Tisdag 20:e maj – fortsatt uppgång väntas

Stockholmsbörsen startade veckan nedåt som väntat, men vid 10:30 vände OMXS30 uppåt och steg med undantag för lunchen hela dagen. När USA öppnade blev det extra draghjälp.

Ont om säljare och brist på nyheter var orsaken till gårdagens kraftiga uppgång. Det kan vara ödesdigert att dra för stora växlar av enskilda dagar. Vi har sett det åtskilliga gånger att till synes obetydliga nyheter kan få den mest luttrade investerare att tappa modet och byta riktning.

Bästa bransch blev banksektorn, där Swedbank bröt de senaste dagarnas kräftgång och stängde hela 8 procent upp, efter besked att skära ner balansräkningen med 15 procent. SEB steg med 3,5 procent, Nordea med 2,0 procent och Handelsbanken med 2,4 procent.

Verkstadsbolagen utsattes för ett massivt säljtryck i inledningen, men hämtade sig efter hand.

De svenska exportcheferna ser mer positivt på framtiden EMI (Exportprisindex) steg från 35,3 förra kvartalet till 45. Detta innebär enligt exportrådet att en vändpunkt nåtts och den låga efterfrågan håller på att bottna ur. 225 företag deltog i undersökningen.

Det handlar nu mycket om vilka kommande nyheter eller statistik som skall sätta fart på börsen och visa riktningen.

Olja och råvarubolag gick starkt med draghjälp av stigande oljepriser och metallpriser. PA Resources steg till 26,50, vilket var en uppgång på hela 10 procent.

OMXS30 började nedåt och redan de första minuterna tangerades stödet vid 750, när börsen stängde hade indexet avancerat hela 2,0 procent och slutade på 779,9 efter att ha tangerat motståndet runt 780 utan att lyckats bryta igenom. Att 750 blev en ny botten får ses som ett styrkebesked eftersom den är högre än förra veckans botten på 735. Omsättningen var endast Stängningen 12,8 miljarder vilket inte är speciellt mycket jämfört med förra veckans omsättningssiffror. Uppgången ser kanske starkare ut än vad den är, det kan helt enkelt vara brist på säljare. Stängningen var stark och vi kan förvänta oss stigande kurser med draghjälp även från USA. Det är viktigt att indexet klarar att passera motståndsnivån runt 795-800 för att inte trilla tillbaks ner under MA20 och fortsätta nedåt.

Motstånd: 795 / 805
Stöd: 750 / 735

omxs30real090519

Även i USA var det uppåt redan från start med bank och energiaktier som bästa branscher. Statistik över amerikanska husbyggnadsföretag som låg på förväntade 16, vilket var något upp från 14 i april. För att siffran skall vara positiv och byggföretagen se positivt på framtiden skall värdet vara över 50.

DJIA steg 2,9 procent, S&P 500 avancerade 3,0 procent till noteringen 909,7. Nasdaq Composite stängde 3,1 procent högre än i fredags. Omsättningen  var även i USA låg, det omsattes inte mer än 3,4 miljarder aktier.

Nu gör Obama-regimen med Fed i spetsen allt för att övertyga världen om att vi har sett det värsta i krisen. Igår kom bättre siffror från husbyggarna, där indexet gått upp från 14 till 16, ett värde över 50 behövs för att synen på framtiden skall vara positiv.

Avslutningen i USA visade på styrka eller brist på säljare. Efter börsens stängning meddelade American Express att 6 procent av personalen kommer att sägas upp.

Bengt Göransson skriver i sin artikel i Di idag på morgonen att frågan är om de amerikanska bankerna skall fortsätta att uppgradera varandra, som Goldman Sachs är mästare på.

Samtidigt kan vi läsa att de amerikanska hushållens ökande sparande och önskan att dra ned skuldsättningen kan leda till en ”substantiell” nedgång i konsumtionen och riskerar att fördröja återhämtningen. – Hur kan detta ses som ett hot, det är väl ett sundhetstecken som Obama och Geithner borde lära sig av.

De låga volymerna innebär att osäkerheten fortsätter.

S&P 500 steg 3,0 procent och slutade på 909,71 under en stark avslutning, men efter stängning backade terminerna något. Om indexet håller sig ovanför den så kritiska 900-nivån, som testades en gång under måndagen och höll är det 930 som kommer att vara nästa motstånd som skall igenom. Den starka avslutningen öppnar för fortsatt uppgång.

in-x090519

Just nu är det köpkaos, många är rädda att missa tåget i kombination med att det inte finns tillräckligt många aktier till salu. Detta driver upp kurserna och gör att uppgången ser kraftigare ut än vad den egentligen är.

Bank of America öppnade riktigt starkt och redan efter en timme hade aktien avancerat 11,0 procent, vid stängningen blev det 9,9 procent plus.

De stigande oljepriserna hjälpte naturligtvis till att lyfta energiaktierna, där Exxon och Occidential gick riktigt starkt som slutade på 2,1 procent plus.

Finansminister Timothy Geithner sade i ett anförande på måndagskvällen att den amerikanska ekonomin nu har stabiliserats och de närmaste 5 åren kommer fokus att ligga på hanteringen av budgetunderskottet.
Detta händer tisdag den 19:e maj 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Aarhuskarlshamn, Dagon (kl 8.30)

FIRST NORTH:
– Varyag

AKTIETORGET:
– Biometron, Cherry, Lucent Oil, Water Jet Sweden

ÖVRIGA NORDEN:
– D/S Torm, Topdanmark

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Air France-KLM, Hewlett Packard, Home Depot, Medtronic (kl 13.15)

Bolagsstämmor:
– Aarhuskarlshamn, Biometron, Biosensor, Cherry, Labs2 (extra), Micro, New Wave Group, Oriflame, Statoilhydro, Vita Nova

Kapitalmarknadsdagar:
Kl 11:30 – SKF: i Nederländerna
Kl 11:45 – Sampo: kapitalmarknadsdag i London

Övriga bolagshändelser:
– Hemtex: meddelar resultat av nyemissionen
– Trelleborg: teckningstid i nyemission avslutas

– Melker Schörling handlas fom idag exklusive utdelning på 0,55 kronor

Statistik, politik, makro och övriga börsnyheter:
Kl 06:30 – Japan: industriproduktion (def) mars
Kl 06:30 – SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 1 kv
Kl 10:00 – Riksdagen: Finansutskottet håller en öppen utfrågning om Finanspolitiska rådets årliga rapport
Kl 10:00 – Norge: BNP 1 kv
Kl 10:30 – Storbritannien: KPI april
Kl 11:00 – Skog: prisindex från Foex
Kl 11:00 – EMU: byggproduktion mars
Kl 11:00 – Tyskland: ZEW-index maj
Kl 11:10 – RGK: resultat obligationsemission
Kl 11:20 – ECB: reparesultat
Kl 14:30 – USA: bostadsbyggande april
Kl 16:00 – Aarhuskarlshamn: press- och analytikerkonferens
Kl 23:00 – USA: ABC konsumentförtroende veckostatistik

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar