för börsens högsta omsättning steg 0,5 procent till 73,50 kronor. Westlb höjde igår rekommendationen för aktien och angav en riktkurs på 100 kronor, istället för 81,50 som tidigare.

Hennes & Mauritz ser åter intressant ut ur ett tekniskt perspektiv och har åter bildat en dubbelbotten som kan vara början på en uppgång för att testa 400-kronors nivån.

Swedbank fortsätter att tuffa på uppåt och steg igår med 1,6 procent till 81 kronor, aktien var börsens näst mest omsatta aktie. Flera mäklare har höjt riktkursen för Swedbank. Aktien styrs helt av stora aktörer och vad som händer bakom skynket har gemene man ingen aning om, känns tryggt att inte vara med om eller när kursen drar iväg nedåt.

Volvo redovisade sina fortsatt usla leveranser av lastbilar, som minskat med hela 52 procent under augusti. Aktien tappade 1,5 procent till 64,75 kronor och var den tredje mest omsatta aktien under gårdagen. Jag ser fram emot att läsa lite från Mr. Gardell, som varit tyst länge nu tycker jag.

sektorer73
Noterbart är att dålig statistik den senaste tiden inte skapat något större oro och rekylerna har varit högst moderata och har skett under relativt små volymer. Positiv statistik har fram till nu skapat små rallyn, men de positiva detaljhandelssiffrorna igår påverkade indexen i betydligt mindre grad än vad de förmodligen gjort för några veckor sedan. Vad beror det på?

Personligen tror jag att det är en mängd faktorer. Det råder en alltmer utbredd oro för om det skall komma en större justering av kurserna, de negativa hastighetsdivergenserna som börjar uppstå och blandade budskap från olika håll i världen varje dag. Det spekuleras på många håll om en rejäl sättning inom kort och det kan självklart få den störste optimisten att ta det lugnt och avvakta. Det som är intressant, oavsett vilken riktning börsen tar, är att det förmodligen blir ett efterlängtat utbrott från det gyttjehål som vi suttit fast i några veckor.

Teknisk analys OMXS30: Utvecklingen den senaste tiden är helt naturlig, efter en så pass kraftig uppgång måste indexet stanna upp och hämta andan innan en ny attack kan ske (antingen uppåt eller nedåt). Attackerna mot mostståndsområdena sker inte med någon större kraft längre. Som jag nämnt några dagar har en smalare kanal mellan 910 och 920 utkristalliserats, men för att det skall gå att spekulera i den fortsatta riktningen måste antingen 900 punkteras för nedgång mot i första hand 870, eller en uppgång genom 925-nivån under tilltagande volym och besked om att indexet orkar hålla sig kvar ovanför strecket.

omxs30real36

 

Storbritannien kommer med statistik över arbetslöshetsutvecklingen under augusti kl. 10.30. Inflationen inom EU kl. 11.00.

Efter USA-börsernas stängning rapporterar Oracle.

I eftermiddag gäller det att navigera mellan rapporterna från USA:
– Klockan 14.30: USA: KPI för augusti och bytesbalans för Q2
– Klockan 15.00: USA: TICS-data för juli
– Klockan 15.00: USA: industriproduktion och kapacitetsutnyttjande för augusti
– Klockan 16.30: Olja: lager USA veckostatistik
– Klockan 19.00: USA: NAHB husmarknadsindex september

 

Efter en skakig inledning under tisdagen stärktes USA-börserna efter positiv detaljhandelsstatistik. Detaljhandeln steg med 2,7 procent under augusti mot förväntade 1,9 procent. Det var först när råoljepriset tog fart, dels efter förväntningen att detaljhandelssiffrorna skulle ge fart på oljeförbrukningen som oljepriset drog iväg och fick med sig börserna. Dock visade det sig efter stängningen i New York att råoljelagren ökat betydligt mer än väntat, vilket färgade efterbörsen blodröd.

S&P 500 slutade till slut på måttliga 0,3 procent plus, DJIA 0,6 procent och Nasdaq pressade sig precis över 2100-nivån med en uppgång på 0,5 procent. Omsättningen var något högre än medelvärdet den senaste veckan.

På S&P 500-terminen kan vi se att nivån är något högre (men bara ett par punkter) än vid Stockholmsbörsens stängning och det trots uppgången under kvällen i USA. De ökande råoljelagren drog ner efterbörsen lika mycket som uppgången tidigare under kvällen. Asien har öppnat mestadels positivt, men efterhand har optimismen bedarrat något. Det är trots allt klart och tydligt uppåt.

esu940

 

Bland de ledande indikatorerna klockan 07.30 kan vi se att nivån närmar sig Stockholmsbörsens stängning. Uppgångarna i USA räddades enbart av att börsen stängde, hade oljestatistiken kommit innan stängning hade nedgången varit ett faktum. De flesta börserna stiger i Asien, även om uppgångarna avtagit under handelsdagens senare del. Däremot i Kina faller börserna, men det är inget ovanligt att de går lite tvärtemot, det kan väl vara någon siffra som inte är bra att passera eller nåt… Dollarn är åter klart under sjukronorsstrecket och kostar just nu 6,93 kronor. Oljepriset föll igår kväll efter att ha avancerad under hela tisdagen. Nu på morgonen har priset åter börjat stiga efter förnyad optimism över ekonomin i Asien. Det är endast mindre förändringar på metallpriserna.

indikatorer82

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar