Torsdag 30:e april – osäkert trots uppgång i USA och Asien

Stockholmsbörsen steg kraftigt igår med draghjälp från Nordea som kom med en kanonrapport, detta fick stöd av de amerikanska bankerna. Även IT-sektorn och olja bidrog till det positiva humöret. Trots att i stort sett all statistik som kom in under dagen var negativ förblev börshumöret på topp. Det börjar kännas som om det bubblar lite under fötterna måste jag säga.

När börsen stängde var det uppåt med 2,3 procent på 768,8, vilket innebär att börsen gått upp nästan 20 procent på en månad. Omsättningen var måttliga 17,5 miljarder kronor. Tisdagens stora nedgång banar naturligtvis väg för en rekyl. Flera analytiker menar att momentum är så starkt uppåt att det skall mycket till för att bryta trenden, vi får väl se. Jag tycker det är dumt att intala sig varken att det är troligt att vi skall upp eller ner. Bättre då att konstatera att just nu är det uppåt, men det räcker med att motståndet runt 790 visar sig hålla för ett par attacker och vi kommer att se en nedgång igen, passerar indexet däremot igenom och volymerna stiger i samband med det, då åker vi med den bussen istället.

Nordea lämnade en mycket bra rapport och det fick aktien att stiga hela 9,6 procent till 58,40.

Sandvik fortsätter att backa efter den dåliga rapporten i måndags och nu börjar analytikerna sänka riktkursen. Vid stängningen igår hade aktien backat 5,7 procent till 54 kronor.
Priset på fläskkött rasar dramatiskt efter den senaste tidens hysteri kring svininfluensan.

OBS! Börsen stänger kl. 13.00, alltså bör vi inte göra affärer efter 11.40.

Ericsson lämnar idag rapport för första kvartalet och en del verkar i alla fall gå i önskad riktning. Rapporten visar på att försäljningen går bra men vinsten bromsar in. Omsättningen, rörelsemarginalen och rörelseresultatet var bättre än motsvarande siffror förra året. Däremot minskar kassaflödet rejält, likaså resultatet på nedersta raden minskar med 31% till 1,8 miljarder. Vinsten per aktie blir 0,54 att jämföras med 0,83 kronor förra året. Igår backade steg Ericsson 4,1 procent till 77 kronor inför rapporten.

Swedbank har gått starkt en tid och frågan är om inte bolaget både tekniskt och fundamentalt har börjat åka utför. Jag tror det kan bli en bra blankningskandidat (om det finns aktier kvar att blanka) när klimatet vänder nedåt.

OMXS30 steg kraftig igår och stängde på i stort sett dagshögsta, och närmar sig  nivån runt 790 som jag anser vara ett viktigt motstånd. Kurvan nedan visar terminen för S&P 500 och där ser vi att det var en rejäl uppgång till kl. 20.00 svensk tid där USA sjönk till alldeles på¨slutet. Efterbörsen var oxå svag, men låg omsättning. Draghjälp kommer sedan från Asien framåt natten/morgonen, men uppgången har avtagit ju längre handelsdagen pågått i Asien. Jag uppmanar därför till försiktighet och undviker alltid ”halvdagar”.

esm9
Omvända världen: USA:s BNP tvärbromsar och minskar med hela 6,1 procent, flera banker har i stresstesten som FED utstätter de för visat sig ha för lite pengar, bilindustrin håller på att kollapsa. Obama-regimen bygger en ny jättebubbla med nollränta. Börserna stiger på bred front, banker, datortillverkare och oljebolag agerar draglok.

När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 2,2 procent och närmar sig åter nivån 780 som har agerat motstånd några gånger nu. DJIA gick upp 2,1 procent och Nasdaq steg hela 2,3 procent och drog iväg över 1700-nivån. Omsättningen var måttliga 3,9 miljarder aktier som bytte ägare.

Bankernas avancemang beror enligt analytiker på att investmentbanken
Fox-Pitts Kelton Cochran Caronia Waller höjt rekommendationen
för hela sektorn
eftersom man anser att bankerna åter kan tjäna pengar. – Konstigt vore det väl annars… Sopa undan allt skit så den inte syns, ingen inlåningsränta och ”helt plötsligt tjänar bankerna pengar…”

Citigroup säger till Financial Times att de vill fylla det ”kapitalhål” som statens stresstest av bankerna identifierat. Stora affärsområden skall säljas och banken ber stora ägare att konvertera preferensaktier till vanliga aktier. – Konstigt, för bara en månad sedan behövde inte mer pengar…

FED behöll styrräntan på samma nivå och indikerade att nedgångstakten minskar något. FED talar inte om någon uppgång, endast en mindre dramatisk nedgångstakt.

Paul Volcker, ekonomisk rådgivare till president Barack Obama och tidigare Fedchef sade i en intervju till Bloomberg att ekonomin planar ut på en låg nivå, det finns inga skäl att tro att den kommer att återhämta sig starkt, men plana ut och mindre negativa överraskningar. Förhoppningsvis behövs inga fler stimulanspaket. Han inser att inflationshotet kommer att bli ett jättestort problem om några år, men staten är på sin vakt och kommer att agera kraftfullt vid minsta tecken på en accelererande inflation.

Varning för Proctor & Gambles rapport som kan komma precis när som helst.

I Tyskland är inte tongångarna så positiva som i kvartalslandet USA, eller är de mer sansade, vad vet jag. Siemenschefen Peter Löscher sade bestämt igår att en återhämtning inte ens är inom synhåll. Han pratar inte om att han varken ser tunneln än mindre ljuset i den. Han har varit träffsäker tidigare och jag hyser den största respekt för det han säger!

I Asien är det uppåt i hela regionen. Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg till 41,4 mot 33,8 föregående månad, den japanska industriproduktionen steg med 1,6 procent jämfört med föregående månad, detta var betydligt bättre än förväntningarna. Man måste ta med i beräkningarna från vilken nivå uppgången sker. Månaden innan sjönk produktionen med 9,4 procent. Bank of Japan meddelade att räntan lämnas oförändrad.

I Kina påpekar Fan Gang, ekonomisk rådgivare åt den kinesiska centralbanken att penningpolitiken är ganska avspänd och att utlåningen och penningmängden ökar.

Detta händer idag torsdag 30:e april, Valborgsmässoafton 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Astrazeneca (kl 12.00), Carl Lamm Holding (kl 8.45), Enea (kl 8.00), Ericsson (kl 7.30), Swedish Match (kl 8.00)

FIRST NORTH:
– New Nordic Healthbrands, Trygga Hem

AKTIETORGET:
– Fragus, Mähler International, Ulyss

ÖVRIGA NORDEN:
– ABG Sundal Collier, Aker Solutions (kl 8.00), Fred Olsen Energy, Novo Nordisk (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Bskyb (kl 8.00), Exxon Mobil, General Motors (ej bekräftat av bolaget), Infineon, International Paper (före USA-börsernas öppning), Lufthansa (kl 8.00), MAN (kl 8.00), Motorola (före USA-börsernas öppning), Procter & Gamble (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR:
– Astrazeneca, DSV, Maersk, Mobispine

BÖRS ÖVRIGT:
– Boliden: press- och analytikerträff/webbsänd kl 9.00
– Ericsson: presskonferens/telefonkonferens/webbsänd kl 9.00
– MAN: telefonkonferens kl 10.00
– Swedish Match: telefonkonferens kl 10.00
– Sandvik: extra telefonkonferens med vd Lars Pettersson kl 11.00
– Astrazeneca: telefonkonferens för journalister kl 12.15
– Astrazeneca: telefonkonferens för analytiker kl 14.00
– Stockholmsbörsen stänger kl 13

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Trelleborg: teckningstid i nyemission inleds, avslutas 19 maj

DESSA AKTIER HANDLAS UTAN UTDELNING:
– Boliden (1:00 kr), BTS (1:20 kr), Catena (5:25 kr), Elos (1:50 kr), Feelgood (0:05 kr), Geveko (2:00 kr), Handelsbanken (7:00 kr), Lammhults (2:50 kr), Medirox (0:30 kr), Orc Software (4:00 kr)

STATISTIK:
– Japan: PMI april kl 1.15
– Japan: industriproduktion (prel) mars kl 1.50
– Spanien: KPI (prel) april kl 9.00
– Tyskland: arbetslöshet april kl 9.55
– EMU: snabbestimat inflation april kl 11.00
– EMU: arbetslöshet mars kl 11.00
– Italien: KPI (prel) april kl 11.00
– USA: privatinkomster och privatkonsumtion mars kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
– USA: arbetskraftskostnader 1 kv kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex april kl 15.45

CENTRALBANKER:
– BOJ: halvårsvis rapport över ekonomiska utsikter kl 8.00
– BOJ: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT:
– LO: konjunkturprognos kl 10.00
– Penningmarknaden stänger kl 12.00

– Piratpartiet på med kraft på väg mot Bryssel. Partiet får 5,1 procent av röster enligt DN/Synatoves första mätning. – Jag har sagt det tidigare och säger det igen, den cementerade distributionskanalen inom film- och musikindustrin kommer att förlora ansenliga summor för varje steg de tar för att bromsa utvecklingen. Lär och anpassa Er efter den tid vi lever i. De föråldrade distributionskanalerna behövs inte längre, alla pengar frivilligt till artisterna och upphovsmännen. Unni Drougges bok på Pirate Bay är ett klockrent och beundransvärt bevis på att ”piraterna” inte är skurkar. Jag uppmanar alla att ladda hem hennes bok och skänka det Ni tycker den är värd på hennes Pay-Pal.

– I tidningen Affärsvärlden påtalar Malcolm Svensson att signaturen ”Pinsam” tycker att Malcolm inte har rätt att uttala sig negativt om de som fått ”Nobelpriset i Ekonomi” och enligt signaturen Pinsam bör han då vara världens bäste ekonom. För det första finns det inget ”Nobelpris i Ekonomi”, det finns ett pris som heter Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som började delas ut 1969. Läs mer om detta i en intressant artikel om den mycket pålästa Cornucopia. Vidare har det visat sig att flera av pristagarna ”som är så pålästa enligt signaturen Pinsam” varit med i kraschade Hedgefonder.  När det gäller ekonomi är det inte en vetenskap, det är kvalificerade gissningar och skall hanteras som sådana. Ett antal påhittade modeller, matematiska beräkningar om risk och framtida utveckling baseras på historia. Det ser fantastiskt bra ut när banker kan låna ut pengar till nollränta för nybyggnation, detta speglar prognoser som sedan slår helt snett. Makroekonomi är ingen vetenskap, det är mer att liknas vid ett psykologiskt agerande och tolkningarna görs därför bäst av psykologer.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar