Det blev ett riktigt rally igår när SKF kom med en bättre rapport än väntat, även om det mesta av vinsten var valutarelaterat. När OMXS30 bröt motståndet vid 810-nivån och sedan 815 tog det fart ordentligt.
Det återstår nu att se om uppgången orkar hålla sig kvar åtminstone några dagar ovanför 815. Det är naturligtvis positivt att flera av de företagsrapporter som kommit de senaste dagarna varit bättre än förväntningarna. Det kan dock vara på sin plats att hålla lite koll på sysselsättningsstatistiken som kommer idag. Oavsett om valutaeffekter och lägre inköpspriser sett till att vinsterna är kvar på en bra nivå, ser vi att efterfrågan fortsatt att minska genom lägre omsättning hos de flesta bolag som rapporterat, lägre omsättning=mindre sysselsättning. Arbetslösheten har fortsatt att öka och till syven och sist är du ju någon som skall betala för det som produceras. Men nu skall vi vara positiva! Idag kommer JP Morgan med rapport och den väntas slå förväntningarna, även Google verkar ha något stort på gång.
Den till en början så positiva utvecklingen idag på morgonen i Asien som mattats av för varje timme och gårdagens rally kan innebära att öppningen inte blir lika stark som terminerna indikerar.
Intels starka rapport efter USA-börsens stängning i tisdags, tillsammans med SKF:s rapport fick fart på investerarna och riskaptiten steg i takt med varje punkt.
OMXS30 stängde på årshögsta 820,9 vilket innebar en uppgång på hela 3,4 procent, till en volym som vi inte sett på länge, 12 miljarder kronor.
SKF blev gårdagens mest omsatta aktie och steg med över 6 procent till 103,25. Övriga verkstadsbolag som drogs med i euforin var Sandvik och Volvo som bägge steg med mer än 4 procent.
H&M var egentligen den enda aktie som gick mot strömmen efter att ha rapporterat om ett rejält försäljningstapp i jämförbara butiker under juni.
Finanssektorn var bästa sektor och steg hela 4,55 procent, följt av konsumentrelaterade produkter som avancerade 3,55 procent.
Nu är rapportsäsongen i full gång och det är mycket att hålla reda på.
Electrolux kom nu på morgonen med sin kvartalsrapport för Q2 som visar att både resultatet och kassaflödet blev betydligt bättre än analytikernas förväntningar. Omsättningen blev dock 3 procent lägre än förväntat. Trots minskad omsättning har resultatet ökat till stor del beroende på lägre inköpspriser av råmaterial.
Kinas detaljhandel ökade något mer än väntat (+15 procent) och investeringarna ökar i Kina, konsumentpriserna sjunker.
IMF anser att Japan bör stimulera mer om inte tillväxt tar fart ännu mer.
Idag rapporterar bland annat Alfa Laval, Electrolux, Nokia, Sony Ericsson, Google, IBM och JP Morgan.
Håll koll på följande tider:
– 04.00 Kina: PPI, BNP Q2 och detaljhandel för juni
– 07.00 Bank of Japan: Månadsrapport
– 08.00 Electrolux: Rapport
– 08.30 Sony Ericsson: Rapport
– 08.45 Frankrike: KPI juni
– 09.30 Riksbanken: Redovisning senaste penningpolitiska mötet
– 09.35 Riksbanken: Stefan Ingves redogör för sin syn på det ekonomiska läget fram till slutet på juni
– 12.00 Alfa Laval: Rapport
– 12.00 Nokia: Rapport
– 13.00 Axfood: Rapport
– 13.30 JP MOrgan: Rapport
* 14.30 USA: Nyanmälda arbetslösa vecka 28
* 15.00 USA: TICS-Data maj
* 16.00 USA: Philadelphia Fed Index juli
* 19.00 USA: NAHB Husprisindex
– 22.30 IBM: Rapport
– 22.30 Google: Rapport
De amerikanska börserna igår och en teknisk sammanfattning:
S&P 500 +2,2%, 925,75
Kort trend: Upp Lång trend: Ner
DJIA +2,1%, 8544,49
Kort trend: Upp Lång trend: Ner
Nasdaq +2,73%, 1848,92
Kort trend: Upp Lång trend: Neutral
Uppgångarna har fortsatt i Asien, där börserna öppnade starkt, men vartefter handelsdagen utvecklats har uppgångarna mattats av. Japanska Nikkei som var upp 2,5 procent tidigare på morgonen, ligger just nu på plus 0,5 procent. Det är bilindustrin och gruvor som agerar draglok på de asiatiska börserna nu på morgonen.
Den amerikanska S&P 500-terminen ligger just nu 0,5 procent lägre än när de amerikanska börserna stängde igår, men fortfarande en bit högre än när Stockholm stängde igår. Fed:s kommentarer att vi nu verkligen kan skymta ett slut på recessionen bidrog naturligtvis till att stärka riskaptiten.
Ledande indikatorer klockan 07.30:
Oljepriset har fortsatt uppåt med nästan 3 procent, efter de senaste dagarnas pånyttfödda förhoppningar, nu kostar ett fat Brent-olja 63,6 dollar per fat. Guldpriset backar något. Överlag är det uppåt i Asien, om än lite måttligare än tidigare imorse.