Uppgången fortsätter men redan på måndag kan det bli rött igen

Stockholmsbörsen och även OMXS30 inledde torsdagen med ett stort, förväntat negativt gap ner till 945. Köparna kom dock tillbaks och bortsett från lite trevande kring 952 var det köparna som bortsett från någon timme på i samband med uSA-öppningen, höll i taktpinnen. Stängningen vid 979,78 motsvarade en uppgång på 1,54 procent. Av de 65 aktier jag går igenom varje dag steg precis som i onsdags 56 och 9 stängde med negativa förtecken. PA Resources besked om provborrningsresultaten vid Lille John fick aktien att lyfta med 16,2 procent. KappAhl presenterade villkoren för den kommande nyemissionen och fortsatte därefter kräftgången med en ytterligare nedgång på 4,4 procent. Omsättningen uppgick till 14,9 miljarder kronor vilket var marginellt lägre än i onsdags men 7,7 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Tänk på att Stockholmsbörsen stänger vid lunch idag!

Högst omsatt under torsdagen var i nämnd ordning: Volvo B (+3,62%), HM B (+1,63%) och Ericsson B (+1,22%).

Bästa sektorer under torsdagen blev energi och verkstad som steg med 3,1 respektive 2,4 procent. Återigen var det alternativa energibolag och detaljhandelsbolag som gick sämst.

Hårt pressade PA Resources lämnade en del positiv information kring det danska oljefyndet Lille John. Aktien steg under rallyliknande former med 16,2 procent till 1,79 kronor.

Efter torsdagens negativa gap som snabbt täpptes till dominerade köparna större delen av dagen. Även i USA var det positivt bortsett från lite skvalp under inledningen. Inför fredagen borde den starka stängningen ovanför den kritiska 970-nivån prägla fredagens öppning. Råvarubolag och då speciellt oljebolag ser intressant ut i spåren på utvecklingen i USA under torsdagskvällen och morgonens stigande oljepris.

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att blåsa faran över i sydeuropa men marknaden väljer att tolka varje positiv nyhet som ett tillfälle att kliva på för uppgång. Så här skriver min bloggranne Flute-Tankar i en artikel om den nya ECB-chefen Super Mario Draghi: ”Eurosamarbetet har varit felaktigt redan från början och nu säger även f.d. statsminister Göran Persson att Grekland fuskat sig in, liksom Italien och Portugal. Jag kan också tillägga att Belgien aldrig uppfyllt villkoret om statsskuldens storlek och följaktligen inte heller borde ha fått vara med. Valutaunionen var på grund av allt detta micklande dömd på förhand”.

Alla som förfasas över att Nordeas vd får 100 miljoner när han slutar och en lägenhet för över 20 miljoner tycker jag skall visa det och byta bank. VD:n gör inget fel genom att förhandla sig en bra lön och villkor. Men kunderna som accepterar att betala höga avgifter för fonder och märkliga produkter från Nordea som inte ens är i närheten av vad som är acceptabelt borde byta bank! Jag fick flera mail igår om vilken bank man kan byta till. Nordnet och Avanza är två mycket bra alternativ, där har de dessutom kurser och kundträffar där de lär ut hur man kan få en betydligt bättre avkastning än hos Nordea. Det är enklare än du tror att byta, du tjänar dessutom mer än du tror på bytet, så vad väntar Nordeakunderna på – byt och gör det nu! e24

Följande svenska bolag rapporterar idag:
– Addvise, Dibs Payment Services (kl 8.30), JLT

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Nokian Renkaat (kl 7.00), Commerzbank

ABB håller kapitalmarknadsdag och det är alltid lurigt att handla då (även om ledningen gör vad de kan för att få bolaget att verka bättre än verkligheten).

Håll koll på följande tider:
– Finland: BNP-indikator augusti kl 8.00
– EMU: inköpschefsindex (def) tjänstesektorn oktober kl 9.58
– EMU: PPI september kl 11.00
– Tyskland: industriorder september kl 12.00
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– Halvdag på Stockholmsbörsen, stänger kl 12.55 (Call sen)
– USA: sysselsättning oktober kl 13.30

Efter en skvalpig inledning igår på den amerikanska börserna den första halvtimmen kom köparna tillbaks stärkta av att folkomröstningen i Grekland ställs in. Tillsammans med en oväntad sänkning av räntan från ECB stärktes riskaptiten och kursen steg oavbrutet under större delen av dagen. Stängningen vid 1261,15 motsvarade en uppgång på 1,88 procent och var nära dagshögsta (ibland kommer det nyheter som vänder upp och ner på analysen). Energirelaterade aktier gick bäst. 75 procent av aktierna jag följer steg. Volymen låg ungefär på det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Dow Jones steg med 1,8 procent till noteringen 12.044 och teknikintensiva Nasdaq Composite klättrade 2,2 procent till slutnoteringen 2.698.

Uppgången i New York var bred där samtliga sektorer handlades högre.

Telekomföretaget Qualcomm utmärkte sig med en uppgång på  7,5 procent, efter prognoser 2012 blir bättre än väntat.

Börserna i Asien har vänt kraftigt uppåt nu på morgonen. Riskaptiten har tilltagit efter att den grekiske premiärministern G-Pap övergett förslaget om en folkomröstning och Super Marios oväntade räntesänkning för ECB.

Råvarurelaterade stiger i Asien i spåren av högre råvarupriser, med ett extra stöd för de kinesiska oljebolagen efter uttalande att landet ska genomföra ”lämpliga” prisförändringar på för närvarande prisreglerade oljeprodukter. Cnooc steg 5,9 procent och Petrochina var upp 5,8 procent i Hongkong.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar