Trots positiva rapporter lyfter inte börsen

sammanfattningNEW YORK: CLINTON-MEJL SÄNKTE BÖRSEN,RAS I SYNAPTICS, S&P -0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Oro för en återupptagen FBI-utredning kring Hillary Clintons privata mejl, fick USA-börserna att stänga fredagen i rött efter initiala uppgångar. På rapportfronten steg Google och Chevron.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average till den oförändrade nivån 18.162. S&P 500 backade 0,3 procent till 2.126. Tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,5 procent till 5.190.

Omsättningen på NYSE var nästan 4 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt lite mer än 18 procent över 20-dagarssnittet.

De amerikanska börserna gick från oförändrat till minus på informationen kring Hillary Clinton, samtidigt som dollarn försvagades. Enligt Bloomberg News hade marknaden prisat in en vinst för Hillary Clinton i presidentvalet om två veckor.

Den amerikanska federala polisen FBI, återupptar utredningen av de privata mejl som den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton skickat under sin tid som utrikesminister.

Myndigheten ska granska om mejlen innehåller sekretessbelagda uppgifter. När den ursprungliga utredningen stängdes i juli kritiserade FBI-chefen James Comey, Hillary Clinton och hennes medarbetare för ”extremt slarvig” hantering av sekretessbelagda uppgifter, men sade att bevisen inte var tillräckliga för åtal.

Donald Trump firade FBI:s beslut på ett framträdande i New Hampshire på fredagen.

”Det här är större än Watergate”, sade Donald Trump till publiken som enligt Bloomberg News skrek: ”lås in henne”.

På aktiefronten steg Chevron 4 procent. Oljejätten bjöd på sin första kvartalsvinst på ett år tack vare den senaste tidens uppgång i oljan. Förra veckan meddelade Chevron att bolaget höjer utdelningen för tjugonionde året i rad, ett agerande vissa investerare tolkade som en signal för en vinst återhämtning

Google tappade fart på slutet men klättrade ändå lätt. Vinsten för det tredje kvartalet var högre än väntat, och analytiker framhöll att mobila sökningar och tittande på Youtube drev försäljningen.

Ett rejält ras stod Synaptics för, som till vissa delar konkurrerar med Fingerprint, sedan aktien avslutat vid minus 22 procent. Företagets vinst var något lägre än väntat i det tredje kvartalet men det som fick aktien på fall var bruttomarginalen som blev 35,2 procent mot väntade 37,5 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,84 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Fredagens doji nära taket i den rådande tradingrangen indikerar en viss osäkerhet och sannolikheten för en kortare rekyl ner mot den stigande stödlinjen har ökat.”

I fredags skrev jag: ”I den positiva vågskålen ser vi att köparna suger upp säljtrycket på allt högre nivåer men samtidigt är risken för ett falskt utbrott stort om det inte får stöd av de ledande indexen i USA och Tyskland.”

Den gångna veckan inledde med att testa av högstanivån för förra fredagens doji men det blev istället en negativ omslagsformation som ledde till test av den stigande stödlinjen.

Oktober noter än så länge som en positiv candlestick där det krävs en månadsstängning under 1442 för att bli negativ. Än så länge är oktober den sjätte månaden i rad där stängningen ser ut att ske i den övre delen av månadsstapeln och den tredje i rad ovanför årsmedelvärdet. I veckografen utvecklades föregående vecka till en svagt positiv candle med en stängning i den övre delen. I dagsgrafen störs den tekniska bilden av rapporter och ovanligt höga volymer som dock inte lämnat några större avtryck. Som jag skrev inför fredagen är bredden mellan bollingerbanden den smalaste sedan den 19 september 2015. Att detta troligtvis kommer att leda till kraftiga rörelser talar det mesta för men det vi inte vet om extrema lågvollalägen är när i tiden utbrotten sker.

Volymen har hela den gångna veckan noterats relativt högt och i fredags 26 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Självklart påverkas volymen positivt av de rapporterande bolagen.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Dometic (kl 8.00), Collector (kl 8.15), Swedol (kl 13.00), Fenix Outdoor

NGM
– Free2Move

FIRST NORTH
– New Nordic Healthbrands (ca kl 9.00), Petrotarg (kl 9.00), Cleantech Invest

AKTIETORGET
– Wonderful Times Group (kl 8.15), Mobile Loyalty (kl 9.00), Consensus Asset Management, Imint, Safe at Sea

ÖVRIGA NORDEN
– Aker BP (kl 7.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Japan Tobacco (kl 7.00), CNH Industrial, Fibria (före brasilianska börsens öppning), Viavi Solutions (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Dentware (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Collector: telefonkonferens kl 10.00
– Dometic: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: privatspararnas aktiehandel för oktober
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Easyfill: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– FX International: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) september kl 0.50
– Japan: detaljhandel september kl 0.50
* EMU: KPI (prel) oktober kl 11.00
– EMU: BNP (est) 3 kv kl 11.00
– Italien: KPI (prel) oktober kl 11.00
* USA: privata inkomster och privatkonsumtion kl 13.30
* USA: Chicago inköpschefsindex oktober kl 14.45

ÖVRIGT
– Vintertid i Sverige sedan natten till 30/10. USA ställer om en vecka senare, söndag 6/11. En timme mindre tidsskillnad under veckan.


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”På sikt talar det mesta för vi kommer att få se ett utbrott uppåt men så länge utseendet på kort sikt präglas av fallande toppar finns naturligtvis risken att rekylen inte är klar än.”

I fredags skrev jag: ”De två senaste dagarnas kursstaplar bildar en bearish engulfing som kommer bekräftas om onsdagens lägsta punkteras. På nedsidan möter 2120-2115 upp strax under gårdagens stängning och risken för en uppstuds när stöd- och ackumulationsnivån möter upp är större än chansen för en fortsatt nedgång.”

Den gångna veckan inleddes med ett positivt gap men redan vid 2155 tog det stopp och veckan avslutades med ett nytt test av stödnivån kring 2120. Totalt föll den gångna veckan med 0,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 4,0 procent.

Om inte måndagen stänger över 2143 kommer oktober bli den första månaden sedan april med ett negativt utseende. Årsmedelvärdet hittar vi kring 2118 och en stängning under den nivå blir den första sedan februari som utmanar den positiva långsiktiga trenden. I veckografen bjöds vi på en ny negativ candlesticksformation i form av en bearish engulfing. En ny lägre pivotbotten än 2115 kommer förtydliga det negativa sentimentet på kort och snart medellång sikt.

Volymen har den senaste dagarna har stigit och i fredags noterades den till 10 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer den gångna veckan blev kraftbolag och basråvaror medan hälsovård och oljebolag gick sämst. McClellan visar att volymbalansen varit negativ den senaste månaden vilket visar att de stora elefanterna passar på att distribuera ut aktier snarare än att ackumulera.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar