Torsdag 12:e mars – nedåt.
Idag är jag arg…

Först – Jag är inte arg över börsen (tvärtom). Egentligen är jag ju inte arg när jag tänker efter, jag är ju egentligen glad, kom jag på nu när jag skriver… Läs längre ner bland mina tankar om vindkraft, LO och fegisar.

För tredje dagen i rad steg stockholmsbörsen och har nu hämtat igen årets nedgång. Banker, verkstad och IT fortsatte som draglok och Volvo, Ericsson, Nordea och Handelsbanken gick bra allihop igår. När börsen stängde hade OMXS30 avancerat 2,63 procent och stängde på 667. Omsättningen var betydligt bättre än normalt och kom upp i 15,3 miljarder.

Efter tisdagens avancemang var vi nog många som såg en nedgång framför ögonen, speciellt efter öppningen, men av denna nedgång bidde inget. Indexet avancerade sedan snabbt upp till motståndsnivån kring 667 och höll sig med några få undantag där uppe hela dagen.

Indextunga Nordea steg hela 4,9 procent och bidrog naturligtvis en hel del till börsens avancemang. Swedbank gick lite lugnare, men det är kanske inte så konstigt med tanke på måndagen och tisdagen som varit helt fantastiska för Swedbank.

Det är en hel del aktier som nu får höjda rekommendationer av bla Carnegie, bland dessa hittar vi Atlas Copco, Volvo och Electrolux.

När börserna i USA stängde hade alla svenska aktier där backat och den största nedgången stod ABB för som backade runt 2 procent, kollegan General Electric backade 4,28 procent. Paccar (Volvos konkurrent) steg 2,93 procent och Whirlpool (Electrolux konkurrent) steg 5,63 procent. Det kan vara läge att titta lite extra på Electrolux och Husqvarna när uppgången är bekräftad.

I Bengt Göranssons artikel i Dagens Industri idag kan man läsa att det höll på att bli säljarna som tog över i sluthandeln, men de sista skälvande minuterna pressades indexen upp något. Enligt krönikan kan vi läsa att Obama verkar ha kommit på andra tankar och inte längre uttalar sig i termerna att börsen får klara sig själv.

OMXs30: Med ganska bra fart tog sig indexet upp till motståndet runt 670 men där tog det stopp. Momentumet avtog och det krävs att motståndet passeras ganska snabbt för att uppgången skall återupptas, i annat fall förväntar jag mig en sättning till i första hand 650-nivån, passeras även 650 nedåt med bibehållen volym tror jag att det kan gå snabbt ner till 630.

090311_2_omxs30

Det var inte en lika entydlig uppgång i resten av Europa, där bland annat London föll tillbaks en del, delvis beroende på att oljeaktier höll emot. Paris-börsen gick däremot starkt, mycket beroende på rykten om att Peugeot och Citroen skall slås ihop, bolagen steg 6,8 respektive 8,5 procent.

När USA-börserna öppnade pekade terminerna på en rejäl uppgång, men redan efter några minuter stod det klart att det inte var helt säkert att det skulle bli en lika kraftig uppgång igår igen. Börserna var väldigt ”fladdriga” och sökte sig ganska snabbt ner mot nollstrecket där både DJIA och S&P500 parkerade sig. Nasdaq stannade till slut 1,0 procent upp. Det är spännande att se om S&P500 kan hålla sig kvar ovanför den kritiska nivån runt 715.

IT-aktier gick bra, HP och Apple steg 5,8 respektive 4,5 procent. Olje- och läkemedelsbolag hade det kämpigare och backade över hela linjen.

Åter var det bankerna som agerade draglok, i annat fall var det ganska mycket minustecken. Morgan Stanley steg 8,0 procent och även Citigroup fortsatte upp, om än lite måttligare än i tisdags, men dock med ytterligare 6,2 procent.

Det skall bli spännande att se vad den amerikanska regeringen idag erbjuder de företag som erbjuder sig att köpa upp giftiga tillgångar från amerikanska bankers balansräkningar.

Nasdaq steg till slut en procent, men 1380-nivån verkar vara svårforcerad. MACD-histogrammet har börjat plana ut och idag behövs ett snabbt avancemang upp genom först 1380 och sedan 1400 för att inte säljarna skall ta över.

Motstånd: 1380 / 1400
Stöd: 1360 / 1345

090311_compx

Japans BNP sjönk med 3,2 procent det fjärde kvartalet vilket enligt Bloomberg var
något mindre än de 3,5 procent som var förväntat. Exporten föll med 13,8 procent och privatkonsumtionen med 0,4 procent. Den japanska ekonomin backade mer än 12,1 procent det fjärde kvartalet. Nikkei backar stadigt hela morgonen och ligger just när detta skrivs ner mer än 3 procent.

Kinas export föll hela 25 procent under februari, betydligt mer än väntat. Detaljhandel steg med 15,2 procent jämför med de 17,0 procent som analytikerna hade väntat sig. Penningmängden steg 20,5 procent jämfört med 18,8 procent i januari vilket var en större ökning än förväntat, detta skriver idag Bloomberg News.

– För övrigt förstår jag inte hur dessa förhistoriska individer (menar LO) överhuvudtaget kan försvara turordningsreglerna i den utformning de har idag. Det skulle vara kul att höra vilken LO-representant som helst som anlitade en hantverkare, bilreparatör eller kanske rent av anställde vit hemhjälp, det finns sossar som gör det… (ve jag hädar). Om det skulle visa sig att antingen inte finns jobb, eller att personen/hantverkaren eller vad det nu är inte gör ett bra jobb, skall det då vara så att man måste behålla den som är sämst och byta ut den som är bäst (vet tillspetsat, men ändå). Det är väl inte så utvecklande. Vet inte om det är ett långskott, men Sveriges produktivitet har blivit sämre och sämre jämfört med övriga europeiska länder, finns det några samband tro…

Äntligen en kommun som vågar säga stopp för vindkraften! Kävlinge Nya regler som innebär att kommuner kan lägga in veto mot vindkrat. Innan vi gör bort oss som Tyskland och Danmark kan det vara läge att ta reda på hur mycket (lite menar jag, skrev fel) energi man får ut från ett modernt vindkraftverk. Även om vi bygger vindkraft på 100% av alla möjlig yta i Sverige kommer inte ens befintliga kärnkraftverk att kunna ersättas. Att det sedan är värre än Ebberöds bank med all den subventionering som idag sker för att kunna snurra motorerna (sorry generatorer, jag vet, men ekonomiskt fungerar de precis som motorer). Varenda skattebetalare är med och betalar för varenda kilowattimme som produceras, i annat fall hade det inte gått att driva dessa propellrar – det är vansinne – vakna för helvete upp någon gång!!!

Sist vill jag bara beklaga för ett inlägg/kommentar jag fick häromdagen. Falska epostadresser och anonyma (läs fega) skribenters kommentarer svarar jag inte på. Det jag blir kallad av dessa fegisar gör mig inget, det stärker mig faktiskt bara – tack för den energi du ger mig!

Detta händer idag torsdag den 12:e mars 2009.

RAPPORTER:
FIRST NORTH
– Addvise

ÖVRIGA RAPPORTER I NORDEN:
– Rockwool (lunchtid)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA RAPPORTER:
– GEA (kl 7.30)

STÄMMOR:
– Carlsberg, Central Asia Gold (extra), Formpipe, Fortnox (extra), Insight Oil (extra), M-Real, Nordea (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– Finans: SEB Private Banking presenterar Investment Outlook kl 10.00
– SAS: pressträff angående nytt samarbete med SJ kl 11.00

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Nordea: sista handelsdag inklusive teckningsrätter
– SAS: presenterar villkor från emissionen, efter börsstängning

STATISTIK:
– Japan: BNP (def) 4 kv kl 0.50
– Frankrike: KPI februari kl 8.45
– Spanien: KPI februari kl 9.00
– SCB: KPI februari kl 9.30
– EMU: PPI januari kl 11.00
– Italien: BNP (def) 4 kv kl 11.00
– Irland: KPI februari kl 12.00
– Tyskland: industriproduktion januari kl 12.00
– USA: detaljhandel februari kl 13.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 13.30
– USA: lager osålda varor januari kl 15.00

POLITIK:
– Riksdagen: statsministerns frågestund kl 14.00

CENTRALBANKER:
– ECB: månadsrapport mars kl 10.00
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 13.00
– SNB: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT:
– SBAB: konjunkturprognos kl 9.00
– SN: konjunkturprognos kl 10.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar