Tunn och slagig handel att vänta

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna handlades på högre nivåer på fredagen, med S&P 500 upp på sin högsta stängningsnotering hittills, sedan amerikansk husdata stöttat sentimentet. Hewlett-Packard ledde utvecklingen bland teknikaktier, som var starkaste sektor.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,4 procent upp på indexnivån 16.606, lika mycket som det bredare S&P 500 som klättrade till 1.901 – en ny rekordnotering. Tekniktunga Nasdaq Composite steg samtidigt 0,8 procent till 4.186.

Omsättningen var 530 miljoner aktier på New York-börsen och 1,5 miljarder på Nasdaq.

Statistik från handelsdepartementet visade på fredagen att försäljningen av nya enfamiljshus i USA steg 6,4 procent i april jämfört med i mars, till en säsongsjusterad årstakt på 433.000 enheter. Ökningen, den största sedan oktober, var större än väntat.

”Husstatistiken ökar konsumentförtroendet, nettoförmögenheterna och konsumtionen. Det är positivt för sentimentet och bör vara positivt för de bredare marknaderna”, sade Terry Sandven, aktiestrateg på U.S. Bank Health Management, till Bloomberg News.

Sektorsvis inom S&P 500 gick teknikaktier bäst med en sammanlagd uppgång på 1,0 procent. Bland dessa ledde Hewlett-Packard utvecklingen när aktien steg över 6 procent. Datortillverkaren rapporterade sent på torsdagen, och aviserade i samband med det ytterligare personalneddragningar på upp till 16.000 tjänster.

På bolagsfronten håller Google enligt källor på att utveckla en surfplatta med avancerade funktioner med dubbla kameror som ska kunna ta tredimensionella bilder.

Stockholmsbörsen: Den gångna veckan innebar att det svenska storbolagsindexet steg med ytterligare 0,7 procent och spädde på årets uppgång till 4,4 procent. Maj månads uppgång skrivs än så länge till 2,0 procent.

De senaste dagarna har präglats av starka avslutningar och fredagen följde mönstret och stängde på den högsta nivån sedan den 20 juli år 2000. Det är nu 11 procent kvar till toppnoteringen vid 1550 från mars år 2000. Fredagens stängning vid 1392,3 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

För en vecka sedan skrev jag att det var 48 procents chans till en högre notering på en veckas sikt. Om vi studerar vad som hänt historiskt när kursen stigit lika mycket som de senaste två veckorna och noteras med en lika hårt spänd gummisnodd har det inträffat 37 gånger och vid 20 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Den genomsnittliga utvecklingen är dock negativ beroende på att nedgångarna varit betydligt kraftigare än uppgångarna.

Fredagens volym uppgick endast till 7,9 miljarder kronor vilket var den lägsta heldagsnoteringen sedan den 20 januari och hela 25 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev basråvaror och hälsovård. Sämst gick konsumentprodukter och oljebolagen.

Totalt steg 277 aktier igår medan 184 backade. Endast 36 procent av aktierna på large cap steg i fredags och det tolkar jag som att isen är tunn.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Sanitec då EQT sålt 20 miljoner aktier och totalt omsattes aktier för 1151 miljoner kronor. Sandvik kom på andra plats med 826 miljoner kronor och på tredje plats kom Nordea med totalt 674 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Nokia (+2,3%) följt av ABB (+1,7%) och Boliden (+1,4%). Sämst gick Electrolux B (-0,9%), Swedish Match (-0,8%) följt av Atlas Copco A (-0,8%).

OMXS30 inför veckostarten:

SP500 inför veckostarten:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER ÖVRIGA NORDEN
– Songa Offshore, BW Offshore (kl 7.30)

STÄMMOR
– Amasten Holding (extra), Aqeri, Kancera, Kilimanjaro Gold Holding, Polyplank (ändrat datum från 15/5)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Dome Energy: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget

EXKLUSIVE UTDELNING
– SBC (första dag för handel exklusive rätt till inlösenaktier), Skånska Energi (2:80 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna stängda (Memorial Day)
– Londonbörsen helgstängd (Spring Bank Holiday)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: GfK konsumentförtroende juni kl 8.00
– SCB: PPI april kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel april kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45

CENTRALBANKER
– RB: publicerar uppföljningsstudie efter bankens Stiborrekommendationer kl 10.30
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– Storbritannien: Helgstängt
– USA: Helgstängt, Memorial Day

USA: Den gångna veckan innebar en uppgång med 1,2 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet adderats till 2,8 procent. För maj månad noteras än så länge en uppgång med 0,9 procent.

I fredags inledde kursen upp och efter en haltimme togs torsdagens högsta vid 1896 ut. Stängningskursen strax under ATH skrevs till 1900,6 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

För en vecka sedan skrev jag: ”Får vi ett tydligt utbrott som bekräftas upp genom 1896-1902-nivån kan vi räkna med fortsatta uppgångar upp mot i första hand 1920”.

Volymen i fredags var den lägsta sedan den den 30 december och hela 33 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den enda sektor som stängde på minus i fredags var energi, men det var en ytterst marginell nedgång. Bäst gick verkstad och ickecykliska produkter.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg i fredags. Apple fortsatte upp med 1,1 procent för att stänga vid $614,1. Google avancerade med 1,4 procent för att stänga på $552,7. Twitter fortsätter agera sänke i sektorn och föll i fredags med hela 3,2 procent för att stänga vid $30,5 medan den sociala kollegan Facebook steg med 1,4 procent för att till slut stänga vid $61,3.
Asien: Det är blandad utveckling på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.
Nikkei: +1,0%
Kospi: -0,3%
Shanghai: +0,2%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: +0,2%
Bombay: +1,8%
All Ordinaries: +0,4%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar