Stockholm hade ”lite att köra ikapp” då USA och Asien gick upp när Stockholmsbörsen var stängd i tisdags. Det var ändå en imponerande styrka hela dagen, trots att resten av Europa backade ganska rejält och det strömmade in dålig statistik hela dagen. OMXS30 slutade till slut upp 1,10% på 701,41. Efter klockan fem blev det ett rejält ryck uppåt.Omsättningen var måttliga 13,3 miljarder kronor.
All den negativa statistik som kom under dagen gör oss tydligt påminda om att vi inte kan räkna med att vi tagit oss ur stålbadet ännu. Under någon månad har alla hojtat och skrikit att det bara är att ladda. Stockpicker som hållt på i två månader med att sälja ”sina julpaket” (igår hade de 13st julsäckar kvar…) där de säger att det enda som gäller nu är att köpa, missa inte tåget och de som inte går ut på bryggan nu kommer inte iland, och en massa annat trams. Axier pratar om ”sista chansen att köpa”. I stort sett varenda ekonomitidning hojtar om att det är köpläge, de kanske har rätt, men om de inte har det då. Hur kan man agera så vårdslöst utan att påtala att det fortfarande råder stor osäkerhet om vilken riktning börsen skall ta. Mitt råd är att bestämma sig för trenden, sedan följa den till punkt och pricka. Vad är då trenden? Det jag anser vara trenden kan Ni läsa om lite längre ner i denna artikel.
Som jag påtalade för någon vecka sedan är Lundin Mining inne i en intressant formation och resultatet lät inte vänta på sig. Igår steg Lumi 5,2% och slutade på 9,10.
Nordea fortsätter att tuffa på och steg 5% till 60,70, Swedbank steg 1,3% men SEB föll 0,4%. SEB:s exponering och risk i baltikum bidrar till osäkerheten i aktien. Håll koll på SHB idag, blir det nedåt för bankerna kommer det att vara en bra blankningskandidat. Banken riskerar enligt Di uppemot en miljard kronor på Mats O Sundqvist – helt otroligt prinsamt!
Porsche aviserade att man kommer att ge ett budpliktsbud på Scania, vilket kommer att ske på lägsta möjliga nivå. Detta drog ner Scania som backade 2,5% och slutade på 78 kronor. Volvo drogs med i fallet och slutade 2,9% ner på 43,70.
Vostok Gas-aktien hade en orolig dag och svängde våldsamt. Aktien var handelsstoppad vid flera tillfällen under dagen. När dagen var slut stannade fallet på -96% på 2,89 kronor.
Idag kommer det viktig statistik, bla Wal-Mart, nya arbetslöa i USA och industriorder i Tyskland.
OMXS30 steg igår 1,1% och slutade på 701,41 och var en av de starkaste börserna i Europa igår. Volymen var måttlig och uppgick inte mer än till 13,3 miljarder kronor. OMXS30 har varit uppe och testat motståndet vid 705 några gånger men inte kommit igenom. Divergensen i intradagdiagrammet tyder på att en trendvändning kan vara nära. Bollingerbanden börjar dra ihop sig och MACD har brutit nedåt med histogrammet under noll. Utvecklingen de senaste dagarna har varit stark med motstånd på 705 (som hållt) och vid 714. Bryts även 714 kan vi förvänta oss en uppgång till i första hand 780. En nedåtrekyl ser ut att närma sig.
Stöd: 700 / 650
Motstånd: 714 / 780
Några månaders sikt: Neutral
Daytrading: Överköpt, beredd på rekyl nedåt
USA: Det fortsatte att strömma in dålig statistik igår. Hotet om att arbetslösheten kommer att stiga dramatiskt mycket mer än vad som tidigare förväntats tyngde börserna i USA och Nasdaq slutade hela 3,23% ner. Varningssignaler kommer hela tiden, företagen vinstvarnar, arbetslösheten stiger, bankerna har inga pengar, ingen köper bilar, ingen köper hus och ingen hör av den nya presidenten. Den amerikanska ekonomin befinner sig troligen i ett sämre läge än de värsta dystergökarna kunnat föreställa sig. Intel vinstvarnade och kom med negativa nyheter där nedgången i försäljningen nu är större än när IT-bubblan sprack. Aktien sjönk hela 6,2%. Börserna hämtade sig något när det var ett par timmar kvar på handelsdagen, men i sluthandeln strömmade säljarna till ordentligt. Aluminiumbolaget Alcoa tappade hela 10,1%. Ericsson stängde 55 öre lägre än i Stockholm. Trots en kass avslutning strömmade det till köpare på efterbörsen.
Fed-chefen i Kansas City, Thomas Hoenig meddelade att utsikterna för det första halvåret i år ser ”bistra” ut och det är inte någon förbättring i sikte förrän tidigast tredje kvartalet.
Jobbsiffrorna imorgon kommer nog att påverka utvecklingen den närmaste tiden. Ryktena säger att det kan vara uppemot en miljon förlorade jobb, då gäller det att inte ha lyssnat på alla ”köp nu”!
Nasdaq visar tydliga tecken på en kommande rekyl. Histogrammet på MACD sjunker och Stochastik har vänt ner från överköpta nivåer. Fortfarande ligger dock kursen över 20 dagars glidande medelvärde och MACD har inte brutit nedåt, detta innebär att trenden är uppåt, men avtagande.
Asien: Nedgångarna är markanta i hela regionen. Kl. 07.00 är Nikkei är ner 3,55% och Hang Seng -3,66%.
Detta händer idag torsdag 8/1-2009:
RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Lawson
STÄMMOR:
– Tatura (extra)
BÖRS ÖVRIGT:
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, Limited Brands, TJX, Wal-Mart
– Finnair: trafiksiffror
STATISTIK:
– Estland: KPI december kl 8.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans november kl 8.00
– Nederländerna: KPI december kl 9.30
– EMU: arbetslöshet november kl 11.00
– EMU: BNP (def) 3 kv kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat december kl 11.00
– EMU: konfidensindikator december kl 11.00
– Tyskland: industriorder november kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
CENTRALBANKER:
– BOE: räntebesked kl 13.00