Stockholmsbörsen öppnar nedåt i spåren av USA:s stängning

Stockholmsbörsen öppnade onsdagen piggt men föll senare under dagen tillbaks. Med draghjälp från USA-börserna avslutades onsdagen starkt och nedgången reducerades från minus 1,6 procent till 0,3 procents minus och noteringen 940,2 punkter. Omsättningen uppgick till 15,4 miljarder kronor, vilket var 11 procent under de senaste 15 dagarnas genomsnitt.

EIB meddelade igår att de ger bifall till lånet på fyra miljarder till Koenigsegg/Saab. Det är för mig helt obegripligt och jag hoppas för Sverige att detta är den största felbedömning jag någonsin gjort, vilket jag inte tror.

sektorer101Totalt var det 235 aktier som stängde lägre än i tisdags, 133 steg och 192 aktier slutade oförändrat. Plankan var platt och säljarna dominerade i 59 procent av affärerna. Lundin Mining, Boliden och Autoliv var aktier som omsattes extremt mycket i förhållande till börsvärdet.

Bäst bland de högst omsatta aktierna gick Alfa Laval som steg 2,2 procent till 86,60 kronor. Ericsson var börsens högst omsatta aktie och noterades 1,9 procent högre och 74,00 kronor.

omsattning10SEB A sjönk 4,0 procent till 45,10 och meddelade efter sin ”starka rapport” att de avser att kliva av stödprogrammet – och det är fritt fram för Annika Falkengren att få en dräglig lön igen. Aktien gick betydligt sämre än övriga aktier bland de högst omsatta.

Ericssons rapport för tredje kvartalet blev en besvikelse för många analytiker. Försäljningen är sämre än väntat och utsikterna för framtiden skapar inga bra vibbar. Bättre kassaflöde än väntat var väl det som var positivt, både resultat, omsättning och framtidsutsikterna var sämre än väntat.

Atlas Copco lämnade en kvartalsrapport som kom in betydligt bättre än förväntningarna. Resultatet före skatt uppgick till 2210 miljoner kronor.

 

Idag håller vi koll på följande:

– Klockan 09:30 – SCB: arbetslöshet september
– Klockan 10:00 – EMU: bytesbalans augusti
– Klockan 10:30 – Storbritannien: detaljhandel september
– Klockan 11:00 – EMU: bytesbalans Q2
– Klockan 11:00 – EMU: underskott och skuldnivåer 2008
– Klockan 14:30 – USA: nyanmälda arbetslösa vecka 42
– Klockan 16:00 – USA: ledande indikatorer september
– Klockan 16:00 – USA: husprisindex för augusti

De amerikanska börserna steg till en början under onsdagen med stöd från en sjunkande dollar och ett stigande oljepris. Ett uttalande av Rochdale-analytikern Dick Bove om Wells Fargo utlöste fallet och fick bankerna att sjunka kraftigt. Kurserna gick från ett stadigt plus till minus på mindre än en timme. Federal Reserves senaste ekonomiska redogörelse visar på en stillastående utveckling på arbetsmarknaden bidrog till vinsthemtagningarna.

Råoljepriset steg till ett nytt ettårshögsta igår efter gårdagens siffror om inte fullt så fyllda lager som väntat.

Lagren av mineraler har stigit den senaste tiden.

När börserna stängde hade S&P 500 backat 0,9 procent till 1081 punkter. DJIA noterades 0,9 procent lägre och Nasdaq backade 0,6 procent.

Sämsta branscher i USA blev Transport, följt av finans och hälsovård.

Det ekonomiska läget ”stabiliserades eller förbättrades
blygsamt”, under september och början av oktober, och leddes av bostadsbyggande
och tillverkning. Det skriver Federal Reserve i sin regionala konjunkturrapport, Beige Book.

usaexport– De flesta läsare vet vilken inställning jag har till USA:s ekonomi och ”återhämtning”. Några diagram som kan vara intressanta i sammanhanget. Diagrammet till höger visar utvecklingen av USA:s export, som visar produktiviteten. Återhämtning? Tveksamt…

 

 

 

hushallensskuldsattning1– Obama har ju sagt att vi inte skall fokusera på underskott och lån utan istället få igång konsumtionen, i vad jag tycker liknar en gigantisk Lyxfälla. I diagrammet till höger ser vi att hushållet verkligen lyssnat på sedelpressen Obama. Hushållens skuldsättning presenteras med ett fyra månaders glidande medelvärde, nu ligger skuldsättningen otäckt nära 100 procent av den disponibla inkomsten.

 

 

forlorade-jobb– Det pratas så vackert om att sysselsättningsnivåerna är under kontroll. Diagrammet till höger visar en helt annan bild av utvecklingen.

 

 

 

 

Här har jag hittat kurvan: http://www.dailykos.com/story/2009/10/20/795106/-Job-losses,-It-aint-all-that-bad-or-is-it
I Asien är svajigt nu på morgonen och mestadels nedåt med press från den negativa avslutningen i USA under onsdagen. Det är blandad utveckling hos bankerna i regionen, men inte så stora variationer som väntat efter Rochdale-analytikern Dick Bove uttalande igår kväll. I Japan kom det statistik imorse som visar på ett överskott på 521 miljarder yen under september, vilket var betydligt mer än månaden innan, men mindre än väntat. I Kina uppger regeringen att ekonomin växte med 8,9 procent under Q3. Konsumentpriserna föll med 0,8 procent i september jämfört med samma månad förra året. Producentpriserna föll med 7 procent. Detaljhandeln i Kina steg med 15,5 procent i september vilket var i nivå med förväntningarna.

 

esz923Efter en svag utveckling på världens börser under gårdagen, stärktes de något när oljelagren presenterades, men framförallt efter USA:s starka inledning. Strax efter Stockholmsbörsens stängning toppade S&P 500 och föll sakta men säkert tillbaks, tills Dick Bove uttalade sig om Wells Fargo. Just nu befinner sig S&P 500-terminen på ungefär den nivå som rådde vid USA-börsernas stängning. Nivån pekar dock på att vi kan se fram emot en nedgång på mellan 1,5 och 2,0 procent under förmiddagen.

Bland de ledande indikatorerna klockan 08:30 noterar jag att den amerikanska terminen indikatorer110befinner sig på ungefär samma nivå som vid USA-börsernas stängning igår. I Asein är det mestadels nedåt under morgonen, men nedgångstakten har avtagit. Dollarn har hämtat sig något efter gårdagens test av 6,80-nivån (som jag skrev om i helgen). Nu på morgonen har dollarn hämtat sig något och noteras nu i 6,87 kronor. Oljepriset noterades igår för det högsta priset 80 dollar per fat under den senaste 12-månadersperioden. Idag på morgonen kostar ett fat Brentolja 79,2 dollar.

 

 

Läs även: Minskad vinst för Ericsson (DN Svd DagensPS VA AFV). Obama tvingar företag sänka sina löner (DN DagensPS). Saab får miljardlån (DN). Tele2-aktie lyfte (DN). Annika Falkengren, SEB är orolig (SvD). Svenska hushållen får betala Baltnotan (SvD). Därför faller börsen idag (AFV). Analytiker besvikna på Ericsson (AFV). Bankanalytiker sänkte Wall Street (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar