Uppladdning med positiv underton

sammanfattningNEW YORK: STARK TRUMP-INSPIRERAD VECKA, DISNEY UPP, S&P -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Efter en fyra dagar lång uppgångsfas stängde de amerikanska börserna fredagens session lätt på minus med bland annat press från oljan.

Investerare spekulerade i hur republikanernas politik kommer påverka ekonomin och räntorna som stigit brant under veckan vilket föranlett viss räntehöjaroro.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,2 procent till 18.847. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.164 vilket betyder att det breda indexet ökade 3,8 procent under veckan. Nasdaq Composite steg 0,5 procent till 5.237.

Omsättningen på NYSE var 1 procent över 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var 31 procent över 20-dagarssnittet.

”Frågan är om den uppgång som vi sett i obligationsräntorna håller i sig nästa vecka. Det är relativt svårt för amerikanska aktier att fortsätta stiga när tillväxtmarknaderna tar stryk”, sade Richard Benson, på Millennium Global, till Reuters.

Att Opecs oljeproduktion steg i oktober, i ett läge när kartellen ska försöka enas om en produktionsminskning, sänkte oljan 3 procent med energisektorn som sämst presterande. Chevron och Exxon sjönk dryga procenten vardera.

Bättre gick det för delar av tekniksektorn som Texas Instruments och Micron Technology, Apple vände en initial nedgång till att stänga vid plus 0,6 procent. Rörelserna hjälpte mer specifikt Nasdaq-index.

De mer internetrelaterade teknikbolagen utvecklades dock sämre. Facebook var på minus 1,5 procent och Amazon ned 0,4 procent, Donald Trump har under sin valkampanj uttalat sig negativt om sektorn.

Walt Disney steg däremot drygt 2 procent. Bolaget försäkrade att det kommer att visa en stärkt tillväxt nästa år, efter att ha redovisat ett ovanligt försäljningstapp under räkenskapsårets fjärde kvartal.

Banksektorn har rusat 10 procent på fem dagar, vilket är dess största veckouppgång sedan 2009 på hopp om att republikanerna ska minska på regleringarna i branschen. JP Morgan, som stigit 13 procent sedan i måndags, var oförändrad.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad eftersom räntemarknaden höll stängt.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Nu utmanas 1400-nivån som utgjort golvet i den rådande tradingrangen sedan mitten av september samtidigt som det råder en positiv minidivergens. Det är alltså bra tajming att ta position för uppgång men vi behöver först erhålla tecken på att köparna står beredda för att suga upp säljtrycket vilket en positiv fortsättningsformation kommer att indikera.”

Veckan inleddes med en positiv fortsättningsformation tom tog ut flera dagars stängningskurser och dagen efter bekräftades vändningen. I samband med valresultatet i USA föll indexet ner under 1400-nivån men redan efter några minuter stod det klart att nedgången tolkades som ett perfekt köpläge. Onsdagen utvecklades till en turtle soup för uppgång medan torsdagens turtle soup för nedgång kom att prägla fredagen. Totalt steg den gångna veckan med 3,2 procent vilket innebär att OMXS30 åter noteras på plus sedan årsskiftet, även om det marginellt.

Om november stänger som nu eller högre blir det den femte månaden i rad som avslutas med en uppgång. Förra veckans candlestick blev en bullish harami som man inte ska fästa alltför stor vikt vid eftersom nedgången som föregår signalen inte är tillräckligt utdragen. Utbrott över 1480 kommer med stor sannolikhet att indikera en fortsatt uppgång medan en punktering av 1453, som inte snabbt återtas, att ett djupare omtag kan komma att krävas.

Den senaste giltiga candlesticksformationen är en bekräftad turtle soup för nedgång och så länge den inte ersätts av en positiv formation navigerar vi lämpligtvis vidare för nedgång.

Volymen har de senaste tre dagarna noterats klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Björn Borg (kl 7.30), Africa Oil (efter Torontobörsens stängning), C-Rad

FIRST NORTH
– Paradox Interactive (ändrat datum fr 7/11) (kl 8.00), Scibase (kl 8.00), Wifog (kl 8.00-9.00), Addvise (före börsöppning), Nilsson Special Vehicles (ändrat datum från 15/11)

AKTIETORGET
– Storytel (kl 8.00), Prebona, Sensodetect (före börsöppning), Toleranzia

STÄMMOR
– Enquest (extra), Medclair (extra), Net Gaming (extra), Nicoccino (extra), Platzer (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aktiespararna arrangerar Stora Aktiedagen i Göteborg kl 8.00-21.00
– Björn Borg: rapportpresentation kl 10.00
– C-Rad: rapportpresentation kl 11.00
– Amasten: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Amhult 2: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/12)
– C Security: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 30/11)
– Heliospectra: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Oriflame (0:20 eur), Ratos (25 kr i prefrensaktie kvartalsvis)

MAKROSTATISTIK
– Japan: BNP (prel) 3 kv kl 0.50
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar oktober kl 3.00
– Japan: industriproduktion (def) september kl 5.30
– Finland: KPI oktober kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser oktober kl 8.00
* Valueguard: bostadspriser oktober kl 9.00
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: industriproduktion september kl 11.00
– Grekland: BNP (est) 3 kv kl 11.00
– Ryssland: BNP (est) 3 kv

CENTRALBANKER
– ECB: obligationsköp kl 15.45


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”SP500 är extremt översåld på kort sikt och edgen för uppgång är mycket bra. Om föregående fredagens högsta (eller föregående dags högsta om nedgången fortsätter) tas ut och inte omgående punkteras är det mycket som talar för att en uppgångsfas kan vara på väg att inledas. Än så länge talar dock mer för att nästa pivottopp kommer att noteras under 2155 men om den negativa volymbalansen och dåliga aktiebredden vänder upp kommer jag att vända på klacken.”

Veckan inleddes med ett positivt gap som tog ut hela föregående veckas stängningskurser, på en dag! Indexet fortsatte upp till 2182 i torsdags där vi såg en del tveksamhet. Totalt steg föregående vecka med 3,8 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 5,9 procent.

Den gångna veckostapeln var den kraftfullaste sedan vändningen i mitten av oktober 2014 och dessutom har volymen noterats långt över snittet vilket tyder på riskvilliga köpare. Det är fortfarande utmaningar kvar på ovansidan men passeringen av 2155 efter en kraftfull vändning kan vara det som behövs för att nästa ben i den långsiktigt positiva trendfasen ska inledas.

Volymen den gångna veckan har bortsett från i tisdags legat klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer i veckan blev verkstad, hälsovård och finans. Sämst gick kraftbolag och telekom. Det kommer bli spännande att se om obligationsräntorna fortsätter att stiga framöver vilket jag tror kan påverka börsen negativt men det återkommer jag till. Något oroande kan dock den svaga bredden var (för få aktier bär uppgången). Även om bredden stärkts något är det fortfarande alldeles för få aktier som bär upp det vi ser just nu.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar