Torsdag den 18:e juni – osäkert på grund av Obamas teflonminne

Stockholmsbörsen backade under onsdagen med 1,93 procent till 774 punkter, omsättningen på 19 miljarder kronor var betydligt högre än de senaste dagarnas noteringar. Trots att det mesta av statistik och nyheter inkommit i nivå med eller bättre än förväntningarna har riskaptiten minskat. Oron för höjda räntor och att företagen inte orkar leva upp till de förväntningar som de höga fundamentala värderingarna innebär skapar en oro för en lång, utdragen rekyl nedåt. Oron stiger för att det nu skall komma fler och fler företag som aviserar sämre vinster.

OMX befinner sig fortfarande i en konsolidering och stängde på dagsbasis precis på MA20 med en helt platt MACD. Trots en liten uppstuds på slutet ligger kursen på OMXS30 under MA20 vilket indikerar en fortsatt nedgång, med vissa rekyler uppåt. Trots att den amerikanska börsen klarade sig hyfsat under onsdagen ser jag en fortsättning i första hand ned mot golvet i konsolideringskanalen.

omxs30real090617

 

Både Sandvik och SSAB kom med oväntat stora vinstvarningar, vilket fick verkstad- och cykliska aktier att backa rejält. Sandvik föll till slut med 8 procent till 56,50. Orderingången föll med nästan 50 procent för april-maj och en förlust på uppemot 2,5 miljarder kronor är att förvänta för Q2. Aktien var den näst mest omsatta aktien under onsdagen.

Sämsta bransch blev råvaror som backade hela 4,34 procent. Bland de mest omsatta hittar vi Boliden som backade 5,53 procent till 59,75. Lundin Mining sjönk hela 7,36 procent till 21,40 och närmar sig nu åter den kritiska stödnivån.

Banksektorn tog åter mycket stryk och sektorn backade 2,97 procent. Swedbank ledde nedgången och stängde på 44,20, en nedgång på hela 7 procent. Aktien såldes inte ut lika hårt som för några dagar sedan, vilket tyder på att det saknas köpare. Nordea som var den fjärde mest omsatta aktien under onsdagen backade till 59,50 vilket innebar en nedgång på 3,57 procent.

Ericsson som var börsens mest omsatta aktie och ensamt stod för 10 procent av börsens omsättning, drog med telekom-sentimentet uppåt. Ericsson har fått ett flertal höjda rekommendationer. Dollarn och spekulationer inför ett bättre resultat än prognostiserat. Aktien var en av få som gick uppåt och avancerade med 1,76 procent till 75 kronor.

IT, Telekom och hälsa var de enda branscher som lyckades klamra sig fast ovanför nollstrecket.

sektorer11

Håll koll på detta under torsdagen:
– 09.30 SCB: Arbetslöshet maj
– 09.30 SNB: Räntebesked
– 10.00 ESV: Statsbudgetens utfall för maj
– 10.30 Storbritannien: Detaljhandel maj
– 12.00 Penningmarknaden stänger
* 14.30 USA: Nyanmälda arbetslös veckostatistik
* 16.00 USA: Ledande indikatorer för maj
* 16.00 USA: Philadelphia Fed index för juni

De amerikanska börserna öppnade i linje med den svenska börsen nedåt men vände efter bara en timmes handel uppåt. Uppgången höll i sig till klockan åtta då nerverna testades på investerarna och kurserna föll åter tillbaks. Även på efterbörsen är det när detta skrivs rejält röda siffror.

S&P 500 hamnade precis under nollstrecket med en nedgång på 0,14 procent på 910,7 punkter. DJIA backade 0,1 procent och Nasdaq klarade sig bäst av de tre indexen och avancerade 0,7 procent. Det omsattes 3,8 miljarder aktier på Wall Street under onsdagen.

Intresant är att både Morgan Stanley och JP Morgan aviserat att de betalar tillbaks de Tarp-medel de lånat av den amerikanska staten. Bankerna steg något på beskeden men hamnade ändå ett par procent under nollstrecket. Orsaken uppges vara att finanssektorn fick det tufft efter det att S&P sänkt utsikterna för 22 amerikanska banker.

President Barack Obama presenterade igår en plan som skall förhindra att spekulation i ohälsosamma vidlyftiga deriverande instrument som kan bidra till nya bubblor i framtiden. En organisation bildas för att bevaka olika produkter som cirkulerar i det finansiella systemet. Den nya myndighet som skapas kommer att heta National Bank Supervisor och kommer att ha som huvudsaklig uppgift att övervaka banker med federala banktillstånd.

Mr. Obama anklade finansmarknaden att ha teflonminne, eftersom han anser att finansmarknaden ”glömt bort” vad som orsakade krisen och vad regeringen tvingats till för åtgärder. Jag vill påstå att Mr. Obama är ute på riktigt tunn is när han nu försöker styra finansmarknaden genom populistiska vallöften och kontrollmetoder som för tankarna österut… Karl något har jag för mig att han hette, Marx eller något i efternamn. Är det någon som har teflonminne så är det Mr. Obama. Vad är den egentliga orsaken till den finansiella kollapsen, jo att Obamas kompis Mr. Clinton skulle göra det möjligt för varje amerika att ”äga” sitt eget hus. Hur skulle detta bli möjligt? Jo, genom en exceptionellt låg bolåneränta som ingen bank egentligen ville hantera, då skapades oerhört kreativa deriverande konstruktioner som all världens banker tog del av, det var ju så lönsamt… Islands och Baltikums uppgång och fall är förmodligen inte de enda krascher vi får se i spåren av Clinton-politiken (snart Obama-politiken oxå). Nu har Obama-administrationen bara en sak för ögonen, att få igång utlåningen och husbyggandet till vilket pris som helst. Känns det igen, eller är det för länge sedan?

Den tioåriga ränta föll med 1,2 punkter till 3,67 procent.

S&P 500 terminen ligger något över nivån när stockholmsbörsen stängde igår. Det råder trots detta en stor osäkerhet inför dagen till stor del tack vara Mr. Obama och osäkerheten kring finanssektorn och exportsiffror.

Det är kraftiga nedgångar i Asien idag på morgonen, Hongkong och japanska Nikkei backar runt 2 procent. Den kinesiska börsen gick dock mot strömmen och stiger nu på morgonen efter att Världsbanken höjt BNP-prognosen för Kina till 7,2 procent. Ökad oro för kommande problem med krympande export får Honda och Mitsubishi att backa. Bank- och finansaktier agerade sänken efter ökande osäkerhet kring surdegar i balansräkningarna.  Investerare tar den sjunkande dollarn som skäl för att ta hem vinster. Det bredare MSCI-indexet faller till den lägsta nivån på tre veckor. Dollarn stärks nu på morgonen något mot både Euron och den svenska kronan. Oljepriset ligger på oförändrad nivå.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar