Torsdag 15/1-2009

Precis som väntat blev upprekylen väldigt kortvarig igår och sedan var det nedåt som gällde hela dagen. En trevlig tradingdag, men synd om alla de som lyssnat på de ”siare och Gardell” som bara skrikit om att ställa sig på köpsidan och nu blir det rally, bla bla bla. Jag kan inte låta bli att stå med öppen mun och se ut som en fågelholk (många som säger att det är så jag alltid ser ut…), när jag för bara några dagar sedan läste överallt om att nu är det köp som gäller. Gardell är optimisten som ser ljuset i tunneln, han vågar satsa vilken tuffing (jag frågar mig bara var går skillnaden mellan optimist och vårdslös). Vad är det som fick alla att prata om att det bara är uppgång som gäller, hur många stackare var det som trodde på dessa dumheter och satsade på köp och nu ångrar sig bittert. Men just det jag glömde ju det viktigaste – de ”sparar ju långsiktigt”…

OMXS30 stannade till slut på hela minus 5,18% på 622,59. Det är först nu som effekterna av finanskrisen börjar synas i rapporterna och balansräkningarna. Det är definitivt inte färdigbubblat, fler kommer att dyka upp och det kommer ta ett bra tag innan champagnekorkarna åter börjar flyga ”även om första dagen på året var upp och då blir året upp som Di skrev den 3/1”. Just nu kommer det inga positiva nyheter alls och det kommer att visa vägen ett tag. Gårdagens fall var femte dagen i rad.

Finanssektorn föll tungt över hela Europa igår och i Sverige föll Handelsbanken med 10,2%! Det är säkert inte slut med detta, tyvärr sitter nog bottenpluggen löst när Baltikum börjar synas i sömmarna, det har nog inte varit riktigt ”rätt läge än” att komma med fler sänken.

Den usla julhandeln kommer säkert att sätta djupa spår i rapporterna för mobilbolagen. Nokia har redan varnat två gånger för lägre vinst.

De flesta branscher föll och som jag påpekat en tid är och har det varit kanonfina blankningar i Ericsson, SSAB och ABB. Det spekuleras i att Carl-Henrik Svanberg skall bli ny ordförande i Ericsson och efterträda Michael Treschow. Om detta är bra eller dåligt får väl framtiden utvisa…

En stor eloge åt Erik Åsbrink som tycker att det är läge att skrota AP-fonder, det är väl bara att hålla med!

Trots allt finns det ju ljusglimtar i allt elände och den lägre räntan gör att kreditmarknaden börjar tina upp och det blir billigare att bygga vilket kan innebära en förbättring för byggbolagen.

OMXS30 kom från en långsiktigt fallande trend in i en konsolideringsfas i slutet på oktober. Motståndet vid 714 har testats några gånger och nu senast i slutet på förra veckan vilket fick kurserna att börja falla. Den svaga stängningen igår under MA20 och alla parametrar på väg nedåt, med MACD på väg under noll igen innebär att den nedåtgående trenden förmodligen återtas. Efter de senaste dagarnas kraftiga nedgång kan det bli någon kortare upprekyl till motståndet på 650. När stödet vid 600 bryts kommer vi att få rejält nedåtåka, i första hand till 570.

Stöd: 600 / 570
Motstånd: 714 / 650

Några månaders sikt: Neutralt med dragning nedåt
Daytrading: Nedåt, var dock på vakt på omvärlden

OMXS30 onsdagen 14/1-2009

 

USA: Åter var det bankerna som stod för det största fallet igår när USA fortsatte nedåt rejält. Nasdaq föll med 3,7%. Citigroup backade hela 23,2%! En av de få glädjeämnena var Yahoo som faktiskt slutade på plus 2,6%.

Den ekomonomiska situationen fortsätter att förvärras, det visar statistik på aktiviteten i den amerikanska ekonomin. Detaljhandeln är svag och speciell under jul- och helger. Bilförsälningen är svag ohc bostadsmarknaden fortsätter att försämras med strama kreditförhållande som bidragande faktor. Det börjar talas om frysta och sänkta löner för att skapa förutstättningar för en återhämtning.

Antal utmätta hus i USA ökade med 81% under 2008 och mer än 2,3 miljoner hus befann sig någon stans i en utmätningsprocess under året. Enbart i december steg antalet med 41%!

Wall Street Journal rapporter att den amerikanska regeringen snabbt måste ge ett miljardstöd till Bank of America, för att banken skall kunna slutföra övertagandet av Merril Lynch. Bank of America har redan tidigare fått 25 miljarder dollar i statligt stöd. Men förlusterna i december har varit betydligt större än vad som var förväntat.

Obamas nästa räddningspaket blir dyrare än väntat, prislappen närmar sig nu 850 miljarder dollar (men det är ju bara 75 miljarder dollar mer än tidigare…).

Nasdaq: Det är bara att förlänga trendlinjen nedåt som vi började rita i torsdags. Igår testades stödet vid 1490 och kortsiktigt (under normala förhållande) kunde vi förvänta oss en rekyl upp mot MA20. Inte omöjligt att vi nu går in i en liten kanal mellan 1490 och 1530. Bryts stödet vid 1490 är det 1440 och sedan 1400. Allt pekar nedåt och förstärks av alla usla rapporter.

Nästa stöd nedåt är 1440, håller inte det är det 1400, sen kan det gå riktigt fort.Nasdaq onsdagen 14/1-2009
Olja/Råvaror: WTI-oljan fortsätter nedåt och ett fat kostar nu på morgonen 36 dollar.

Asien/Japan: Idag på morgonen kom det statistik på att maskinorderna i Japan minskat med 16,2% i november jämfört med oktober. Analytikerna hade väntat sig en nedgång på 8%.

För övrigt har jag lite svårt att förstå Mona Sahlins utspel om att regeringen gör för lite. Hennes lösning på att komma ur finanskrisen och lågkonjunktur var att satsa på utbildning. Inte för att jag tycker det är fel att satsa på utbildning. Men att det skulle skapa fler jobb och få igång finanssektorn är något som övergår mitt förstånd. Men Mona borde ju veta – hon har ju varit ”småföretagarexpert” i Göran Perssons regering, året efter att hon kursade sitt eget bolag, men vad vet jag…

Detta händer idag torsdag 15/1-2009:

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN
– Wedins (kl 15.00)

ÖVRIGA NORDEN
– Bang & Olufsen (kl 12.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– ASML, Briggs&Stratton (före USA-börsernas öppning), Genentech (efter USA-börsernas stängning), Intel (efter USA-börsernas stängning.), JP Morgan (kl 12.30)

STÄMMOR:
– ÅF (extra), IBS (extra), Wedins

BÖRS ÖVRIGT:

– Biovitrum: företagspresentation vid JP Morgans årliga hälsovårdskonferens i San Francisco kl 1.00
– Skagen Fonders årliga konferens, på temat Globala utblickar i en turbulent värld, kl 8.30-12.45
– Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för december
– Fordon: registreringsstatistik personbilar december från
ACEA

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Scribona: sista dag för handel på OMX Small Cap inför listning på First North

STATISTIK:
– Japan: maskinorder november kl 0.50
– Tyskland: KPI (def) december kl 8.00
– Spanien: KPI december kl 9.00
– Italien: KPI (def) december kl 10.00
– EMU: KPI december kl 11.00
– Irland: KPI december kl 12.00
– USA: PPI december kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
– USA: Empire index tillverkningsindustri januari kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed index januari kl 16.00

CENTRALBANKER:
– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: Jean-Claude Trichet, ECB-chef, talar kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT:
– RGK: reviderade låneprognoser för 2009 och 2010 kl 9.30
– Olja: Opec månadsrapport januari

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar