Upp- eller urladdning mellan 1510-1460

sammanfattningBÖRSEN: KLEN OMSÄTTNING PRÄGLAD AV LABOR DAY, OMXS30 +0,7%

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen höll sig på plus under hela måndagen även om index tappade mark vid några tillfällen. Handelsdagen var relativt odramatisk och starkt präglad av ett helgstängt USA där aktiviteten kommer i gång först på tisdagen efter firandet av Labor day.

Även övriga större marknader i Europa gick på halvfart och ett tapp på 2,5 procent för Shanghaibörsen, sedan den öppnat igen efter att ha hållit helgstängt både torsdag och fredag i förra veckan, påverkade inte nämnvärt.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,7 procent upp till noteringen 1.472. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 8,4 miljarder kronor.

Boliden, som intog bottenplaceringen i OMXS30 i fredags, rekylerade och toppade storbolagsindex sedan basmetallpriserna stigit. Aktien noterades 2,7 procent upp.

De europeiska metall- och gruvaktierna var tydliga vinnare och gick starkast bland alla sektorer i Bloomberg European 500. Gruv- och råvaruhandelsjätten Glencore avancerade 7,3 procent i London sedan bolaget aviserat en rad åtgärder för att stärka balansräkningen.

Utanför storbolagsindex steg Semafo 3,6 procent och Lundin Mining 2 procent.

Securitas, som fått en köprekommendation av DNB med riktkursen 130 kronor, steg 1,4 procent till 107:60 kronor.

Oljepriset tappade gradvis under dagen och såväl Brent- som WTI-terminen noterades vid börsstängning dryga 3 procent ner. Lundin Petroleum följde samma mönster och avslutade 0,2 procent ner.

Fingerprint Cards toppade omsättningsligan och aktien backade 3,4 procent. I en analys i måndagens Svenska Dagbladet pekas på det stora optionsprogram som Fingerprints tidigare vd nu kan dra nytta av. Kommentaren åtföljs av en varning om att investera i bolaget.

En rad spelbolag steg mot bakgrund av en sektorrapport från Handelsbanken. Net Ent och Unibet har fått rekommendationen höjd till köp med ökade riktkurser och steg 3,2 respektive 3,4 procent. Banken tar också upp Evolution Gaming till bevakning med en köprekommendation. Aktien steg hela 10,4 procent.

Troax, som börsintroducerades i mars, steg 4,6 procent efter köpråd i Dagens Industri.

Arise avancerade 3,4 procent. Vindkraftbolagets elproduktion i augusti gynnades av bättre vindar än normalt och uppgick till 43,2 gigawatt, vilket är 2,8 gigawatt över budget.

Helgens besked, om en politisk överenskommelse att införa amorteringskrav för bolån men där ett undantag görs för bland annat köp av nyproducerade bostäder, gav inget egentligt avtryck i börslistan. JM steg 0,7 procent.

Inför tisdagens handel i Asien noteras att Kina kommer att avskaffa skatten på aktieutdelning för vissa investerare, enligt Bloomberg News. Dessutom sägs så kallade ”circuit breakers” vid stora indexrörelser vara under övervägande. Enligt förslaget, som nu ska ut på remiss, ska handeln på landets aktiemarknader stoppas i 30 minuter om indexet Shanghai Shenzen CSI 300 rör sig mer än 5 procent upp eller ned i förhållande till föregående dag.

Igår skrev jag: ”Tas 1522 ut skapas förutsättningar för en uppgång upp mot taket i den fallande medellånga kanalen kring 1600. Punkteras 140-nivån talar mycket för att nästa ben i nedgångsfasen inletts.”

Jag brukar säga att efter stora ansträngningar behövs vila och det gäller även på börsen. Fredagens röda, kraftfulla marubozu följdes igår av en liten osäker dojiliknande kursstapel. Efter den röda marubozun den 12:e augusti behövdes fyra dagars vila innan säljarna på nytt tryckte på nedåt. Så när säljarna vilat kommer vi att få en ny nedgångsfas? Det vet ingen men går vi tillbaks och studerar vad som hänt historiskt i september vid liknande utseendet talar statistiken mer för fortsatta ned- än uppgångar på någon månads sikt. Gårdagens kursstapel var för övrigt den minsta sedan den 18:e augusti.

Gårdagens inside day är en spännande uppladdning och frågan är om köparna har det självförtroende som krävs för att ens ta ut 1507 eller om vi kommer att få se en ny punktering av golvet i den fallande medellånga trendkanalen. Än så länge noteras en Shark 32:a i veckografen men det är ju fyra dagar kvar, så mycket kan hända, men det är intressant att följa utvecklingen.

Volymen igår var extremt låg till stor del beroende på att de amerikanska handlarna lyste med sin frånvaro.

Den kommande veckan har historiskt präglats av skvalpiga rörelser med en lågpunkt idag tisdag eller onsdag. Historiskt har vi sett en tilltagande nedgång efter nästa helg och därefter har månadsskifteseffekten kickat igång kring den 24:e.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– SAS (kl 8.00)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– SAS: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för augusti kl 8.00
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för augusti kl 8.45

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– MSC Group: byter namn från MSC Konsult till MSC Group
– True Heading: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC detaljhandelsförsäljning augusti kl 1.00
– Japan: bytesbalans juli kl 1.50
– Japan: BNP (def) 2 kv kl 1.50
– Estland: BNP (def) 2 kv kl 8.00
– Tyskland: handels-, bytesbalans juli kl 8.00
– SCB: sjuklöner 2 kv kl 9.30
– SCB: produktion näringslivet juli kl 9.30
– SCB: hushållskonsumtion juli kl 9.30
* EMU: BNP (prel) 2 kv kl 11.00
– USA: NFIB småföretagsindex augusti kl 12.00
– USA: TRE detaljhandel, veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckostatistik kl 14.55
– USA: LMCI arbetsmarknadsindex augusti kl 16.00
– Kina: handelsbalans augusti

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om ”Det ekonomiska läget och den aktuella penningpolitiken” vid Finansdagen PwC 2015 kl 11.00

MAKRO ÖVRIGT
– TF: konjunkturbarometer 3 kv kl 7.00
– Business Sweden: presenterar marknadsöversikt kl 9.30
– Manpower: arbetsmarknadsbarometer 4 kv

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”När kursen fallit mer än 10 procent på två veckor och en påtaglig del av nedgången återhämtas veckan efter har kursen därefter fortsatt nedåt i mer än 60 procent av fallen historiskt. Långsiktiga nedgångar har i de flesta fall inletts på detta sätt.”

Den gångna veckan inleddes med en nedgång mot 1900-nivån som tillfälligtvis sög upp säljtrycket. Från torsdag var det säljarna som åter tog tag i taktpinnen. Veckan som helhet stängde med en nedgång med 3,4 procent vilket innebär att årets nedgång nu utökats till 6,7 procent.

För första gången sedan augusti 2011 bjöds vi i veckan på en ny månadsstängning under årsmedelvärdet men denna gång har medelvärdet vänt ner. Augusti månads kursstapel var dessutom den kraftfullaste nedgångsstapeln sedan oktober 2008.

Jobbrapporten i fredags visade varken på någon överdriven styrka eller svaghet i USA:s ekonomi: antalet nya jobb var lägre än väntat i augusti, men arbetslösheten var ändå bättre än väntat och är nu med 5,1 procent på den lägsta nivån sedan april 2008. Fed har varit tydliga med att de vill höja räntan i år och nu borde det vara grönt ljus för ett besked om räntehöjning på septembermötet.

Bästa sektorer sett till hela veckan var telekom och konsumentbolag, ned 2 procent, medan den indextunga hälsosektorn backade 4 procent och kraftbolagen med 5 procent.

Volymen har under hela veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste två månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX (kallat skräckindex av många) laddar för en större uppgång och att vi ska vara beredda på den smittoeffekt en större rörelse kommer att ha på övriga börser. VIX fortsätter hålla sig kvar mellan 25/30-nivån som historiskt har benämnts som den nivå där nervositeten tilltar markant. Placerarkollektivet har nästan glömt vad en kraftigt tilltagande volla har för effekt och det finns risk för påtagliga smittoeffekter nu när många index samtidigt stänger under sina årsmedelvärden.

Asien: Shanghaibörsen inledde nedåt men efter positiva handelssiffror har indexet istället vänt upp. I Australien stiger All Ordinaries med hela 1,6 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar