Tisdagen 17:e mars – rekyl ned?

Ett ganska rejält gap upp i inledningen och sedan en triangelliknande konsolidering följt av ett rally i slutet av dagen fick OMXS30 att till slut stanna på 676 vilket innebar en uppgång på hela 2,51 procent under väldigt låg omsättning, endast 10,2 miljarder. Totalt var det 227 aktier som gick upp, 62 som slutade på samma nivå som i fredags och 129 som backade. Högst omsatta var Ericsson, Nordea och SEB A.

OMXS30 steg totalt 2,51 procent till 676 efter en stark återhämtning, som jag påpekade igår ligger indexet fortfarande i konsolideringsformationen och har inte en enda gång under det senaste halvåret varit över taket i triangelformationen. Igår fick börsen draghjälp av en stark inledning i USA och närmar sig nu raskt taket i formationen. Då är frågan skall motståndet hålla eller passeras denna gång. Enligt enkäten här på bloggen verkar det som att de flesta är eniga (endast 38st iofs) med mig om att konsolideringen kommer att fortsätta ett tag till och ligga fortsatt mellan 600-650. I det allra närmaste perspektivet är det motståndet runt 686 som fortfarande sätter begränsningen uppåt, men momentum har avtigit på dagsbasis, vilket bäddar för en rekyl nedåt. I första hand är det nivån runt 650 som stöd på nedsidan. Det kan bli en avvaktande dag, med en initial nedgång och sedan en tråkig, skvalpig dag i en trendkanal tills USA öppnar, är jag tjatig? Skyll på Obama – det gör jag, det gör allt så mycket lättare…

Motstånd: 686 / 714
Stöd: 665 / 650

Daytrading: Neutral till ned
Swingtrading: Neutral
Longtrading: Neutral

090316_omxs30

Bankerna var (som vanligt känns det) draglok och SHB A steg 3,38 procent vilket innebär att aktien stigit hela 23 procent bara den senaste veckan. SEB A som verkligen varit i blåsväder steg hela 5,21 procent och slutade på 22,20. Tekniskt ser dock inte SEB så bra ut på varke på lång eller kort sikt, aktien är nu uppe och tangerar det motstånd som finns runt 22,50, vid ett nedåtgående börsklimat kan SEB bli en fin blankningskandidat. Engagemanget i Baltikum kommer troligtvis att efterhand visa sig slå hårdare mot SEB som satsat hårt på de snabba klippens Baltikum.

Volvo B tappade 0,9 procent och slutade på 44,30 och har fått sänkta rekommendationer av SEB (vad det nu innebär, kanske en köpsignal…). SSAB meddelade att man förlänger sommarstoppet till 9 veckor (från 2-4 veckor), men aktien återhämtade sig i slutet av dagen och slutade i stort sett oförändrat.
 
Byggbolagen gick starkt med JM och NCC i täten, de steg 7,7 respektive 8,0 procent. Skogsaktier gick däremot inte så bra under måndagen och SCA backade 2,7 procent.

Ericsson ligger sedan några månader tillbaks i en stigande trendkanal och ser mycket väl ut att kunna fortsätta uppåt ett tag till. Den senaste tiden har aktien stigit kraftigt. Motståndet runt 77 kronor måste passeras innan jag på kort sikt ser en potential till en fortsatt uppgång mot taket i trendkanalen. Uppgång genom 77 kronor och positivt börklimat är det 84 kronor som är nästa målkurs. Ett brott nedåt och att stödet vid 74 kronor inte håller gör att vi i första hand skall ned till botten i trendkanalen vid 72 kronor, därefter är det 70 och 68 som skall testas.

Motstånd: 77 / 84
Stöd: 74 / 68-70

Daytrading: Neutral till sälj
Swingtrading: Köp
Longtrading: Neutral

090316_eric-b

 

Öppningen i USA såg mycket spännande ut på alla tre börserna, men när lite mer än halva dagen passerat vände börserna nedåt. DJIA backade 0,1, S&P 500 tappade 0,3 och Nasdaq backade hela 1,9 procent. Trots att börserna backade rejält på slutet slutade de flesta bankaktier på plus. Citigroup steg hela 31 procent och Bank of America gick upp 7,3 procent. S&P 500 har precis varit uppe och vänt vid motståndet runt 780, som höll även denna gång, precis som för tre veckor sedan. På kort sikt kan vi förvänta oss en fortsatt rekyl ned mot i första hand 740-nivån.

090316_in-x

General Motors senaste uppgångssvit bröts igår och aktien backade 7,4 procent.

Empire Manufacturing-statistiken som visar industriproduktionen visade betydligt sämre siffror än väntat.

FED-chefen Ben Bernanke upprepade i sin intervju med 60 Minutes att recessionen kommer att upphöra i slutet av året och då borde vi se fram emot en ekonomisk återhämtning under 2010.

I Asien är det rejäla uppgångar i dag och Nikkei gick upp hela 3,2 procent, vilket iofs var en liten avmattning på slutet. Det spirar lite optimism här och där främst är det bank- och finansaktier som står för uppgångarna, naturligtvis påhejade av den fortsatta uppgången för bankaktier i USA.

Bengt Göransson skriver i Di att ”Obama-spöket” börjar vakna till liv igen. Ben Bernanke fick börsen på ytterligare bättre humör. Obama ger lite olika signaler från dag till dag. Ena dagen skall inte regeringen bry sig om börsutvecklingen och de psykotiska handlarna blir nervösa, när risken att inte heller amerikanarna får några pensioner får Obama kalla fötter och lovar guld och gröna skogar (löften är han ju duktig på att ge), men sedan sprider han osäkerhet genom antyda att det kanske inte är aktuellt med ytterligare räddningspengar till finansmarknaden. Trots allt har mer än 70 procent av amerikanarna privata intressen på aktiemarknaden.

– För övrigt tror jag att det är lite tidigt att ropa hej, även om det känns som om mycket är på väg på rätt håll nu. Det är dock lätt att bli övermodig och börja bli rädd för att ”missa tåget”. Zooma ut och titta var index och aktier befinner sig och ni ser att det inte är brått.

Det känns oerhört skönt att i dessa tider ha en regering och en statsminister som inte faller för vänsterpressen och fackens billigt populistiska slagord utan inser att det kan vara klokt att inte agera ”Mona Sahlin”-ekonomi. Hur kan hon överhuvudtaget ha åsikter om landets ekonomi som inte kan sköta varken sin egen, eller det företag hon lyckades sätt i KK på mindre än ett år. Hade hon haft makten och spenderbyxorna på hade väl staten satsat hårt på SAAB eller något annat stort svart hål.

Det skulle var intressant att veta alla turer mellan Carnegie och Maths O Sundqvist. I går kväll skrev Maths på avtalet som gör honom skuldfri mot Carnegie och detta innebär att den auktionen på Maths O Sundqvists tillgångar kommer att ställas in. Vem är den skyldige? I pressen hängs hela tiden Maths O Sundqvist ut som ”the bad guy”, jag håller det för troligt att Carnegie har kommit med många ”bra förslag” som sedan Maths nu får bära hundhuvudet över. Lovar att jag skall läsa på lite i helgen…

Fredrik Reinfeldt meddelade igår att A-kassan inte kommer att höjas, välfärden går först säger han till SvD.

Hälften av alla svenskar är emot den nya iPred-lagen, ärligt talat tror jag det är fler om alla sätter sig in i vad den innebär. Likheten med Kina är slående där den dödsdömde själv får betala kulan. Helt idiotisk lag som är stiftad och skapad av individier som lever kvar på 50- och 60-talet.


Detta händer idag tisdag den 17:e mars 2009.

STÄMMOR:
– Malka Oil (extra), Stockmann

BÖRS ÖVRIGT:
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Carnegie Investment Bank: offentlig auktion/pantrealisation på aktierna i Skrindan

STATISTIK:
– SCB: Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 4 kv kl 9.30
– Tyskland: ZEW-index mars kl 11.00
– USA: PPI februari kl 13.30
– USA: bostadsbyggande februari kl 13.30
– USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik kl 22.00

POLITIK:
– Regeringen: näringsminister Maud Olofsson träffar riksdagsjournalisterna kl 11.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

MAKRO ÖVRIGT:
– SCB: seminarium – ”Hur djup blir konjunkturnedgången?” kl 9.30

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar