Stockholmsbörsen sattes som väntat under press på måndagen och det var bankerna som initialt agerade sänken på börsen. Vid lunchtid bottnade OMXS30 ur vid kritiska nivån på 755 och fick sedan en adrenalinkick när det antogs att IMF-representanter kommer att bifalla hjälpen till Lettland efter det att den lettiska regeringen enats om besparingar i storleksordningen 500 miljoner lat.
OMXS30 stängde på noteringen 770,30, efter en stark återhämtning hos främst SEB och Swedbank. Stängningen var i stort sett oförändrad mot fredagen. Omsättning var onormalt låg, endast 10,0 miljarder kronor. Indexet har varit nere och tangerat stödnivån runt 755 vid två tillfällen sedan den 26 maj och förra gången. Den fallande trendlinjen kommer snart att möta kursen och då visar det sig om motståndet håller eller inte. Om motståndet vid 775 visar sig hålla kommer vi snabbt att få se ett nytt test av 750-755 nivån. Det fallande oljepriset och den fallande dollarn hjälper naturligtvis till för att pressa ner den amerikanska börsen vilket i sin tur kommer att sätta press på övriga börser och då kommer inte Sverige undan.
Efter de positiva beskeden från Lettland blev det en ordentlig skjuts uppåt för hela banksektorn och Swedbank rusade upp och stängde hela 7,4 procent uppåt, men SEB avancerade hela 12 procent.
Just nu är det nyhetsflödet i Baltikum som styr det mesta på den svenska börsen. Det är mycket spekulationer i om det skall bli en lettisk devalvering. Den lettiska finansministern betonar kraftfullt att det inte är sannolikt att det blir någon devalvering, detta tar jag som ett besked att det ligger nära till hands att devalveringen kommer inom kort. Personligen tror jag dessutom att det vore bra att ta smällen så fort som möjligt, istället för att dra ut på pinan. Jag tror definitivt inte att faran är över i Baltikum, spekulationerna om IMF-stöd är bara en lättnadssuck. Standard & Poor har placerat Lettland på en bevakningslista för en eventuell nedgradering.
Volvo B pressades av beskedet att tunga lastbilar i Nordamerika säljer fortsatt dåligt. Nedgången i maj blev hela 57 procent. Volvo backade 3,7 procent och stängde på 46,70.
Sandvik fortsatte fallet som initierades i fredags när motståndet vid 65,50 testades och höll, idag backade Sandvik backade 3,54 procent och stängde svagt på 61,25. ABB fick sänkt kreditbetyg av Société Générale till sälj från tidigare behåll. Aktien backade 2,33 procent 125,50. I fredags toppade ABB på 130,50 kronor.
Viktiga händelser att hålla koll på idag:
– 08.00 Estland: BNP definitivt kvartal 1
– 08.00 Finland: BNP kvartal 1
– 08.00 Tyskland: bytes- och handelsbalans april
– 09.30 EU: Ekofinmöte
– 11.00 Skog: Prisindex
– 12.00 Lettland: BNP kvartal 1
– 12.00 Tyskland: Industriproduktion april
– 13.30 Regeringen: Fredrik Reinfeldt träffar Estlands premiärminister
– 16.00 USA: Grossistlager april
– 17.00 EMU: Eurogruppsmöte
– 23.00 USA: Konsumentförtroende veckostatistik
New York-börserna stängde svagt nedåt efter ett starkt rally bara en knapp timme innan stängning, som de sista tio minuterna åter vände nedåt. Rallyt förklaras med att blankare blev nervösa efter ett rykte om att recessionen skall vara över redan efter sommaren, det fick många att stänga i panik. Det var en minst sagt spännande och orolig dag i New York. Standard & Poor 500 stängde ned med måttliga 0,1 procent på 939,14 punkter. Åter var det bank- och finansaktier som stod i fokus. Obama meddelade att regeringen kommer att tillåta fler banker och finansinstitut att betala tillbaka Tarp-medel.
Även i USA var det finanssektorn som stärkte uppgången där bland annat American Express gick starkt. Apple presenterade en ny iPhone som enligt bolaget skall lanseras i mitten av sommaren. Omsättningen var låg på de amerikanska börserna och osäkerheten stor, endast 3 miljoner aktier omsattes.
Tendensen är att ”mindre dåligt än väntat” inte längre räcker till för att skapa kortare rallyn. Efter den senaste tidens starka uppgångar är naturligtvis inte riktigt lika lockande att hoppa in i positioner. Det börjar nu ryktas om att FED kommer att höja styrräntan i september, detta sätter ytterligare press på investerarna som kanske trots allt tycker det är lugnare att ta skydd för den eventuellt kommande snålblåsten.
De stigande räntorna börjar bli en orosfaktor och det blir inte bättre av att rykten om att Fed kommer att höja räntan i september.
Ericsson steg 0,71 öre jämfört med stängningen i Stockholm, även Motorola steg rejält i USA. De flesta svenska aktier steg i New York.
På minussidan i USA hittar vi Sandviks konkurrent Kennametal som backade 4,16 procent. SKF:s konkurrent Timken backade 2,79 procent.
Bästa sektor i Sverige blev finans som steg 1,38 procent, trots en svag inledning av dagen. Därefter kom medicin och hälsa som steg med måttliga 0,23 procent (backade i USA). Sämsta bransch blev verkstad och cykliska aktier. Råvaror backade tillsammans med metaller pressade av sjunkande råvarupriser.
Marknadstemperaturen nu på morgonen visar att de flesta index i Asien backar. Japanska Nikkei som startade ganska starkt backar nu. Hongkong ligger på minus 1,26 procent. Dollarn har stärkts mot kronan och oljan har backat marginella 0,15 procent. S&P 500-terminen stärktes en del efter Stockholmsbörsens stängning och ligger när detta skrivs 0,5 procent högre än när OMX stängde. Precis som aktierna i Asien backar de ledande amerikanska terminerna nu på morgonen och snart ligger de i nivå med 17.20-kursen. Jämfört med den amerikanska börsens stängning ligger den nu på 0,3 procent minus.
Övrigt:
– Oljepriset backade i spåren av den stigande dollarn. WTI-oljan noterades vid golvhandelns stängning i New York en nedgång till 68,30 dollar per fat.
– Guldpriset fortsätter som jag skrev för någon vecka sedan att stiga. Personligen tror jag inte det tar så lång tid förrän den magiska nivån runt 1000 dollar.
– Spotpriserna på järnmalm har fallit kraftigt den senaste tiden beroende på en minskad efterfrågan från fordonsindustrin.
– USD har fortsatt att stärkas jämfört med den svenska kronan och har nu varit uppe och testat motståndet runt 7,95 och tappar nu momentum. Vi kommer snart få se om det leder till en ny attack av 7,95 eller en nedgång till i första hand 7,70.
– Den amerikanska regeringen meddelar till Bloomberg News att de senarelägger Fiats köp av Chryslers tillgångar. Orsaken till senareläggningen uppges vara att få fram fler fakta, vilket nu riskerar att kullkasta hela affären.
– Den tioåriga amerikanska obligationsräntan var 7 punkter högre på 3,90 procent, tvååringen steg 13 punkter till 1,42 procent.