Trumpeter och fanfarer för högre höjder

sammanfattningNEW YORK: FÖRETAGARVÄNLIG TRUMP SATTE FART PÅ BÖRSEN, S&P +1,1%

STOCKHOLM (Direkt) Hopp om att USA:s nya president Donald Trump, ska driva en företagarvänlig politik fick fart på Wall Street som stängde onsdagen på plus efter en skakig start.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 1,4 procent till 18.588. S&P 500 ökade 1,1 procent till 2.163. Nasdaq Composite steg 1,1 procent till 5.251.

Aktieterminerna rasade under tisdagsnatten sedan Donald Trump vunnit flera nyckeldelstater, S&P500-terminen föll 5 procent och slog i sin barriärnivå. En något försonlig ton i Donald Trumps tacktal gav dock stöd till världens börser som vände upp med besked.

I korthet har republikanerna förbundit sig att omförhandla frihandelsavtal samt minska på invandringen. I sitt segertal lovade Donald Trump att återuppbygga USA:s infrastruktur vilket bland annat gav bränsle till bygg- och byggutrustningsbolag.

”Vårt basscenario är att Trump kommer vara mer moderat som president än hur vi såg honom som kandidat vilket marknaden också verkar ha insett. Jag ser ingen enorm inverkan på vinsterna eller den ekonomiska tillväxten på kort sikt”, sade Lowell Yura, chef vid BMO Global Asset Management, till Bloomberg.

På börsgolvet var finans den bäst presterade sektorn med Bank of America på plus 6 procent. Hälsovård var också en av vinnarna på minskad oro för att Donald Trump ska reglera läkemedelspriserna vilket Hillary Clinton hotat med. Pfizer och Merck avancerade kring 7 procent vardera.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var 21 punkter upp till 2,07 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”De två senaste dagarnas candlesticks har varit mycket positiva, ur ett rent tekniskt utseendeperspektiv. Exkluderar vi den amerikanska valutgången tror jag på en fortsatt uppgång men som jag sagt de senaste dagarna är det nu gambling som gäller. Om Trumpfrossan går över på någon enstaka dag är det dock för tidigt att sia om men min gissning är att köparna kommer tillbaks inom kort.”

Jisses är nog det enda ord som kan beskriva det vi just nu bevittnar. Trumpfrossan varade i några få minuter och som jag sade redan i Trading Direkt såg öppningen mycket förtroendeingivande ut. I samband med USA-börsens öppning togs tisdagens högsta ut och det ledde till ett kraftfullt uppställ. Stängningen vid 1456,7 nära dagshögsta motsvarade en uppgång med hela 1,2 procent. Den högsta stängningen på 7 dagar.

Gårdagens range var hela 4,8 procent och större range har vi inte sett sedan Brexit-beskedet. Stora rörelser är ofta överreaktioner och därför ska man även fortsättningsvis dansa med små steg och hålla sig relativt nära nödutgången för även om festen är trevlig just nu är DJ:en milt sagt opålitlig. Risken för tvära kast är inte över, även om det för stunden råder partystämning. Självklart är det vi sett de senaste dagarna positivt och ska vi gå emot? Nej, vi bjöds igår på en gigantisk Turtle Soup för uppgång och så länge inte denna elimineras eller hotas navigerar jag för uppgång.

Volymen igår var den högsta sedan den 27 juni (dagen efter Brexit) och hela 100 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Inför tisdagen skrev jag: ”Nu vill jag se att tisdagen stänger ovanför mitten av måndagens stapel och att volymen när/om 1434 tas ut tilltar”. Inför gårdagen skrev jag: ”En passering av MA-20 innebär att jag blir mer positiv på kort sikt men vi ska komma ihåg att risken för tvära kast och slagig handel är fortfarande stor.” Jag håller fast vid det jag skrivit de senaste dagarna även om undertonen nu är något mer positiv.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– New Wave (kl 7.00), Pandox (kl 7.00), Besqab (kl 7.30), Coor (kl 7.30), Recipharm (kl 7.45), Astra Zeneca (kl 8.00), Bactiguard (kl 8.00), Ratos (kl 8.00), Medivir (kl 8.30), Viking Supply Ships (kl 8.30), Peab (ca kl 13.00), Novotek (kl 14.00), Arctic Paper, Biotage, Catena (före börsöppning), Etrion (före börsöppning), Ngex, Rottneros

NGM
– Paynova

FIRST NORTH
– DDM Holding (kl 8.00), Lightlab (kl 8.00), Sdiptech (kl 8.00), Nordic Leisure (ca kl 8.50), Cinnober (kl 11.00), A City Media, Online Brands Nordic (före börsöppning), Polygiene (vid börsöppning)

AKTIETORGET
– Acrinova, Braincool, Ecoclime Comfort Ceilings, Gabather, Motion Display, Nordic Camping, Peptonic, Promikbook, Prostalund, Railcare Group

ÖVRIGA NORDEN
– Lerøy Seafood Group (kl 6.30), DNO (kl 8.00), Subsea 7 (kl 8.00), William Demant (ej fullständig rapport) (kl 8.00-9.00), Idex

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Siemens (kl 7.00), Bilfinger Berger (kl 7.30), Continental (kl 7.30), Zalando (kl 8.00), Salzgitter, Unicredit

STÄMMOR
– Delta Minerals (extra), Hamlet Pharma , Kentima Holding, Zetadisplay (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kapitalmarknadsdagen NGM live hos Nyhetsbyrån Direkt med en rad bolag inom IT, spel, Life Science, teknik, energi, bygg och fastighet.

Länk: https://www.youtube.com/watch?v=-XIGXYQaCRs kl 8.00-16.00
– Zalando: rapportpresentation kl 8.30
– Pandox: rapportpresentation kl 9.00
– Coor: rapportpresentation kl 9.30
– Astra Zeneca: telefonkonferens för media kl 10.00
– DDM Holding: rapportpresentation kl 10.00
– Ratos: rapportpresentation kl 10.00
– Recipharm: rapportpresentation kl 10.00
– Railcare Group: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Astra Zeneca: telefonkonferens för analytiker kl 13.00
– Medivir: rapportpresentation kl 14.00
– Bank: Bankföreningens Bankmöte 2016 kl 15.30-18.30
– Etrion: rapportpresentation kl 16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Arcam: förlängd anmälningstid i GE:s bud avslutas
– Oncology Venture: anmälningstid i nyemission avslutas
– Pexa: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 24/11)
– Pledpharma: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Quickcool: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– MTG: i Stockholm, webbsänd kl 14.00-17.15
– Ericsson: i New York kl 15.00-19.15

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder september kl 0.50
– Nederländerna: KPI oktober kl 6.30
– Norge: KPI oktober kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion kl 8.45
– Danmark: KPI oktober kl 9.00
– SCB: småhusbarometern oktober kl 9.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 44 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

CENTRALBANKER
– RB: resultat obligationsköp kl 10.07
– Riksbanken: Stefan Ingves talar om ”Nödvändiga reformer för en stabilare finanssektor” kl 16.30

MAKRO ÖVRIGT
– TF: konjunkturprognos kl 7.00
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Nu blir det spännande att se om det blir en Brexit 2 vilket innebär att nedgången blir brant och extremt kortvarig eller om det sätter djupare spår på världens börser.”

Gårdagen var nog en av de mest dramatiska börsdagar jag varit med om. Efter att de asiatiska börserna fallit brant på beskedet att Trump vann valet inledde de europeiska börserna ner men efter bara några minuter bar det brant upp för att i de flesta fall stänga på plus. När de amerikanska börserna öppnade verkade lugnet ha lägrat sig och det avspeglade sig även på S&P500. Efter en halvskvalpig inledning tog indexet sig förbi tisdagens högsta efter två timmars handel och fortsatte därefter förbi flera av de viktiga motståndsnivåerna upp till 2170 som en halvtimme innan stängning markerades dagshögsta. Stängningen vid 2163,2 motsvarade en stabil uppgång med 1,1 procent.

Efter den morning doji star som inledde veckan noterar de senaste tre dagarna en uppgång med hela 3,8 procent och igår togs 2155 som var den senaste pivottoppen ut. Gårdagens stängning var den högsta stängningen på en månad. Detta utseende hade vi senast i slutet på juni 2009 och jag har bara sett det 6 gånger de senaste 20 åren. Att blåsa faran över kan vara vanskligt men samtidigt säger jag som som vanligt. Den senaste candlesticksformationen och utbrottet är positivit och så länge vi varken får en ny negativ candlesticksformation eller lägre botten är det enklast att navigera uppåt.

Volymen igår var den högsta sedan den 16 september och hela 74 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev basråvaror och hälsovård följt av finans. Sämst gick kraftbolag och detaljhandel.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar