NEW YORK: HYFSAD AVSLUTNING, MACYS STEG, S&P 500 +0,1%
STOCKHOLM (Direkt) Wall Street lyckades stänga tisdagens session marginellt på plus efter en hygglig avslutning men en bra bit från sina initiala högsta noteringar.
Oljan tappade rejält med mark vilket i stort överskuggade optimismen kring stimulansförhoppningar från Kina.
Vid stängning hade Dow Jones stigit 0,2 procent till nivån 16.015, medan Nasdaq var 0,2 procent lägre vid 4.476. S&P 500 steg 0,1 procent till 1.881.
Omkring 950 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.100 miljoner på Nasdaq.
”Jag tror inte att vi kommer lösa alla problem direkt. De viktigaste frågorna är hur mycket Kinas ekonomi egentligen backar och när vi får se ett golv i oljan”, sade Nick Sargen, chefsekonom vid Fort Advisors i Chicago, till Bloomberg News.
WTI-oljan, som var upp dryga procenten vid lunchtid, stängde tisdagskvällen vid minus 3,5 procent vilket höll tillbaka aktiemarknaden. Oljetungviktarna Chevron och Exxon syntes längst ned i Dow Jones-index.
Bättre gick det för Macys som stängde drygt 2 procent högre nära årshögsta för aktien som rasat 50 procent de senaste 12 månaderna.
Hedgefonden Greenlight Capital, ledd av David Einhorn, har köpt ytterligare aktier i Macys på förhoppning om att detaljhandlaren bland annat kan vara föremål för ett uppköp.
”Även om det inte händer är aktien billig”, skrev Greenlight, som köpt aktierna för ett snittpris om 45:69 dollar, i ett brev till sina investerare enligt Bloomberg News.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 1 punkt till 2,04 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Inför måndagen påpekade jag att det var bra edge för en uppstuds men köparna vacklade. Igår sade jag att det återigen var bra edge för uppgång men att vi vill se en stängning ovanför 1327 och EMA-8. Det vi i så fall inte vill se är att nivåerna punkteras inom några timmar eller någon dag.”
Tisdagen inleddes upp och kursen höll sig kring öppningens högsta nivå fram till en stund innan lunch då kursen bröt upp till dagshögsta vid 1342. Stängningen blev hyfsad kring 1332,2 som motsvarade en uppgång med 2,0 procent vilket var den kraftfullaste kursstapeln sedan lillejulafton.
Igår skrev jag att måndagen utvecklades till en bullish harami cross som är en formation som kräver bekräftelse och det får vi som jag påpekade om tisdagen stänger ovanför fredagens högsta, vilket inte blev fallet. Det är dock positivt att 1327 togs ut vilket innebär att sentimentsnivån för de senaste tre dagarna tagits ut. Vid denna typ av formation, som jag ser som en minikonsolidering, är det mycket som talar för att de närmaste dagarna kommer att utvecklas i riktning med utbrottet av fredagens högsta/lägsta.
Volymen igår var den högsta sedan i fredags och hela 32 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
För femte månaden i rad stängde december under årsmedelvärdet och i skrivande stund är det 16 procent upp till den viktigaste långsiktiga sentimentsnivån.
Totalt steg 80 procent av de 284 aktier jag bevakar igår men sedan årsskiftet är det bara 9 procent av dessa aktier som ”lyft isen”. Ingen sektor stängde på plus igår. Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick konsumenttjänster följt av kraftbolag vilket är lite defensivt. Alla 30 aktierna steg på OMXS30 igår och det var HM och Fingerprint som agerade största draglok då de stod för nästan 10 av de 26 punkter som indexet steg. Totalt sett tolkar dock placerarkollektivet fortfarande glaset som halvtomt.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kappahl (kl 7.30), Castellum (kl 13.00)
FIRST NORTH
– Diamyd Medical, Hövding
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Goldman Sachs (kl 13.30), BHP Billiton (operativ uppdatering)
STÄMMOR
– Hövding
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kappahl: rapportpresentation kl 9.00
– Olja: Nordea arrangerar webbsänt möte om oljepriser ”Oil: how low can we go?” kl 10.00
– Etrion: vd-presentation på Näringslivets Hus, Stockholm kl 18.30
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– RLS Global: första dag för handel utan teckningsrätt nyemission
– Wesc: anmälningstid i nyemission avslutas
EXKLUSIVE UTDELNING
– Dustin (1:70 kr)
MAKROSTATISTIK
– Tyskland: PPI december kl 8.00
– Storbritannien: arbetslöshet november kl 10.30
– EMU: bytesbalans november kl 11.00
– EMU: huspriser 3 kv kl 11.00
– USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: bostadsbyggande december kl 14.30
– USA: KPI december kl 14.30
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
CENTRALBANKER
– BOC: räntebesked kl 16.00
MAKRO ÖVRIGT
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer kl 8.00
– Erik Penser : konjunkturprognos kl 9.30
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Mycket talar för en kortare uppstuds men så länge inte någon av de närmaste motstånden tas ut ska vi vara försiktiga med att navigera för uppgångar, annat än på mycket kort sikt.”
Tisdagen inleddes upp till det närmaste motståndsrådet vid 1900 som testades två gånger den inledande timmen, men köparna misslyckades med att ta ut nivån. Säljarna höll istället i taktpinnen fram till den sista timmen då indexet letade sig tillbaks till öppningsgapet. Stängningen vid 1881,3 motsvarade en marginell uppgång med 0,05 procent.
Boxen för gårdagen omfamnas helt av fredagens vilket när den i detta fall är röd innebär att vi fått en Bullish Homing Pigeon som är en positiv omslagsformation (eller ett tecken på en miniatyrkonsolidering) med låg tillförlitlighet och därför kräver bekräftelse. Onsdagen måste för att bekräfta duvformation genom en stängning över fredagens högsta. Så länge kursen istället håller sig innanför fredagens högsta och lägsta räknar jag det som en miniatyrkonsolidering.
Volymen igår var visserligen lägre än i fredags men trots det hela 30 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit nedgångar i mer än 50 procent av fallen och som jag påtalat sedan några veckor var det ungefär 70 procents chans för en lågpunkt föregående vecka. Det blir nu intressant att se om fredagens lägsta blir en lågpunkt som leder till en uppstuds.
Bästa sektorer under tisdagen blev ickecykliska produkter och telekom. Sämst gick energi- och råvarurelaterat. 240 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg igår. Två av de fyra IT-bolag jag dagligen bevakar steg igår. Twitter utmärkte sig åter med en nedgång med hela 7 procent. VIX föll med 3,6 procent till 26 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2025 och 1740 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortsatt halvtomt.