Stockholmsbörsen: Måndagen präglades av små rörelser, vilket var väntat när USA höll stängt. Lägsta noteringen 1181 sattes efter en kvart och högsta 1186,2 i samband med stängningen. ”Hunden vågade sig inte många punkter från den platta husse i de kortare tidsupplösningarna…”. Stängningen vid 1186 motsvarade en svag uppgång med 0,2 procent.
5 av 10 aktier steg. Omsättningen som uppgick endast till 8,7 miljarder, men är alltså inte relevant då många aktörer inte var närvarande, totalt var den 25 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Små kursstaplar är ofta en uppladdning och ett sätt att minska spänningen ner till de längre medelvärdena. Mest troligt är det så även denna gång men redan om gårdagens lägsta vid 1181 punkteras kommer golvet i den stigande medellånga kanalen från början av november att ha punkterats (vilket inte behöver betyda något).
Både de långa och korta trenderna pekar upp och så länge inte 20-dagars medelvärde, som inför tisdagen noteras kring 1168 punkteras ska vi fortsätta leta efter köplägen i samband med rekyler.
Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Både MACD och dagsmomentum varnar för att vi ska ta det försiktigt och att en rekyl eller lugnare uppgångstakt kan vara på gång.
Bästa sektorer under måndagen blev finans (+0,8%) och konsumenttjänster (+0,6%). Sämst gick oljebolag (-1,7%) följt av teknologi (-0,7%).
Bäst av de aktier jag dagligen går igenom gick MTG B (+2,7%), Hakon Invest (+2,2%) följt av Fabege (+2,1%). Sämst gick däremot Alliance Oil (-2,3%), Elekta (-2,2%) följt av Lundin Petroleum (-1,7%).
Högst omsatta aktier under måndagen var Ericsson B 550 Mkr (-0,8%) följt av HM B 438 Mkr (+0,4%) och Volvo B 410 Mkr (+0,3%).
OMXS30 inför tisdagen: Det är lätt att förledas att tro att små kursstaplar är oskyldiga men i de flesta fall leder de till större rörelser i trendens riktning. Så länge inte varken de korta eller långa sentimentsnivåerna punkteras talar det mesta för att resan fortsätter uppåt men kanske något lugnare kring nivåerna för den kortare stigande kanalen. Vi närmar oss nu den första målkurs mellan 1190-1200 som jag ”pratat om” sedan augusti och det blir spännande att se om det finns kraft kvar att ta sig upp mot nästa topp kring 1300.
SP500 inför tisdagen: De amerikanska börserna höll stängt igår och de senaste dagarna har det inte hänt så mycket i den tekniska analysen. S&P 500 är kortsiktigt överköpt och det blir spännande att se om de små boxarna är ytterligare ett svaghetstecken eller en uppladdning. Så länge vi inte fått någon säljsignal navigerar vi uppåt.
Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Boule Diagnostics (kl 8.00), BTS (kl 8.00), Concentric (ca kl 8.00), Duroc (kl 7.15), Meda (kl 8.00), Nibe (kl 8.00), OEM (kl 14.00), Proffice (kl 8.00), VBG
Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Dell (efter USA-börsernas stängning), Medtronic (kl 13.15), Terex (efter USA-börsernas stängning)
Håll koll på följande tider idag:
– Australien: Penningpolitiskt möte kl 01.30
– Japan: Auktion av femårig JGB kl 03.45 (lägre än tidigare)
– Finland: KPI januari kl 8.00
– SCB: KPI januari kl 9.30
– SCB: arbetslöshet januari kl 9.30
– Riksbanken: reparesultat kl 10.15
– Spanien: emitterar växlar kl 10.30
– EMU: byggproduktion december kl 11.00
* Tyskland: ZEW-index (tyska finansanalytikers förtroende) februari kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: NAHB husmarknadsindex februari kl 16.0
USA: Vi vet att vi ska vara försiktiga när den det breda placerarkollektivet är alltför optimistiska. Visserligen håller Fed uppe kurserna och pressar dollarn med gigantiska uppköp men tveksamheten syns tydligt i grafen och då ska vi inte ta några nya köp utan istället bevaka de nivåer där vi eventuellt ska kliva på eller av om det visar sig att kritiska stödnivåer punkteras.
Teknisk analys S&P 500: Initialt testades motståndsnivån 1524 som höll och kursen föll därefter för att strax innan stängning vända upp från utbrottsnivån 1514. Stängningen vdi 1519,2 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. På makrofronten riktades fokus mot G20-mötet i Moskva, samtidigtsom utfallet för den amerikanska statistiken inte lyckades ge tydlig riktning för börserna. Tillverkningstakten av bilar har inletts svagt i år men än så länge kompenseras det av bättre tillverkningssiffror i New York-området. Den största nedgången av börsindexen i fredags stod Nasdaq 100 för med en nedgång på 0,24 procent. Bästa sektorer blev konsumentprodukter och telekom. Sämst gick råvaror.
Apple föll med ytterligare 1,4 procent till $460 medan Facebook backade 0,6 procent till 28,3 under fredagen.
Även om den senaste veckans små kursstaplar indikerar ett minskat självförtroende hos köparna är det för tidigt att dra några slutsatser. Vi bör dock vara på vår vakt och redan om 1514-nivån punkteras. När boxarna blir mindre och när inte nya köpare lockas fram finns risken att ”indexet kan falla av sin egen tyngd” men dessförinnan ska vi invänta vår första säljsignal som ges om 1507 punkteras.
Asien: I Asien är det små uppgångar där världens största däckstillverkare, Bridgestone stiger 9 procent efter beskedet att nettointäkterna troligen kommer att stiga med 37 procent. Aktien noteras på den högsta nivån sedan 2006 (nostalgi…). I övrigt var det mest svaga nedgångar bland exportföretagen då yenen stiger något nu på morgonen. Orsakerna uppges bero på lägre råvarukostnader och en svagare yen. I Australien vände börsen upp efter att centralbanken presenterat protokollet från det senaste mötet som visade att de låga räntenivåerna börjar ge konkreta spår i den ekonomiska återhämtningen.