Risk för fortsatt tveksamhet och skvalp

NEW YORK: NYTT PRISFALL TYNGDE OLJESEKTORN, S&P500 -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna gick åt skilda håll i onsdagens handel, med uppgångar på Nasdaq och nedgångar på New York-börsen. Nedgången inom energisektorn fortsatte sedan råoljepriset på nytt hamnat under kraftig press.

Hälsovård och IT steg på onsdagen medan energi, råvaror och telekom var de sektorer som tappade mest i S&P 500.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex sjunkit 0,3 procent till 21.410 medan det bredare S&P500-indexet backade 0,1 procent till 2.436. Nasdaqs kompositindex utvecklades starkare och stängde upp 0,7 procent till 6.234.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk 2,5 miljoner fat under förra veckan. Det var en större lagernedgång än väntat, då analytiker räknade med en minskning med 1,0 miljoner fat. Trots det hamnade oljan så småningom under förnyat tryck och WTI-oljan handlades strax över 42 dollar fatet medan Brent gick en bit under 45 dollar.

Försäljningstakten för befintliga bostäder i USA var starkare än väntat och steg 1,1 procent i maj, till en beräknad årstakt på 5,62 miljoner enheter. Det visade statistik från National Association of Realtors. Analytiker hade räknat med att försäljningstakten i stället skulle ha minskat med 0,4 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Programvarubolaget Adobe Systems slog analytikernas förväntningar med sin delårsrapport på tisdagskvällen. Silicon Valley-företaget tjänade 1:02 dollar per aktie och nådde en omsättning på totalt 1,77 miljarder dollar under kvartalet, högre än förväntade 0:95 dollar per aktie och 1,73 miljarder. Aktien klättrade 2,4 procent.

”Det var verkligen en bättre rapport än väntat över hela linjen och vi väntar oss att Adobe fortsätter sin starka utveckling. Eftersom bolaget är ohotad ledare på marknaden för skapande av digitalt innehåll”, skrev förvaltaren och tv-profilen Jim Cramer om rapporten enligt sajten The Street.

Logistikföretaget Fedex överträffade också analytikerprognoserna med sin rapport på tisdagen och aktien handlades upp 1,6 procent.

Möbeltillverkaren La-Z-Boy lyfte hela 22 procent efter att ha rapporterat en större vinst än förväntat för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal.

Även chiptillverkaren AMD steg brant och stängde 10,6 procent högre sedan detaljer om bolagets nya chip Epyc kommit ut – och datortillverkare som Hewlett Packard, Dell, Asustek och Lenovo listats som kunder.

E-handelssajten Etsy, som har en inriktning mot konsthantverk, säger upp 15 procent av personalen enligt Bloomberg First Word. Neddragningen sker i tillägg till åtgärder aviserade i maj. Aktien avancerade 1,6 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen var oförändrad vid 2,16 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Tisdagens initiala utbrott upp och förbi taket i den rådande tradingrangen utvecklades istället till en ny varningssignal. Om onsdagen nu stänger under 1646 ställs siktet i första hand in mot MA-20 men om inte heller denna nivå håller hittar vi nästa kring golvet i den stigande kanalen som just nu noteras kring 1622.”

Onsdagen inleddes söderut men vid 10:30 vid 1632 avtog säljtrycket. Även om återhämtningen inte var så stark reducerades den initiala nedgången och stängningen vid 1641,7 motsvarade 0,4 procent lägre stängning än i tisdags.

Inför gårdagen skrev jag att siktet var inställt mot MA-20 och eventuellt lägre, där vi såg köparna suga upp säljtrycket igår.
Det är positivt med allt högre pivotbottnar och nu får vi se om gårdagens lägsta vid 1631 håller eller om nivån punkteras och siktet ställs i så fall in mot 1616 eller golvet i den rådande tradingrangen.

Volymen igår var lägre än i tisdags och 11 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv men visar lite toppighet och en tendens till negativ divergens men ännu inte något vi ska oroa oss för.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Accenture (kl 14.00)

STÄMMOR
– Duroc (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– App Spotr: sista dag med rätt till tilldelning av teckningsrätter i emission
– Biotech-IGG: extra
– Eltel: anmälningstid i nyemission avslutas
– Sensec: första handelsdag på NGM
– Zenergy: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: industrins förväntningar juni kl 8.45
– Storbritannien: CBI industritrender juni kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa veckoindex kl 14.30
– USA: FHFA husprisindex april kl 15.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckosiffra kl 15.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) juni kl 16.00
– USA: ledande indikatorer maj kl 16.00

POLITIK
– EU: toppmöte

CENTRALBANKER
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Norge: räntebesked kl 10.00
– Fed: Jerome Powell kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Penningmarknaden stänger kl 12.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Tisdagens candlestick var den kraftfullaste sedan den 1 juni men denna gång för nedgång. Om inte 2454 tas ut inom kort tolkar jag tisdagen som en turtle soup för nedgång och siktet ställs in mot i första hand MA-20 och i andra hand golvet i den rådande tradingrangen vid 2415.”

Gårdagen inleddes skvalpigt men föll efterhand och nådde två timmar innan stängning 2431 och MA-20. Stängningen vid 2435,6 motsvarade till slut en marginell nedgång med 0,1 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen sedan igår men det blir nu spännande att se om den svans på nedsidan som bildades när MA-20 stod pall igår kommer att leda till ytterligare uppgång. Jag tolkar det åtminstone svagt positivt att MA-20 höll men om nivån punkteras får vi en indikation om nedgång mot i första hand golvet i den rådande tradingrangen.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk 2,5 miljoner fat under förra veckan. Det var en större lagernedgång än väntat, då analytiker räknade med en minskning med 1,0 miljoner fat. Trots det hamnade oljan så småningom under förnyat tryck och WTI-oljan handlades strax över 42 dollar fatet medan Brent gick en bit under 45 dollar.

Volymen igår var högre än i tisdags och 6 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det råder en påtagligt negativ divergens mellan volymbalansen och prisgrafen och det är något jag kommer hålla ett öga på de närmaste dagarna. Volymbalansen noteras kring tremånaderssnittet men om vi får se ytterligare nedgång är det en varningssignal.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar