Tuff motståndszon kring 1531-1537 positivt om den tas ut

sammanfattningNEW YORK: SQUARE DEBUTRUSADE, HÄLSOAKTIER DÖK, S&P500 -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street rörde sig sidledes i torsdagens handel, för att tillslut stänga kring nollan vilket i stort motsvarande öppningsnivåerna.

Onsdagskvällens Fed-protokoll tolkades som lite mjukare än väntat vilket gav stöd medan en vinstvarning i hälsovårdssektorn och oljetapp vägde på index.

Trots att rapportperioden mer eller mindre är avslutad syntes full aktivitet på den fronten med blandade resultat.

Dow Jones noterades vid stängning till den oförändrade nivån 17.733, Nasdaq var också oförändrat men vid nivån 5.073. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.081.

Omkring 650 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.700 miljoner på Nasdaq.

”Marknaden behöver nog gå sidledes ett tag nu. Den senaste uppgångsperioden har gått för snabbt, vi har tagit ut saker i förskott”, sade David Spika, global strateg vid Guide Stone Capital Management, till Bloomberg News.

Reaktionerna efter onsdagens Fed-protokoll var stigande aktiekurser och dämpad dollar, protokollet ansågs bekräfta de ökade förväntningarna om en räntehöjning i december.

Ledamöterna noterade bland annat att om den första höjningen kommer relativt snart kommer höjningarna därefter att ske långsamt vilket gillades av marknaden.

På torsdagsbörsen i New York tyngde hälsovårdssektorn indexen efter en vinstvarning från United Health Care som avslutade drygt 5 procent lägre. Bolaget, som är USA:s största hälsorådgivare, överväger att dra sig ur Obamacare bara en månad efter att det uppgett att det skulle utöka sin närvara i programmet.

Trots svagare dollar backade WTI-oljan på oro för det globala överutbudet vilket pressade oljeaktier och indexen. Tungviktarna Exxon och Chevron var ned runt 1 procent vardera.

En större rörelse bjöd Keurig Green Mountain på efter att kaffebolaget redovisat högre vinst än väntat i det tredje kvartalet. Aktien, som rasat 70 procent sedan årsskiftet, rusade 18 procent.

Sämre gick det för hemelektronik- och vitvaruåterförsäljaren Best Buy som tappade 2 procent. Bolagets försäljning i det tredje kvartalet var lägre än marknadsförväntningarna och även utsikterna för innevarande kvartals försäljning tolkades som negativa av investerare

Rapportsäsongen går mot sitt slut där 95 procent av bolagen nu har öppnat böckerna för det tredje kvartalet. Av de har 74 procent slagit vinstförväntningarna medan 44 procent gjort motsvarande avseende försäljning.

Bland börsintroduktioner tilldrog sig Square mest uppmärksamhet efter en lyckad börsdebut. Teckningskursen i mobilbetalningsbolaget blev 9 dollar per aktie, långt under det indikerade intervallet på 11-13 dollar. Trots det rusade aktien till just 13 dollar motsvarande plus 44 procent. Squares grundare, Jack Dorsey tillträdde ganska nyligen som permanent vd för Twitter, som han grundade för knappt 10 år sedan.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkter till 2,24 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”De tre senaste dagarnas kursstaplar har stängt i den övre delen vilket jag tolkar positivt. Vi ska dock vara beredda på att de närmaste motståndsnivåerna kring 1535 och taket i den korta stigande kanalen kring 1560 på kort sikt kan bli svårforcerade, vilket kan leda till tvära kast.”

Torsdagen inleddes upp men vid 1531 tog det stopp och sedan var det säljarna som höll i taktpinnen resten av dagen. Strax innan stängning markerades dagslägsta vid 1508. Stängningen vid 1512,8 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Vi ska ha respekt för gap- och motståndsnivåer och igår tog sig kursen inledningsvis upp i det område som testades av vid fyra tillfällen i början av november men även då blev alltför svårpasserade. I den bästa av världar kommer kursen nu att slå mellan 1535 och MA-20 för att sedan tryckas upp genom motståndsnivån via en WT Squeeze, det skulle skapa goda förutsättningar för ett lyckat utbrott.

Volymen igår var visserligen högre än i onsdags men trots det 18 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– CLX (kl 7.30), Shelton Petroleum (kl 8.00), Medivir (kl 8.30), Multiq (kl 8.30), Opus (kl 8.30)

FIRST NORTH
– Amasten Holding, Kancera, Wise Group

AKTIETORGET
– Botnia Exploration, Cefour Wine & Beverage, Envirologic, Gripen Oil & Gas, Novus Group, Oncology Venture, Recyctec, Saniona, Sivers IMA Holding, Star Vault, Yield, Zenicor

ÖVRIGA NORDEN
– Rockwool (på morgonen, ändrat datum från 19/11)

STÄMMOR
– Cefour Wine & Beverage (extra), Taurus Energy

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– CLX: telefonkonferens kl 10.00
– Medivir: webbsänd telefonkonferens kl 14.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Axonkids: anmälningstid i nyemission avslutas
– Camurus: anmälningstid inleds inför notering på Nasdaq Stockholm (avslutas 1/12 för allmänheten, 2/12 för institutioner)
– Photocat: första dag för handel på First North
– Sealwacs: anmälningstid i nyemission avslutas
– Sivers IMA Holding: sista dag med rätt till tilldelning av teckningsrätt i emission
– Spago Nanomedical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 4/12)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: PPI oktober kl 8.00
– SCB: investeringsenkät 3 kv kl 9.30
– SCB: sparbarometer 3 kv kl 9.30
* EMU: hushållens förtroende (prel) november kl 16.00

CENTRALBANKER
* ECB: Mario Draghi talar kl 9.00
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik. Ingen publicering kl 9.40
– Fed: William Dudley talar om ekonomi i New York kl 17.15

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Kursen noteras åter över både årsmedelvärdet och primärtrenden men vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel så länge kursen kläms mellan 2020 och 2120.”

Torsdagen blev en ”platt tillställning” där kursen pendlade mellan 2086 och 2080 större delen av dagen. Stängningen vid 2081,2 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Gårdagens kursstapel var den minsta sedan den 22/5 och precis som volym och volatilitet följs mindre kursstaplar av större. Senaste ATH-noteringen noterades den 20/5. Det finns inget som säger att vi måste få en topp eller en kraftig uppgång efter detta men vi ska vara beredda på större rörelser de närmaste dagarna. Det är i alla fall positivt att både primärtrenden och 20-dagars medelvärde tagits ut.

Volymen igår var den lägsta sedan den 11:e november och noterades hela 20 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Två av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer för att få en indikation på om placerarkollektivet tolkar glaset halvfullt eller halvtomt steg igår medan två stängde rött. Totalt steg 240 av de aktier som SP500 består av. Bästa sektorer blev kraftbolag och basråvaror medan energi och hälsovård gick sämst.

VIX steg med marginella 0,8 procent till 17,0 vilket innebär att placerarkollektivet anser det normalt med rörelser mellan 2185 och 1980 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar