Tisdag 26:e maj – avvaktande tills i eftermiddag, dragning nedåt

Gårdagen saknade styrning och blev som väntat en tålamodsprövande dag på en börs som öppnade nedåt för att sedan ägna resten av dagen att kämpa sig uppåt och sluta på oförändrat. Både London och New York var som bekant stängda igår och nyhetsflödet var tunnt. Mest intresse ägnades under dagen åt Nordkoreas kärnvapenprov, men endast en del försvarsrelaterade aktier spekulerades upp i Japan.

Omsättningen igår var den lägsta sedan jag började skriva och uppgick endast till 6 miljarder kronor. Indexet slutade på samma nivå som dagen började. När de tunga aktörerna (utländska investerare) inte är inne på den svenska börsen händer ingenting, intressant.

OMXS30 befinner sig på precis samma nivå som igår och stängde svagt precis runt MA20 och den kritiska nivån 770. Kortsiktigt befinner sig indexet i den nedre delen av en stigande trendkanal vilket indikerar på en uppgång. I det läge som råder nu är det viktigt att att hålla koll även på stöd och motsåndsnivåerna. Klarar sig inte indexet över motståndet runt 800 inom några dagar sjunker momentum så pass att det blir betydligt större sannolikhet för en nedgång. På nedåtsidan får vi se upp för 760- och sedan 750-nivåerna som kommer att försöka hålla emot. Håller inte heller de är det 730 som skall testas. Pivotpunkten runt 780 är viktig, tar indexet sig över denna kan det bära av uppåt, under 765 och jag riggar mig för nedgång. Men tänk på att statistiken i eftermiddag är helig och därför är det stor risk för mycket avvaktande handel tills statistiken släpps, men det kan ju innebära en väldigt trevlig avslutning på dagen.

omxs30real090526

 

Blankningarna är på de lägsta nivåerna i år. De bolag som varit mest blankade är nu de bolag där flesta blankningar stängs, i och för sig logiskt. I Sandvik minskade blankningen med 6,5 miljoner aktier, i Swedbank A minskade utlåningen med 6,2 miljoner aktier och Teliasonera med 5,8 miljoner. Detta förklarar naturligtvis varför omsättningen var så stor i Sandviken igår.

Att blankningen minskar kan både bero på att de som blankat inte längre tror på nedgång, det kan även bero på att stora aktörer är tvungna att sälja för att de belånat portföljerna får hårt. Jag tycker inte att man skall dra några slutsatser av detta, tänk på att samma blankare som stänger positionerna nu var de som blankade när börsen vände uppåt. Det ställer ofrånkomligt frågan hur bra bedömmer de marknaden?

Boliden har fått säljrekommendationer på flera håll av analytiker som menar att aktien gjort vad den skall för denna gång. Igår backade aktien 8 procent, vilket inte är speciellt mycket när man tittar på hur starkt aktien gått de senaste månaderna. Kan trots allt vara bra att stå utanför och se vad som händer. Annars tror jag stenhårt på råvaror framöver.

Idag är det absolut viktigast att hålla koll på huspriserna från USA som kommer klockan 15.00, en timme senare är det dags för hushållens konfidensfaktor. Håll även koll på EMU industriorder vid 11-tiden, men i vanliga fall blir det bara ett hack i kurvan.

Idag är Dagens Industri ute och cyklar totalt, de refererar till att ”Nobelpristagaren” i Ekonomi Paul Krugman tror på stabilitet och tillväxt i Europa redan i höst. Det finns för det första inget Nobelpris i ekonomi, det är ett pris instiftat av Sveriges Riksbank i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne och det började delas ut 1969. Att tro på en som påstår att bolånekrisen började med Bush-eran och att vi löser problemen genom att låna oss ur den för att få igång konsumtionen är för mig omöjligt. När han nu säger att världsekonomin kan börja växa om två månader skulle jag tro att han skulle behöva påbörja sitt sommarlov redan nu, han verkar ju vara på väg in i väggen, stackarn. En tungvrickare av stora mått, läs gärna några av hans teser, intressant, eller rättare sagt underhållande.

Dagen är svårbedömd och logiken säger mig att vi skall nedåt, men det får som vanligt bli utvecklingen som visar mig vägen. Troligen blir det en hel del utomhussysslor fram till i eftermiddag, det skall ju bli fint väder och lättast blir det att agera efter facit som kommer i eftermiddag.

Lycka till!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar