Oron för HQ-bank verkar ha avtagit och jag tror att uppgörelsen med Carnegie tror jag är det bästa som kunde hända. Carnegie har de senaste året lyft sig och gått från bra till bäst. De har de de bästa analytikerna och gör ett fantastiskt bra jobb. HQ har kommit i bra händer och jag är övertygad om att det skapar stabilitet.
I Sverige kretsar det mesta kring valet och i Europa börjar det åter blossa upp en del ny oro kring PIIGSS-länderna. I Grekland lovade den socialdemokratiske premiärministern George Papandreou i lördags att sänka skattesatsen för företag från 24 till 20 procent som ett incitament för ökade investeringar och en bättre konkurrenskraft. Samtidigt demonstrerar tusentals i landet som en protest mot regeringens sparåtgärder, som inte ens innebär en normalisering mot övriga europeiska länder – så löser man kriser i Grekland.
USA:s president Barack Obama påpekade i veckan att den ekonomiska återhämtningen var ”smärtsamt långsam”. Det har uppstått ett bråk mellan republikaner och demokrater om stödpaket till småföretag. För att få bukt med den höga arbetslösheten lovar nu Obama ännu mer pengar för att bygga infrastruktur. Allt fler röster höjs i protest mot Obamas misslyckade politik som får tidigare budgetunderskott att verka ansenliga. Kanske ett bra facit för de rödgröna…
OMXS30 steg under den gångna veckan med 1,9 procent. I priskanalen som ritar ut de lägsta bottnarna och högtsta topparna de senaste tre månaderna är det värt att notera att bottnarna blivit konstant högre sedan februari 2009. De senaste fem månaderna har indexet befunnit sig i en konsolidering mellan 1078 på ovansidan och som stöd hittar vi 923 på nedsidan.
De två senaste veckornas kraftiga uppgång innebär att OMX nu närmar sig 1078-nivån och då är frågan naturligtvis om indexet orkar ta sig upp och passera denna nivå. Självklart är det omöjligt att veta om utbrottet sker nu eller om det först behövs en uppladdningsfas till innan det sker ett lyckat försök. Volymen sjunker nu under konsolideringen, vilket är enligt regelboken.
Den spända gummisnodden på ovansidan gör att jag tror det behövs en uppladdning ner mot 1042 eller ännu hellre 1000-nivån för att köparna och volymen skall tillta så att vi får det förväntade utbrottet och starten på uppgångsfasen som skall ta indexet mot målkursen 1150-1200.
Även S&P 500 vände upp i början av 2009 och skapade allt högre bottnar, som vi kan se i priskanalen. Men redan i januari 2010 punkterades golvet i kanalen och sedan dess har indexet rört sig sidledes med en dragning nedåt. I diagrammet kan vi notera att både bottnar och toppar den senaste tremånadersperioden blivit lägre, ett tecken på svaghet. På ovansidan behöver den närmaste motståndsnivån vid 1130 passeras för att vi skall få en attack mot 1220-nivån som är det primära motståndet som behöver passeras för att vi skall vända den negativa trenden. På nedsidan är det först och främst stödnivån kring 1110 som skall förhindra att indexet tar sig vidare ner och punkterar nacklinjen som i så fall effekturerar den huvud-skuldra-formation som kan leda till en nedgång mot 880. Just nu är jag neutral till indexet på längre sikt så länge det skvalpar vidare innanför de begränsningar som 1010 på nedsidan och 1220 på ovansidan utgör.
Hur illa är det egentligen? Man läser om analytiker som säger att volymerna är så låga att det inte kan bli värre. Är det så? Nej, det är när placerarkolletivet ser allt nattsvart som det vänder. Rent visuellt kan vi se i diagrammen över de amerikanska börserna att volatiliteten är extremt låg och det är bara en tidsfråga (kort tid) tills vi får ett utbrott. Om utbrottet sker uppåt eller nedåt är omöjligt att svara på – det vi vet att det kommer ske i den riktning som utbrottet sker (jag får nog inget ekonomipris för den slutsatsen…). Det gäller att vara lugn och invänta utbrottet, tassa fram med små steg och mindre positioner än vanligt.
För dig som följer mina artiklar om Candlestick kan du nu läsa del fem i artikelserien på Tradingportalen eller på min sida om Candlestick.
Förra veckans veckorapport hittar du här (V35).
Vi hörs på måndag morgon med nya analyser och en ny spännande börsvecka!
Läs även: Storföretagen har svårt att få tag på arbetskraft (Aftonbladet). Nokia får ny VD (Aftonbladet AFV AFV). Carnegie tar över HQ (AB DN SVD SVD AFV AFV). Svenska bankerna väl rustade för kris (AB SVD). Valets glömda fråga (e24). Frostig banksommar (e24). HQ struntade i kritik (e24). Grekland missar brudgetmål (e24). Överens med S om förmögenhetsskatt (DN). Ett val för din ekonomi (DN). Så hittar du börsens uppköpskandidater (DN). Stark ekonomi stärker kronan (DN). S har lekt Följa John (SVD). Årets valrörelse oväntat snäll (SVD). Valrörelsens glömda fråga (SVD). Svag höst hotar börsen (SVD). Rut är vinst för staten (SVD). Är han rätt man för Nokia (VA). Valet (VA)
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender