Tufft motstånd vid 1085 och tveksamma köpare kan leda till kortare rekyl

När uppgifterna om att de grekiska partierna har enats om nya åtstramningsåtgärder steg de europeiska börserna några punkter, men mycket av lösningen var inprisad eller så väntar man på att övriga euroländer får säga sitt. I förra veckan sjönk antalet som nya som söker arbetslöshetsersättning i USA drastiskt, även om siffran är ifrågasatt. Igår kom veckostatistik som tyder på ytterligare lägre arbetslöshetssiffror från USA. SIffran kom in bättre än väntat.

OMXS30 öppnade upp för att testa av motståndet kring 1085 som höll. Vid 10:30 vände börsen ner och noterades vid ett par tillfällen under nollstrecket. I samband med grekbeskedet gjorde köparna ett misslyckat försök att få till ett rally. Istället föll indexet tillbaks på slutet. Stängningen på 1077,1 motsvarade en måttlig uppgång med 0,2 procent. I prisgrafen ser det ut som om ”färgen tagit slut” de senaste fyra dagarna så både öppningar och stängningar ligger nära varandra.

Föregående vecka innebar en uppgång för sjunde veckan i rad och om föregående vecka präglades av den positiva månadseffekten är blickarna fortfarande riktade mot farsen i Grekland. Uppgången föregående vecka skrevs till imponerande 3,6 procent  vilket ska läggas till januari månads uppgång på 4,9 procent. Hittills i år är uppgången nu uppe i 9,0 procent. Det är tydligt att osäkerheten är stor för trots att börsen stänger på plus är det alltför få aktier som deltar i uppgången. Igår var det endast 49 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 13,9 miljarder kronor vilket var 13 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier under tordagen blev Volvo B (-0,3%), Ericsson B (-0,2%) och Nordea (+1,5%).

Bästa sektorer under torsdagen blev finans och telekom som steg 0,7 respektive 0,4 procent. Sämst utvecklades hälsovård och råvaror som backade 0,5 respektive 0,2 procent.

De amerikanska börserna ser fortfarande överköpta ut, men det har de ju iofs gjort ett tag. Vi har alltså flera varningssignaler, men den sista pusselbiten för en nedgång fattas, nämligen en säljsignal.

Om OMXS30 laddat för ett utbrott uppåt eller om det är köparna som börjar tveka på en fortsatt uppgång är omöjligt att säga. Gårdagens formation liknar dock en haramiformation (jag vet att den inte är korrekt) men det är dock en viss tvekan i formationen. Punkteras 1072 kan det vara en första signal om att vi ska ner och testa av den stigande stödlinjen som sammanfaller med 20-dagars medelvärde.

Parodin i Grekland är inte över än. Landets ledande partier måste alla skriva på löftena om sänkta löner och nya besparingar efter det snart är val och ett avtal annars vore helt förkastligt. Sedan det förra stödlånet på 110 miljarder euro har landet inte uppfyllt en bråkdel av det som utlovades och frågan är varför de skulle göra det nu? Det nya bidraget (jag vill helst inte skriva lån, eftersom de med största sannolikhet kommer att skrivas av) om 325 miljarder euro är naturligtvis viktiga för att inte framförallt tyska och franska banker ska få ta en alltför stor smäll.

Sverige klättrar i välståndsligan och är nu uppe på nionde plats i OECD:s ranking.

 

Idag är det åter full fart bland rapporterna:
– Assa Abloy (kl 8.00), Betsson (kl 7.30), Biogaia (kl 8.00), Boliden (omkring lunch), Cloetta (kring lunch), CTT Systems (kl 8.30), Electra (kl 8.15-8.30), HMS Networks (def) (kl 8.00), Jeeves (kl 8.30), JM (kl 8.00), Lammhults (kl 8.00), MSC Konsult (kl 8.50), Note (kl 8.30), Poolia (kl 7.00), Saab (kl 7.30), Sagax (kl 8.00), SSAB (kl 8.00), Stjärnafyrkant (kl 9.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Estland: BNP (prel) 4 kv kl 7.00
– Tyskland: KPI (def) januari kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion december kl 8.45
– Danmark: KPI januari kl 9.00
– SCB: industriproduktion, industriorder december kl 9.30
– SCB: tjänstepriser 4 kv kl 9.30
– Norge: KPI januari kl 10.00
– Storbritannien: PPI januari kl 10.30
* USA: handelsbalans december kl 14.30
– USA: Michigan-index (prel) februari kl 15.55
* Fed: Ben Bernanke talar om ”Housing markets in transition” kl 18.30
– Kina: handelsbalans januari

I förra veckan sjönk antalet som nya som söker arbetslöshetsersättning mer än väntat, även om siffran är ifrågasatt. New York-börserna stängde på positivt territorium påtorsdagen. Uppgifter om att de grekiska partierna enats om nya åtstramningsåtgärder och ytterligare lägre arbetslöshetssiffror från USA, som var bättre än väntat bidrog till det positiva sentimentet.

Det var små rörelser på de amerikanska börsindexen igår men Nasdaq gick bäst av de tre indexen. S&P 500 öppnade svagt ner mot 1344,6 som blev gårdagens lägsta för att toppa vid 1354,3 ett par timmar innan stängningen som skedde på 1352 som motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent.

Hittills i år har S&P 500 stigit med 7,5 procent och teknikintensiva Nasdaq Composite noterar en uppgång på hela 12,4 procent. Nasdaq var åter det index som gick bäst. S&P 500 har stängt på plus 6 av de senaste 7 dagarna även om det varit med minsta möjliga marginal en del dagar. 322 aktier stängde på plus och 168 på minus under torsdagen. Totalt omsattes 3 miljarder aktier vilket var 6 procent högre än snittet.

Det är mestadels nedgångar i Asien nu på morgonen då riskaptiten försvagades när det visade sig att avtalen inte är klara i Grekland. De japanska indexen Nikkei och Topix backade 0,6 respektive 0,7 procent. AOC Holdings föll med nästan 10 procent efter en sämre prognos för helåret än väntat. I Sydkorea backar Kospi med 1,0 procent. Samsung tynger indexet med en nedgång på 2,0. Även i Hongkong noterades nedgångar, Hang Seng tappade 1,2 procent. Bank of Communications, delägd av HSBC, föll 5,7 procent efter uppgifter om att bolaget planerar att ta in nytt kapital.

Australiska All Ordinaries faller med 0,8 procent. Råvarujättarna Rio Tinto och BHP Billiton backar vardera 2,3 procent på förlustrapport och lägre kopparpris.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar