Upp- eller urladdning

sammanfattningNEW YORK: KRÄFTGÅNG PÅ BÖRSERNA, HALVLEDARE AVANCERAR, S&P OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) Börserna på Wall Street pendlade mellan plus och minus på tisdagen medan investerare inväntade onsdagens räntebesked från Federal Reserve.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average tappat 0,1 procent till 18.474. S&P 500 var oförändrat vid nivån 2.169, medan Nasdaq avancerade med 0,2 procent till 5.110.

På tisdagen inledde Federal Reserves räntekommitté, FOMC, ett tvådagarsmöte som kommer att mynna ut i ett räntebesked på onsdagskvällen. Den allmänna uppfattningen på marknaden är att räntan lämnas oförändrad.

På bolagsfront upplevde halvledarbolagen stora uppgångar.

Linear Technology rusade med 30 procent sedan sektorkollegan Analog Devices meddelat uppköp av bolaget. Affären värderar Linear Technology till omkring 60 dollar per aktie, vilket innebär en premie om nästan 25 procent jämfört med måndagens stängningskurs.

Texas Instruments steg samtidigt med 7,9 procent. Bolaget lämnade sent på måndagskvällen en kvartalsrapport med prognoser som översteg marknadens förväntningar.

I motsatt riktning rörde sig McDonalds sedan världens största snabbmatskedja rapporterat en lägre vinst än väntat. Aktien föll med 4,5 procent.

Strax efter USA-börsernas stängning publicerar bolag som Apple, Twitter och US Steel sina räkenskaper för kvartalet. För Apple väntas en nedgång i försäljningen av Iphone, bolagets främsta inkomstkälla, för andra kvartalet i rad.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk med 1 punkt och noterades till 1,56 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”De senaste dagarna har kursen utmanat primärtrenden MA-200 men köparna har inte haft det självförtroende som krävs för att ta ut och behålla nivån.”

Tisdagen öppnade upp och markerade omgående 1390, som skulle visa sig bli gårdagens högsta. Efter en timmes handel markerades dagslägsta vid 1376 och trots en reducering av nedgången resten av dagen tog inte stängningen ut sentimentsnivån för dagen kring 1383 men det var inte mer än 2 tiondelar ifrån.

I 60-minutersgrafen pekar MACD nedåt och håller just nu på att utmana nollinjen, som om den punkteras skapar förutsättningar för en rekyl. Tidsmässigt (närmaste veckan) och nivåmässigt är det mer som talar för en stundande rekyl än ett lyckat utbrott av MA-200. Om däremot 1400-nivån tas ut med tilltagande volym talar mycket för en fortsatt uppgång.

Bästa sektorer igår blev superdefensiva kraftbolag (som gick sämst i USA), konsumentprodukter och hälsovård. Sämsta sektorer blev verkstad (bäst i USA) och teknologi. Är glaset på väg att tolkas mer halvtomt än tidigare? Vi kan naturligtvis inte dra några slutsatser av någon enstaka dags förskjutning åt det defensiva hållet men det är väl värt att bevaka.

Volymen igår var lägre än i måndags och hela 26 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 43 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och sedan årsskiftet är det 50 procent av dessa aktier som noteras högre.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Rezidor (kl 7.30), Unibet (kl 7.30), Alimak (kl 8.00), Bilia (kl 8.30), G5 Entertainment (ca kl 8.35), Munksjö (kl 12.00), Lundin Mining (efter kl 22)

FIRST NORTH
– Kambi (kl 7.45), Ellen

ÖVRIGA NORDEN
– Statoil (kl 7.00), Sanoma (kl 7.30), Outotec (ca kl 12.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Bayer (kl 7.30), Cap Gemini (kl 7.30), Megafon (kl 8.00), Smurfit Kappa (kl 8.00), Ingersoll-Rand (kl 12.30), Altria (kl 13.00), Glaxo Smithkline (kl 13.00), Rockwell Automation (kl 13.00), Boeing (kl 13.30), Turkcell (prel datum) (kl 16.45), Facebook (kl 22.00), Airbus (före Parisbörsens öppning), Banco Santander (före Madridbörsens öppning), Bharti Airtel, Deutsche Bank, Faro Technologies (prel datum), Fiat Chrysler, Hochtief (efter Frankfurtbörsens stängning ), KPN, Varian (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Unibet: rapportpresentation kl 9.00
– Alimak: telefonkonferens kl 10.00
– Rezidor: telefonkonferens kl 10.00
– G5 Entertainment: telefonkonferens kvartalsrapport kl 10.30
– Kambi: telefonkonferens kl 10.45

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Expression Biotech: beräknad första dag för handel på First North

MAKROSTATISTIK
– Australien: KPI 2 kv kl 3.30
– Tyskland: GFK konsumentförtroende augusti kl 8.00
– Tyskland: importpriser juni kl 8.00
– Frankrike: hushållens konfidensindikator juli kl 8.45
– KI: konjunkturbarometer juli kl 9.00
– SCB: handelsbalans juni kl 9.30
– SCB: hushållsutlåning juni kl 9.30
– EMU: M3 juni kl 10.00
– Storbritannien: BNP (est) 2 kv kl 10.30
– USA: order varaktiga varor (prel) juni kl 14.30
– USA: kontrakterade husköp juni kl 16.00
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

POLITIK
– USA: demokraternas partikonvent

CENTRALBANKER
– Fed: räntebesked kl 20.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”I 60-minutersgrafen börjar vi få ett ”toppigt utseende” och i dagsgrafen bjöds vi i måndags åter på en bearish harami, nu återstår det att se om den bekräftas med en dagsstängning under 2162.”

Tisdagen öppnade upp och redan efter 20 minuter noterades dagshögsta vid 2173,5. Någon timme senare markerades dagslägsta vid 2160 och resten av dagen blev en skvalpig rörelse för att till slut stänga på samma nivå som i måndags vid 2169,2.

I det korta perspektivet har vi en mindre tradingrange mellan 2160 och 2175. De senaste dagarna har präglats av varannandagsrörelser, som inte är ovanligt när spänningen ner mot de medelvärden vi använder för att bedöma sentimentet blivit för stort på för kort tid. Så länge vi inte får en dagsstängning under 2160 är det den senaste formationen som bekräftats som gäller och det var köp den 8 juli. Nu är det dock dålig tajming att jaga priset.

Volymen igår var högre än i måndags men trots det 11 procent under det dagliga snittet för de senaste månaderna. 72 procent av aktierna i indexet steg under gårdagen. Bästa sektorer blev basråvaror och verkstad samt halvledarbolag. McDonalds föll med 4,5 procent och därutöver gick kraftbolag och ickecykliska konsumentprodukter sämst. VIX (skräckindexet) steg med 1,4 procent till 13,0 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2250 och 2090 den närmaste månaden. FÖr tillfället är 85 procent av placerarkollektivet positiva till en fortsatt uppgång vilket är tvåårshögsta och tenderar till att bli euforiskt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar