Stockholmsbörsen öppnade uppåt och låg sedan och konsoliderade hela dagen tills den amerikanska börsen öppnade. Förhoppningen om att den kinesiska ekonomin är på väg att vända, gjorde att världens börser tog ett glädjeskutt upp. Inte ens arbetslöshetssiffrorna som var betydligt sämre än väntat lyckades hålla tillbaks börsen.
OMXS30 slutade 2,2 procent högre på 813,7 vilket är årets högsta notering. Omsättningen uppgick endast till 11 miljarder kronor. OMXS30 ligger i en kort stigande trendkanal sedan den 24:e juni, i tisdags testades golvet i kanalen och stod emot. Igår avancerade index uppåt efter draghjälp från USA och närmar sig nu 815-nivån som utgör taket i den längre konsolideringskanalen, förra gången höll taket för testet. Det som är kritiskt idag är om taket åter skall testas eller om indexet direkt i öppningen faller tillbaks och korrelerar sig till övriga börser. Zoomar jag in diagrammet på fem minuter divergerar histogrammet och kurstopparna tillsammans med att MACD bröt ner på slutet av handelsdagen. Detta indikerar att vi sett toppen för denna gång. Som jag sagt tidigare är det statistik och rapporter som till stor del påverkar börsen just nu och det behövs bara ”rätt uttalande” från ”rätt personer” för att kullkasta analysen. Tekniskt ser jag dock att vi åter får en nedgång mot golvet i den kortare stigande trendkanalen. Jag håller koll på motståndet runt 815 idag och stöden kring 812, 804 och 795.
Ericsson var börsens draglok och den mest omsatta aktien. Ericsson avancerade hela 4 procent till 78,60 efter höjd riktkurs från både Bank of America och Merrill Lynch.
Verkstadsaktier åker berg- och dalbana. Ena dagen vinnare och nästa förlorare. Igår gick verkstadsaktier, banker och råvaror bra, men defensiva läkemedel gick sämst.
Även idag är det viktigt att hålla koll på statistiken som kan ändra varje grundscenario på någon sekund. Se till att inte sitta i positioner när den amerikanska statistiken kommer. Imorgon håller de amerikanska börserna stängt.
Bra att hålla koll på idag:
– 09.30 Riksbanken: Räntebesked och penningpolitisk rapport
– 11.00 EMU: PPI maj
– 11.00 EMU: Arbetslöshet maj
– 13.45 ECB: Räntebesked
* 14.30 USA: Sysselsättning juni
* 14.30 USA: Nyanmälda arbetslösa vecka 26
* 16.00 USA: Industriorder maj
De amerikanska börserna öppnade starkt uppåt, efter spekulationer att det värsta kan vara förbi då statistik visar att produktionen i Kina åter ökar.
S&P 500 slutade på plus 0,4 procent, DJIA steg 0,7 procent och Nasdaq stängde 0,6 procent högre än i tisdags. Omsättningen på New York-börserna var endast 2,9 miljarder aktier. Volatilitetsindex fortsatte att sjunka och är nu nere på 26,2 procent.
I diagrammet nedan ser vi att S&P 500-terminen har fallit sedan stockholmsbörsen stängde igår. De amerikanska börserna backade i stort sett hela handelssessionen och de ledande terminerna har fortsatt svagt nedåt under natten.
De asiatiska börserna hade en blandad utveckling idag. Japanska Nikkei var svagt nedåt. Guldproducenter gick riktigt bra efter att guldpriset fortsätter att stiga.
Kinas import fortsätter att falla, men med lägre takt än tidigare. Inköpschefsindex i Kina steg måttligt från 53,1 i maj till 53,2 i juni. Orsaken uppges vara att stimulanspaketet på 585 miljarder dollar och rekordnivåer i bankutlåningen har fått den kinesiska ekonomin att vända uppåt. Idag på morgonen går Kina- och Hongkongbörserna bäst i Asien och ligger på runt 1 procent plus.
De ledande indikatorerna nu på morgonen visar att råoljepriset fortsätter att sjunka. Uppgångarna blev till slut modesta i USA och dollarn fortsätter att stärkas, men endast måttligt. Uppdateringar hänger inte med på Asien-börsern av någon anledning nu på morgonen.
Kalifornien bankrutt – ser bara mörker i tunneln…
Det pratas mycket om att USA är på rätt väg och att många analytiker ser ljuset i tunneln. Fed har sagt att det inte behövs några fler stödinsatser och har enbart fokuserat på att utlåningen från bankerna skall komma igång och att familjen Smith skall handla landet ur krisen.
Jag har sagt det förr och måste säga det igen, inte kan det vara rätt att bara gasa på och tro sig komma igenom de krokiga partierna, bara man kör tillräckligt fort. Precis som när man kör racerbil handlar det om att ha bilen i balans, i USA och Kalifornien verkar det bara handla om att få igång utlåningen och att människor som egentligen inte har råd att bygga hus skall göra det, men hur? Jo, på precis samma sätt som gjorts tidigare, nämligen genom nollränta. Bankerna som som varit kreativa och skapat den ena deriverande produkten mer oförståelig än den andra behöver inte ta konsekvenserna av sitt oansvariga handlande. Det är som att uppfostra barn, när de gör fel måste de veta att det är fel, annars gör de samma misstag om och om igen – precis som USA…
Likheten med Island och Baltikum är slående. Nu uppmanar Schwarzenegger många delstatsmyndigheter att precis som i Baltikum hålla stängt vissa dagar i månaden för att spara pengar. Orsaken till den akuta krisen uppges vara bristen på skattepengar på grund av den stora arbetslösheten på 11,5 procent. Men detta var ju inget problem för så lite som en månad sedan, då gällde det ju bara att få igång utlåningen, strunta i budgetunderskottet och arbetslösheten så länge.
Börjar verkligheten komma ifatt Obama-regimen nu? Fortsättning följer garanterat.
Läs mer på (SvD) (Cornucopia) (DN)