Turtlesoup för nedgång

sammanfattningNEW YORK: AVVAKTANDE NEDGÅNGAR, ENERGISEKTORN SÄMST, S&P -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna noterades för måttliga nedgångar på måndagen i avvaktande handel. Energisektorn följde med oljepriset ned, medan teleoperatören Sprint hörde till dagens vinnare.

Dow Jones Industrial Average stängde efter en nedgång om 0,4 procent till 18.493, och S&P 500 backade 0,3 procent till nivån 2.168. Nasdaq var något mer positiv och avslutade kvällen 0,1 procent lägre på nivån 5.098.

Energisektorn tappade 2 procent, till följd av fallande oljepriser. Både WTI och Brent sjönk dryga 2 procent. Exxon Mobil och Chevron, tungviktare i sektorn, handlades ned med 1,9 respektive 2,5 procent. Procentuellt värst var Chesapeake Energy som backade 4,6 procent.

Tidigare på måndagen bekräftades att Verizon köper Yahoos operativa verksamhet för 4,8 miljarder dollar. Yahoo kommer att leva kvar som investmentbolag under nytt namn. Verizon backade 0,4 procent, medan Yahoos aktie föll 2,7.

Sprint överraskade med högre omsättning än väntat. Resultatet, minus 0:08 per aktie, var däremot sämre än motsvarande kvartal föregående år, då bolaget förlorade 0:01 per aktie. Aktien steg 27,7 procent.

Kimberly-Clark tappade 1,5 procent trots att vinst och omsättning rapporterades över förväntningarna för kvartalet. SCA-konkurrenten flaggade för sämre organisk tillväxt för helåret.

General Electric backade 1,3 procent. JP Morgan tror att marknadens förväntningar om nästkommande kvartal är för högt ställda, och skriver i en analys att vinstutsikterna i bästa fall är stabila.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg med 1 punkt och noterades till 1,57 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”I torsdags bjöds vi på en bearish harami som egentligen bekräftades i fredags men samtidigt skedde dagsstängningen kring mitten vilket gör setupen något osäker.”

Gårdagen öppnade kring 1384 vilket motsvarade ett positivt gap med 0,5 procent. Efter den första timmen bröt indexet upp över torsdagens högsta vid 1390 och fortsatte under förmiddagen upp till 1397 som blev måndagens högsta. Resten av dagen föll kursen ner mot öppningsnivån vid 1384 som testades två gånger den sista timmen och stod pall. Stängningen vid 1386 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

De senaste dagarna har kursen utmanat primärtrenden MA-200 och under förmiddagen igår togs nivån tillfälligt ut. Innan stängning hade dock indexet fallit tillbaks och bildade en shooting starliknande formation och ett falskt utbrott. Sedan återtagandet av EMA-8 den 8 juli har inte medelvärdet punkterats med en dagsstängning men när det sker är chansen stor att vi kommer att bjudas på en rekyl. Det som då blir intressant att följa är var köparna kommer tillbaks och suger upp säljtrycket.

Bästa sektorer igår blev teknologi med draghjälp av Ericsson men även konsumentprodukter gick starkt. Sämst och den enda sektor som stängde på minus var olje- och gasbolagen.

Volymen igår var lägre än i fredags och 16 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 62 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och sedan årsskiftet är det 51 procent av dessa aktier som noteras högre.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Bioinvent (kl 8.40), Swedol (kl 13.00)

NGM
– Mobilåtervinning

ÖVRIGA NORDEN
– Uponor (kl 7.00), UPM-Kymmene (kl 8.30), Outokumpu (ca kl 11.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– BP (kl 8.00), Caterpillar (före USA-börsernas öppning) (kl 13.30), Verizon (kl 13.30), Paccar (kl 14.00), Apple (efter USA-börsernas stängning), Central European Media (före USA-börsernas öppning), CNH Industrial, Eli Lilly (före USA-börsernas öppning), Freeport-Mcmoran (före USA-börsernas öppning), Juniper Networks ( efter USA-börsernas stängning), Orange, Twitter (efter USA-börsernas stängning), US Steel (efter USA-börsernas stängning)

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: BNP (prel) 2 kv kl 1.00
– SCB: PPI juni kl 9.30
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: S&P/CS-Shiller husprisindex maj kl 15.00
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) juli kl 15.45
– USA: hushållens konfidensindikator juli kl 16.00
– USA: försäljning nya bostäder juni kl 16.00

POLITIK
– USA: demokraternas partikonvent

CENTRALBANKER
– RB: reparesultat kl 10.15
– Ungern: räntebesked kl 14.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”De få rekyler vi sett de senaste veckorna har varit kortvariga och köparna har kommit tillbaks redan innan EMA-8 har punkterats. Rekyler är än så länge köpvärda men som vanligt bör man inte jaga priset utan vänta på att köparna kommer tillbaks kring en stödnivå med tilltagande engagemang (volym).”

Måndagen inleddes med ett litet negativt gap och kursen fortsatte ner till dagslägsta vid 2162 som nåddes kring halvtid och motsvarade en nedgång med 0,6 procent. Den senare delen av dagen återtog köparna kommandot och stängningen vid 2168,5 motsvarade en total nedgång med 0,3 procent men skedde precis ovanför 2167 som var gårdagens sentimentsnivå.

I 60-minutersgrafen börjar vi få ett ”toppigt utseende” och i dagsgrafen bjöds vi åter på en bearish harami, nu återstår det att se om den bekräftas med en stängning under 2162.

Volymen igår var lägre än i fredags och 15 procent under det dagliga snittet för de senaste månaderna. 64 procent av aktierna i indexet steg under gårdagen. De enda sektorer som steg igår var konsumentprodukter. Sämsta sektorer blev åter energi följt av basråvaror. VIX (skräckindexet) steg med 12,9 procent till 12,9 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2250 och 2090 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar