Stockholmsbörsen inledde veckan starkt med stöd från amerikansk makrostatistik och kraftiga uppgångar inom råvaru- och oljesektorn. Kronan stärktes påtagligt mot både dollarn och euron. Uppgången förstärktes av amerikanska inköpschefers tro på framtiden och bygginvesteringarna som bägge kom in bättre än väntat.
Bästa branscher under måndagen blev råvaror, energi och bank/finanssektorn.
Högst omsatt under måndagen blev defensiva Astra Zeneca som backade 1,47 procent och slutade på 334,50, trots ett nytt godkännande. Ericsson som var näst mest omsatt följde inte heller den börsens utveckling och slutade oförändrat, telekom var sämsta bransch. På 4:e till 6:e plats hittar vi i nämnd ordning storbankerna Swedbank, Nordea och SEB som alla avancerade kraftigt, 6,28, 3,29 och hela 7,69 procent för SEB.
Boliden och Lundin Mining var bägge med bland högt omsatta och hade naturligtvis bra hjälp av att basmetallerna steg rejält under måndagen. Boliden steg 5,5 procent till 82 kronor och Lundin Mining avancerade 9,3 procent till 24,60 kronor.
Beskedet om att det amerikanska representanthuset röstat igenom ett lagförslag om en förlängd skrotningsrabatt för personbilar fick aktier som var relaterade till fordonsindustrin att stiga kraftigt på alla världens börser.I Tyskland har detta hållt uppe nybilsförsäljningen bättre än i övriga världen, men utformningen har kritiserats för att vara protektionistik. Frågan är vilka bubblor detta kommer att skapa framöver…
OMXS30 avancerade kraftigt med extra draghjälp från de amerikanska inköpschefernas tro på framtiden, vid stängningen noterades en uppgång på 1,1 procent och 895,1 punkter. Omsättningen var somrigt låga 10,9 miljarder kronor. Efter brottet upp genom motståndsnivån på 815 har börsen på bara två veckor stigit med 9 procent och ligger nu runt den nivå jag skrev om den fredagen den 17:e juli. Det positiva sentimentet dominerar marknaden och de negativa nyheterna passerar utan någon uppmärksamhet, i regel tolkas de som ”inte fullt så negativa som tidigare”. Det är dock viktigt att komma ihåg att inga träd växer till himlen. Även om det mesta ser positivt ut har OMXS30 trots allt avancerat 35 procent sedan årsskiftet och snöret är rejält spänt, vilket kan innebära en korrigering till jämvikt och indexet närmar sig toppen i trendkanalen som sammanfaller med motståndsnivån kring 900. På momentumindikatorerna visar divergensen mellan kurstopparna och det avtagande histogrammet att vi närmar oss en vändning.
Fundamentalt ser börsen dyr ut och de glidande P/E-talen indikerar att riskaptiten är större än förståndet. Nu betalas upp till 50 procent mer för vinsterna än för bara ett år sedan, att då som många säger att börsen är lågt värderad är ett resonemang jag inte förstår.
Jag tror dock inte att vi skall räkna med någon längre eller större nedgång, det är ett alldeles för positivt sentiment för det. När vi blivit av med de som inte skall vara med på festen kommer uppgången förmodligen att fortsätta ett tag till.
MA200 som jag använder för att definiera den längre trenden har åter vänt uppåt och även den längre trenden är nu uppåt. Detta är en viktig indikator och kommer förmodligen att hålla kvar den positiva stämningen. Det gäller som vanligt att hålla koll på makrostatistiken och på fredag kommer arbetslöshetssiffror som kan påverka humöret negativt, den låga omsättningen talar emot styrkan i uppgången. Nu närmast gäller det att hålla koll på motståndet vid 900, när det försvinner är det ganska fritt upp till 1035 där det åter kan ta emot.
Idag rapporterar Industrivärlden klockan 09.00 och vi bör hålla koll på producentpriser inom EMU kl. 11.00, men viktigast är som vanligt USA-statistiken där privatkonsumtionen klockan 14.30 med en väntad nedgång på 0,6 procent, följt av husköp 16.00 som förväntas ha ökat 0,3 procent, dessa siffror kan ändra riktningen. På fredag kommer jobbstatistiken i USA och det är den viktigaste siffran under denna vecka.
Den schweiziska storbanken UBS redovisar en förlust för Q2 på 9,4 miljarder kronor, vilket är nästan tre gånger mer än motsvarande period förra året och betydligt mer än vad analytikerna hade förväntat sig.
Även i USA var det positiva tongångar under måndagen och enligt Bengt Göransson sköts det champagnekorkar och var ohejdat positivt under hela måndagens handels efter att den långa trenden åter vänt uppåt. Just nu testas den kritiska 1000-nivån för S&P 500 och om motståndet håller eller ej vill jag vänta med att uttala mig om tills efter fredagens jobbstatistik. Etablerar sig indexet på ovansidan är det ganska fritt ända upp till 1250-nivån. Vi skall däremot inte ropa hej förrän volymerna återkommer till normala nivåer. Nu närmast är det inte osannolikt att vi får en liten justering nedåt, divergensen mellan kursen och momentumindikatorn tyder på att vi behöver hämta andan innan vi tar nya tag.
Den amerikanska S&P-500 terminen har backat tillbaks efter hand som de asiatiska börserna backat och ligger nu lägre än vid New York-börsernas stängning igår kväll. Nivån närmar sig nu den som rådde vid stockholmsbörsens stängning och det kommer förmodligen att sätta en negativ press på Stockholmsbörsen i inledningen.
I Asien öppnade börserna oregelbundet i morse. Japan avancerade initialt men har försvagats från plus 0,8 procent till 0,2 procent klockan 08.00. Hongkongbörsen Hang Seng öppnade nästan 3 procent upp tidigt imorsen men backade under dagen och stängde på 1,2 procent plus.
Oljepriset ligger på oförändrade nivåer från gårdagen och även basmetallerna noterar små förändringar. IEA varnar för att det sköra världsekonomin inte klarar av ett stigande oljepris.
Dollarn har återhämtat sig något och stiger mot Euron.
Den snabba återhämtningen av ekonomin har fått flera bedömare att tro att Riksbanken kommer att höja räntan snabbare än vad som tidigare aviserats, kanske redan kring årsskiftet.
Ledande indikatorer nu på morgonen: