Torsdag 5/3 – Nu vänder det? ”Nej”

Idag var det åter fest på börsen och vi kan nu läsa i ”de stora finanstidningarna” att vi nu kan förvänta oss att börsen vänder upp och att den svenska börsen står stark… När USA stabiliserat sig och visade riktningen fick den svenska börsen ytterligare draghjälp och slutade kraftigt uppåt. OMXS30 steg hela 4,3 procent coh slutade på dagshögsta 630 under måttlig omsättning. Stängningen över taket i trendkanalen och ovanför alla tre medelvärdena tyder på styrka, däremot ser vi tecken på att indexet är överköpt i det mikroperspektivet. MACD är på väg att bryta uppåt, vilket kan tyda på ett försök att nå upp mot 660-nivån. OMXS30 har backat kraftigt, precis som Nasdaq i fem dagar, det är inte konstigt med en upprekyl, men kom ihåg att det inte skall mycket till förrän indexet är tillbaks i trendkanalen igen.  Modellen säger fortfarande att indexet befinner sig i en nedåtgående trend.

090304_omxs30

Uppgången fick stöd av råvaru- och verkstadsbolagen och det gjorde att både Boliden och Lundin Mining hade en bra dag. Atlas Copco A steg hela 8 procent och slutade på 62,25.

Volvo meddelade idag efter hård kritik från anställda och ägare att avstå från att höja lönerna till cheferna.

SEB steg trots beskedet om den kommande emissionen, men aktien har varit hårt pressad ett tag och det är helt naturligt att en rekyl kom idag, däremot rekommenderar jag inte att parkera sig i någon längre position, läs gärna artikeln i Di:s nätupplaga där Avanzas sparekonom Claes Hemberg redovisar sin syn på teckningsrätterna, klokt tror jag… Hela Baltikum är som ett nytt ”Island” vill jag påstå utan att för den saken ha några djupare analyser i bakfickan. Det enda jag har att gå på är intuitionen och de jag pratat med som varit där, det är fullständig kaos. Personligen tror jag allt som har med Baltikum att göra under några år är ett enda stort svart hål…

Nu har börsen i en heeeel dag och då läser man åter i Di att ”Aktier är billiga och att solen stiger igen”.

Lokalt har det varit en mycket märklig uppgång i Brio, som den nytillträdde VD:n inte har en aaaaning om. I nästa vecka kommer Brio presentera en plan på hur den akuta krisen skall hanteras, tänk om det kan vara så att det är någon som gjort lite insiderliknande affärer, vad tror ni?

USA: De amerikanska börserna lyfte rejält efter rykten om att Kina kommer att presentera ett stimulanspaket under torsdagen. DJIA noterades hela 2,2 procent upp, S&P 500 steg 2,2 procent och Nasdaq steg 2,4 procent.

Trots det positiva börshumöret backade finansrelaterade aktier med JP Morgan i spetsen, aktien sjönk 8 procent och Bank of America backade 7,4 procent.

FED presenterade under kvällen en konjunkturrapport som visar på fortsatt dålig tillväxt.

Idag på eftermiddagen presenterades sysselsättningssiffror som var fortsatt negativt, nästan 700.000 nya arbetslösa mot väntade 630.000 personer, allt enligt Bloomberg News.

Oljepriset steg rejält under hela dagen.

Nasdaq: Ryktena om det kinesiska räddningspaketet fick USA-börserna på gott humör och den väntade rekylen tog fart som väntat. Rekylen nådde inte riktigt upp till taket på trendkanalen. Stängningen var svag och Nasdaq stängde på 1353, vilket innebar en uppgång på 2,48 procent. MACD avtog efterhand och det kan mycket väl bli en nedgång under torsdagen.

090304_compx

Detta händer idag torsdag 5/3-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Elekta (kl 8.30), Hemtex (kl 7.00), Netonnet, Systemair (kl 8.30)

FIRST NORTH:
– Vinovo

ÖVRIGA NORDEN:
– Maersk, NKT Holding

STÄMMOR:
– Amer Sports, Cargotec, Hebi Health Care (extra), Sydbank

BÖRS ÖVRIGT:
– Hemtex: press- och analytikerträff kl 8.00
– Elekta: telefonkonferens/webbsänd kl 10.00
– Axfood: preliminär omsättning för februari
– Detaljhandel: månadsförsäljning Gap, Limited Brands, TJX, Wal-Mart

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Husqvarna: presenterar emissionsvillkor kl 8.00

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Novozymes (5:25 DKK)

STATISTIK:
– Tyskland: detaljhandel januari kl 8.00
– Nederländerna: KPI februari kl 9.30
– EMU: BNP (prel) 4 kv kl 11.00
– USA: produktivitet 4 kv kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
– USA: industriorder januari kl 16.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: Svante Öberg håller talet ”Det aktuella ekonomiska läget” kl 10.00
– BOE: räntebesked kl 13.00
– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: presskonferens med Jean-Claude Trichet, ECB-chef kl 14.30

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar