Börsen backar i inledningen – håller MA-100?

omsattning76Stockholmsbörsen föll under inledningen igår, men återhämtade sig under hela förmiddagen. Under eftermiddagen pressade amerikansk husstatistik ned humöret och fick OMXS30 att stänga svagt på 947,6 punkter, vilket innebar en nedgång på 0,4 procent. Det är fjärde dagen i rad med röda siffror och sjunde dagen i år. Just nu har börsen gått upp 7 dagar, ner 7 och två har slutat oförändrat. Börsen som helhet har under året backat måttliga 0,4 procent.  Under måndagen uppgick omsättningen till 15,1 miljarder kronor, vilket var 20 procent högre än de senaste tre månadernas dagliga genomsnitt.

Obamas krav på hårdare lagstiftning för bankerna i kombination med Kinas försök att minska bubbelrisken ökar naturligtvis inte investeringsviljan. Tillsammans med de allt mindre attraktiva nivåer som världens index befinner sig på lockar åtminstone inte undertecknad att gå in i nya långa positioner. Det krävs ny energi i form av en rekyl eller ett utbrott med kraft upp genom det uttjatade motståndet kring 986.

sektorer170Veckan startade med att 229 aktier stängde lägre än i fredags, 177 stängde högre och 178 stängde på samma nivå som i fredags. Det var ganska jämnt mellan köpare och säljare större delen av dagen. Under eftermiddagen och framåt stängning lyckades säljarna ta över något, men ganska marginellt. Det var bara Boliden som lyckades visa sig på listan bland extremt högt omsatta aktier.

 

Rapporterande Ericsson dominerade börsen totalt under måndagen och hela 18 procent av börsens totala omsättning var Ericsson. Aktien sjönk med 1,1 procent till 71,10 kronor efter en rapport som låg i linje med analytikernas förväntningar. Däremot var intäkterna lägre än förväntningarna och jag tror många hade väntat sig betydligt trevligare framtidsutsikter. Efter Stockholmsbörsens stängning fortsatte aktien ner motsvarande 0,3 procent i USA. Idag kan det vara läge att hålla koll på vad Morgan Stanley gör med Ericsson efter sin sänkta målkurs till 56 kronor, är de ute efter publicitet, eller vill de komma in billigare… Sektorkollegan Nokia backade 2,3 procent till 91,90 kronor och tillsammans lyckades de vända fredagsvinnande IT-sektorn till förlorare under måndagen.

Näst sämst gick finanssektorn, där tungviktaren Nordea sjönk med 0,9 procent till 69,10 kronor. Swedbank och SHB som fick sänkta rekommendationer av Deutsche bank sjönk med 2,2 respektive 1,5 procent. Sektorn gick sämre än börsen som helhet och Swedbank utmärkte sig som den aktie bland Large Cap som gick sämst. 

När börsen är osäker tar de stora elefanterna skydd i ”lugnande” sektorer och hälsovård blev därmed måndagens bästa sektor med en uppgång på 1,2 procent. AstraZeneca steg 0,9 procent till 358,50 kronor. Getinge steg 1,4 procent till 154,50. Bäst i sektorn gick Elekta som steg hela 3,8 procent till 178,00 kronor som en direkt reaktion på den press aktien utsatts för tidigare.

Näst bästa bransch blev energi där Alliance Oil och Lundin Petrolium lyfte indexet med 0,7 procent vardera. Lundin Petrolium hade kapitalmarknadsdag och företrädare för bolaget ansåg att potentialen för uppgång av oljepriset är betydligt större än en nedgång.

Bäst bland Large Cap gick Sandviken som repade sig efter pressen den senaste veckan. Aktien steg 1,6 procent till 83,15 kronor.

Parodin kring Saab verkar nya höjder. Först kablas det ut att alla är överens. Därefter kablades det ut att det är fortsatta frågetecken kring Spykers finansiering (ingen högoddsare precis). Facket var besvikna och får vänta ett tag till på besked, med andra ord har LO fortfarande chansen att göra det klipp de råder andra att göra.

Idag rapporterar Getinge (kl 12:00). Läkemedelsföretaget Johnson&Johnson (kan bli när som helst före USA-börsens öppning). Siemens och Yahoo efter USA-börsernas stängning.

På makrosidan presenterar Tyskland IFO-index kl 10:00. Storbritannien lämnar BNP-siffror för Q4.

Viktigast idag är USA-siffrorna över husprisindex kl 15:00 och 16:00, då även hushållens konfidensfaktor presenteras.

I Japan har BOJ haft policymöte och bestämt att styrräntan skall lämnas kvar på nuvarande nivå.

Titta gärna in på http://www.tradingportalen.com/borshandelser för en komplett lista över dagens händelser.

 
Det var fortsatt osäkert på de amerikanska börserna under veckans första handelsdag. S&P 500 steg 0,5 procent, DJIA 0,2 procent och Nasdaq Composite avancerade 0,3 procent.

Omsättningen låg i linje med det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

I helgen kom det indikationer på att Ben Bernanke kommer att få senatens godkännande för ytterligare en mandatperiod.

De negativa hussiffrorna och den fortsatt höga arbetslösheten i USA är ett stort hinder för att ekonomin skall fortsätta att utvecklas positivt. Röster höjs nu för att risken för en en double-dip inte går att undvika.

Apples vinst på 3,67 dollar per aktie var betydligt bättre än analytikernas förväntningar. Omsättningen var även den bättre än förväntningarna. Bolaget håller trots detta ner förväntningarna för det andra kvartalet 2010 till 2,12 dollar per aktie.

Intel steg 2,1 procent efter rapporten från Barrons som visar att många datorer kommer att bytas ut de närmaste åren.

esh027På den amerikanska S&P 500-terminen noterar vi att nivåerna ligger ungefär en procent under Stockholmsbörsens stängning. En intressant nivå som sammanfaller med MA-100 för OMXS30. Skall Stockholmsbörsen falla en procent, studsa mot MA-100 och ge lite korta trevliga köplägen framåt dagen? Snart vet vi.

Det är breda nedgångar i Asien. Börserna tyngs åter av de kommande åtstramningarna i Kina. Bank of China backade 2,6 procent och Bank of Communications sjönk 3,4 procent. Även mobiloperatörer och övriga teknikföretag backar.

Japan får sänkt kreditbetyg från stabila till negativa av S&P. Enligt S&P vilar Japans kreditbetyg, för närvarande AA, på starka externa balanser och Japan har god tillgång till globala kapitalmarknader. Avsaknad av en tillräckligt kraftfull tillväxtstrategi och svag ekonomisk statistik kan leda till att kreditbetyget måste sänkas med ett steg.

indikatorer171Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 noterar jag att den amerikanska terminen backat motsvarande 0,9 procent sedan USA-börsernas stängning igår. I Asien är det alltjämt stora nedgångar. Dollarn har fortsatt uppåt och just nu kostar en dollar 7,29 kronor. Oljepriset ligger på ungefär samma nivå som igår morse (men priset är i dollar har alltså gått upp mot SEK). Ett fat Brentolja ligger just nu på 72,6 dollar. Guldpriset har backat något i dollar och ett ounce kostar nu åter under 1100 dollar. Metallpriserna faller under morgonen.

Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden

Läsvärt: Motvind för vindkraft.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar